Шест финалиста бяха избрани в конкурса за градски проекти "Градолюбители"

Окончателните победители ще бъдат обявени на 25 ноември в Пловдив

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първият по рода си конкурс за добри градски идеи, които търсят стартово финансиране, приключи. "Градолюбители" e съвместен проект на "Капитал Градове" в сътрудничество с посолството на Великобритания и имаше за цел да активира хора и организации от различни места, които имат идея в някоя от областите:

  • Зелена енергия
  • Чист въздух и транспорт
  • Околна и градска среда
  • Води

В конкурса бяха подадени над 20 предложения от много градове в страната. В продължение на две седмици, журито в състав Огнян Георгиев (редактор "Капитал Градове" и създател на конкурса), Даниел Джаксън - директор кампании и развитие, и Десислава Танева - аташе по публична дипломация в британското посолство, Елица Панайотова (ръководител на "Зелена София", архитект и урбанист) и Ангелина Тодорова (ръководител на звеното за консултации към Фонда на фондовете), прегледа, оцени и подреди проектите. Бяха използвани няколко критерия - доколко важен е проблемът, който се адресира, колко адекватно и изпълнимо е решението, колко опит има човекът или екипът, колко напреднали са, имат ли вече някакво финансиране и може ли да се ползва като решение и за други места.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове