Скейтпарк в езерото на Княжеската градина няма да има

След обществено обсъждане в района идеята е отпаднала и за скейтбордистите остава само мястото зад паметника

За скейтпарк около спорния Паметник на Съветската армия се говори от години - пространството така или иначе се ползва от скейтъри, които се оплакват, че в София няма достатъчно места за практикуването на спорта. През 2019 г. кметът Йорданка Фандъкова възложи на екипа на главния архитект Здравко Здравков да се търсят възможности за изграждане на повече такива. В най-напреднала фаза беше именно проектът за скейтпарк в занемареното езеро "Баба Яга" в Княжеската градина, който предвижда съоръжения на още две места около паметника. Сега обаче се оказва, че скейтпарк в езерото няма да се прави, а единствено съществуващите съоръжения ще могат да се модернизират.

Отлагането на този проект звучи странно, предвид че вече имаше издадена виза за проектиране и съгласувани становища с Министерството на културата, а заявките на главния архитект Здравков бяха, че изграждането му може да започне още през лятото на 2020 г., ако всички процедури минат успешно.

"Другите не искат"

Именно по време на "процедурите" обаче общината се е върнала в изходна позиция. Това става ясно от отговори на арх. Бойка Къдрева от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) на въпроси на "Капитал". Причината дългоочакваното скейтезеро да не се случи е в гражданите от район "Средец", повечето от които са се изказали против тази трансформация по време на общественото обсъждане, обяснява тя. Те са предложили скейтърите да ползват само мястото зад паметника. Това в крайна сметка е решил и районният експертен съвет. Сега последният вариант предвижда да се възстанови езерото като такова, а визата за скейтпарк в него да се отмени.

"В тази връзка процедурата по одобряване на схемата за Княжеската градина е продължена, като в нея остава само мястото северозападно от паметника. Там вече е разположено съоръжение, което се ползва и може да бъде подменяно и модернизирано", казват от НАГ. Така излиза, че скейтърите няма да получат обещания парк, а може само да се надяват общината да инвестира в обновяването на съществуващите съоръжения.

Колко е трудно да има скейтпаркове

Заради липсата на скейтпаркове в столицата много организации са поемали неведнъж инициативи и дори са предоставяли идейни проекти на общината. Идейният проект за скейтпарк в езерото "Баба Яга" например беше на гражданската организация Sofia Skate City. След като очевидно в София такива инициативи трудно стават реалност, скейтбордистите предложиха реализацията на скейтпарк в Северен парк да стане чрез гражданския бюджет на столицата, който беше въведен в края на 2020 г. Проектът обаче се класира на трето място и средствата на скромна стойност 1.5 млн. лв., отидоха изцяло за класирания на финал проект - този за нормални училищни тоалетни.

Тогава Борис Атанасов от Българската скейтборд асоциация коментира пред БНР, че проект за скейтпарк в Северния парк реално има от години и той дори е платен от общината. Проблемът е, че все не се осъществява.

Още от Капитал