SPA амбициите на Банкя

Реставрираната баня търси концесионер, който да я управлява в следващите 20 години и да построи към нея вътрешен басейн за 4 млн. лв.

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Строената преди 100 години Централна баня в Банкя е реставрирана срещу 8 млн. лв. Добавени са нови зони и зали.
  • Сега се търси концесионер, който да я управлява в следващите 20 години и да построи към нея вътрешен басейн за 4 млн. лв.
  • Ако това се случи до края на годината, банята би могла да отвори врати напролет. По-мащабната идея е оформянето на балнеокомплекс около нея.

От хилядолетия тайната сила на София са минералните ѝ извори. Сегашният ѝ повелител - общината, обаче дълго време бягаше от този потенциал, макар и за него да са изписани книги, стратегии, пожелателни стъпки и т.н., чертаещи какви ли не мечти. Но сега, за първи път от десетилетия, кметството може да се похвали с една сбъдната такава - Централната минерална баня в Банкя е първата реставрирана стара баня, която освен това ще функционира и като такава. Само че има условие.

За да се случи това, банята ще бъде дадена на концесия. Процедурата ще бъде обявена в средата на ноември и ако до края на годината бъде избран кандидат, хората ще могат да използват новата баня още от пролетта. Очаква се към нея да бъде изграден и подземен спортен басейн, като е осигурена и възможност за връзка с планирания хотел в съседство. В близост още около 60 декара са предвидени за изграждането на балнеохотели и цялостната визия на районния кмет на Банкя Рангел Марков е градът да бъде балнеоложки курорт, чийто основен символ да бъде историческата постройка.

За нас баня, за вас хотел

Възстановяването на банята се оказва доста труден и бавен процес. Строената през 1907 г. баня спря да работи в началото на новия век, когато попада в ръцете на държавата и по-конкретно на Министерството на здравеопазването. Пари за ремонт оттогава все липсваха, а след десетилетен спор в крайна сметка се прехвърля на общината през 2010 г. Тогава на кметството са прехвърлени и рушащите се сгради в "Горна баня" и "Овча купел".

Следват опити банята да бъде предадена в частни ръце чрез концесия за управление и правото на строеж на хотел в съседен терен. Тази формула обаче катастрофира в две поредни процедури - през 2013 и 2015 г., на които не се явява нито един кандидат. Развръзката идва, след като София разделя дейностите по реставрация и строеж на хотел. Така пенсионният фонд "Алианц България" участва, като дава на Столична община 7.8 млн. лв. без ДДС за ремонт, реставрация и надзор за банята, а в замяна на това получава терен 7.3 декара, на който да строи балнеоложки хотел.

"Алианц" платиха, а ние им учредихме право на строеж. И оттук насетне ангажиментът по реставрацията, включително и по концесионната процедура, е на общината", казва Марков.

Ремонтът на банята е направен от консорциум "Банкя 2000", като основната фирма в него е "Стреза". Проектът е на арх. Чавдар Георгиев, като едно от изискванията на общината е в процеса да бъдат включени и опитни реставратори.

Според районния кмет концесията е единственият адекватен ход, като това решение беше прието и от общинския съвет в началото на месеца.

Концесия, защото нямаме опит

"Постигнахме успех благодарение на това, че с частен капитал успяхме да възстановим общински обект с обществена функция. Това е един много добър пример как могат да се случват нещата и в бъдеще, затова се спряхме на варианта за концесия", разказва Марков. Сега се търси партньор с опит, тъй като общината няма такъв в управлението на подобни проекти.

Срокът на концесията ще е 20 години (възможно най-дългият при сграда - паметник на културата). Инвестицията, която трябва да бъде направена за този срок, е 4 млн. лв. От тях 2 млн. лв са необходимите средства за строежа на басейна и дооборудване на сградата. Изискване към концесионера е тези 2 млн. лв. да са наличен финансов ресурс, за да може строителството на басейна да започне веднага. Предвижда се той да бъде построен в рамките на две години, но това няма да попречи банята да започне да функционира още следващата пролет, ако до края на годината бъде избран изпълнител.

Очаква се концесионната такса, която ще се плаща на общината, да е процент от приходите. Какъв да е този процент ще бъде определено по време на конкурса, но минималното заложено годишно плащане е 220 хиляди лева, като то ще се индексира според инфлационния индекс всяка година.

Този подход обаче се възприе най-остро от социалистите в местния парламент, които са принципно против концесиите. Според общинския съветник от БСП Николай Велчев концесията на банята в Банкя е дългогодишен ангажимент, който може да се окаже трудно променим при определени условия и който не дава ясен отговор как ще се гарантира максималната защита на интересите на Столичната община. "Горчивия пример го имаме с договора за концесия на "Софийска вода", даде пример социалистът.

Идеята на БСП е Столичната община да създаде общинско дружество, което да управлява и стопанисва минералните извори и баните, които биха генерирали приходи, вместо да търси "добрия стопанин". Същите въпроси се повдигат и за бъдещето на Централната минерална баня в София (сега Регионален исторически музей) и тези в "Горна баня" и "Овча купел".

Какво има вътре

Рангел Марков и бившият зам.-кмет на Банкя Пламен Симеонов смятат, че банята може да се превърне в най-големия СПА комплекс в България. Така всъщност е било в миналото - в първите десетилетия на ХХ век сградата е описвана като най-модерната баня на Балканския полуостров, а през 1983 г. е обявена за "архитектурно-строителен недвижим паметник на културата".

Тя се състои от две крила - преди "мъжко" и "женско", в които са разположени лечебни басейни и душове. Сега те са реставрирани, като новите елементи към тях са турска баня, топли легла и вани за процедури.

И двата салона ще функционират с т.нар. поточна бянкянска минерална вода с температура на човешкото тяло (36.5-37 градуса). Тя ще се влива директно от извора "Бански каптаж", без примес на друга вода. Освен това водата ще се използва и за отопление благодарение на построения енергиен център в подземното ниво. По този начин използваната вода за лечение ще топли самата сграда и чак след това ще отива в канализацията.

В условията към концесионера е предвидено определени социални групи да ползват помещенията с басейните срещу преференциални цени, казва Марков. Възстановени в детайл са и т.нар. "Царска вана", както и ваната, която е ползвала царицата.

От мазе до СПА

Техническите помещения, намиращи се на нивото под лечебните басейни, сега са преобразени в СПА зона.

"От едно мазе, което беше тъмно, влажно, с паяжини и мишки, сега имаме изцяло нов СПА център", добавя Пламен Симеонов. Сега там са разположени три басейна, които ще поддържат различна температура, както и две сауни и няколко парни бани.

Кликнете тук за виртуална разходка в реставрираната баня.

Отново на това ниво ще може да се направи топла връзка към бъдещия басейн, който се очаква да бъде построен от концесионера в рамките на две години. "Идеята е той да добави стойност към банята. Всички подобни на тази бани в Будапеща, в Баден-Баден, имат и басейни за плуване", казва Марков. Планира се басейнът да е подземен, покрит със стъклена конструкция и частично озеленен покрив.

Другата "новост" е виенска сладкарница, обгърната в реставрирани мебели от славонски дъб. Преди там се е намирала съблекалня, отбелязва Марков. На най-горния етаж пък са изградени чисто нови салони за аеробика, фитнес и др. Те обаче могат да бъдат използвани с по-медицинска насоченост по преценка на концесионера. "Помещенията на това ниво са по-мултифункционални, могат например да се поставят уреди за физиотерапия, за раздвижване след спортни травми. Моето виждане е, че е по-добре в банята да бъде вкарана колкото се може повече медицина", казва Марков.

Банкя като Баден-Баден

Марков има и по-мащабна концепция за развитието на града около банята. Учреденото право за строеж за хотела в близост е 35 години и после сградата ще бъде върната обратно на общината, която пък може да реши да го даде под наем или да направи концесия. Банята и хотелът са свързани чрез топла връзка и това позволява да се експлоатират в синхрон, казва районния кмет. Той подчертава, че има завършен регулационен план, който обозначава т.нар. нова балнеоложка зона на 900 м от банята, в която около 60 дка са предвидени за изграждане на балнеохотели и е изследвана възможността да бъдат захранвани с минерална вода.

Повечето посетители обаче водят до друг проблем - този с паркирането. И сега през уикендите е трудно да се паркира в града - наличните места в центъра са едва 300. Районният кмет на Банкя успокоява с това, че след пускането на нова зона за паркиране те ще станат около 500. Прогнозите му са, че ако в един момент местата се окажат недостатъчни, може да се въведе платена зона в самия център, за да се стимулира буферното паркиране. Липсват обаче идеи за нови паркинги.

Другите исторически бани

Бъдещето на други софийски бани все още е потънало в неизвестност. Сградата на Централната минерална баня в София се ползва за музей в едната ѝ част, а северното крило продължава да се руши. Общинският съветник от ГЕРБ и член на комисията по опазване на околната среда Анна Стойкова коментира, че до две седмици съветът ще обсъжда доклад с конкретно предложение за модела за развитие на банята, като не изключва възможността тя също да бъде дадена на концесия. Ремонтът на Горнобанската баня за около 1 млн. лв. пък беше отложен заради при актуализацията на бюджета през пандемичната 2020 г., когато се прецени, че това е неподходящ за времето разход.

Този на банята в "Овча купел" пък се проточи с години заради нередности в документацията на обществените поръчки и реално струваше зам.кметското място на Тодор Чобанов. Последно "банята" няма да е изцяло баня - на единия етаж ще бъде възстановена като такава, но на другия ще бъде с лаборатории към център за върхови постижения. Именно добавянето на този център позволи общината да кандидатства по европейски проект и да финансира отчасти ремонта. "Някои колеги критикуват, че искаме да "усвоим едни пари", но европейското финансиране е точно с такава цел - да спасим сграда, няма нищо лошо да го търсим", аргументира се Стойкова. Ако общината обаче има какво да научи от успеха с банята в Банкя, това би било, че се оценява това, което е съхранено и възстановено със смисъл и историческа стойност.