София дава 237 млн. лв. за миене на улици и събиране на боклук през 2022 г.

Улиците ще се мият малко по-често, такса смет отново няма да се увеличава, а боклукът ще се събира по-скъпо от същите фирми

Средно почти по 200 лв. ще плати всеки софиянец догодина, за да се почиства града и да се събират отпадъците. Сумата е с 15 лв. по-голяма от разходите през тази година, но ефектът от това едва ли ще бъде забелязан. Според плана на общината главните улички в София и тези в кварталите ще се мият седем вместо пет пъти от следващата година, но истината е, че много често машините просто минават по зададените маршрути, без да вършат каквато и да е работа. Контрол липсва, а парите се плащат на километър. По същата причина трудно може да се очаква много и от това, че обхватът на улиците в списъка за почистване с автоцистерна и маркуч ще се увеличи с 37 дка.

План-сметка за почистването на Столична община през 2022 г., беше представена днес от зам.-кмета по екологията Десислава Билева и зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов. Тя все пак може да се определи като успех, при положение че през последните две години така и не успяваше да увеличи кратността на почистванията, а разширяваше само обхвата на площите. Общо разходите ще бъдат 237.69 млн. лв. - със 17.3 млн. лв. повече в сравнение с миналата година. Увеличение на такса "смет" обаче няма да има и тя остава 1.6 промила за граждани и 10 за бизнеса, като отново няма значение кой колко замърсява а в колко скъп имот живее или работи.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар