Пловдив: Трудната втора стъпка

Три предизвикателства пред града, от които ще зависи бъдещото му развитие

Всичко за Пловдив може да откриете в специалната секция на Капитал.

Пет милиона лева. Толкова горе-долу бяха необходими на общината, за да възстанови, да върне към живот и да засили към бъдещето зарязаната част от центъра си, известна като "Капана". Да, някои неща в нея не се получиха както бяха замислени - в момента има много повече заведения от места за креативни индустрии например, а наемите растат силно - но рисковете от т.нар. джентрификация за българските градове са нищожни в сравнение с възможностите от нея.

Както "Капитал Градове" написа преди 3 години - една от основните причини Пловдив да привлича хора е фактът, че има живот, хубави заведения, атмосфера. Това, което започна с "Капана", сега е истински триумф на кулинарията и туризма. Работата е само част от ежедневието и много малко български градове го разбират.

А с хората идват бизнесите. Няколко изследвания доказват, че когато става дума за индустрии и сектори с висока добавена стойност и по-високи заплати, бизнесът следва хората, не обратното.

Именно защото първата беше толкова успешна, сега е важно каква ще е следващата стъпка. Тук Пловдив, изглежда, се спъва.

Първо, транспортът. След като недалновидно отстъпи целия си транспорт на частни компании през 90-те, сега общината се опитва да си върне контрола чрез ново дружество и чрез идея за градска железница. Това е чудесно, но опитът да бъде направено с проваленото държавно дружество НКЖИ, вместо да се търси добър мениджър с идеи, както направи навремето София, обрича идеята и ще задръсти улиците за години напред.

Второ, строителството. В момента Пловдив е най-бумтящият имотен пазар в страната. Също така един от най-нерегулираните, както признава самият му главен архитект. Това заплашва дългосрочно да развали атмосферата на един от най-уютните и красиви градове в страната, а това ще навреди и на перспективите му.

И трето, Тютюневият град. Вторият символен квартал в града има нужда от умело възстановяване и публично-частно партньорство. Предвид че в България това е мръсна дума, Пловдив отново може да е пионер. Тук е и най-добрият пример - "Капана", и един от най-лошите - Пловдивският панаир. Дано уроците да са научени.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  b0b069 avatar :-|
  b0b069

  За съжаление Пловдив е светлинни години от нормален европейски град. Дори многолюбеният капан е един хипарски балкон. Трябва визия за развитие, която липсва. Има само едно лудо бързо стройтелство и туй то. Пътищата са тотален Батак, околовръсното е селски път и мноооого други

 • 2
  cose avatar :-|
  cose

  Населението на Пловдив си намалява по 1% на година.
  Пловдивска община прави врътки от десетки години със задължаване на студентите в града да се регистрират по настоящ адрес.
  Ама след като напуснат града може и 10 години да не се отпишат, поне докато не си сменят личните документи.
  За да върви бизнесът с имоти, се пускат рекламни статии за града, които бе отговарят на действителността.

 • 3
  ausbilder avatar :-|
  ausbilder

  До коментар [#2] от "cose":

  Мисля, че бъркаш и резултатите от преброяването скоро ще го докажат. Населението на града расте, а не намалява. Мисля, че освен София и няколко малки градчета из Черноморието, Пловдив е един от само няколкото градове в България, които все още увеличават населението си. Една от причините са точно студентите. Всяка година хиляди нови студенти идват в града и ОГРОМНАТА част от тях остават след завършването. Без тях градът да се стопил поне с 50 - 60 000 души. Рано или късно обаче и тази тенденция ще се пречупи. България е в демографска катастрофа.

 • 4
  ausbilder avatar :-|
  ausbilder

  Пловдив има и друг огромен проблем. Изключително мръсния въздух през зимата. В града има няколко ромски махали, които бълват денонощно дим от печките с твърдо гориво. Това е проблем, за който също не виждам решение в обозримо бъдеще. Имал съм гости от чужбина, които бяха потресени от качеството на въздуха тук.

 • 5
  veli7820 avatar :-|
  veli7820

  До коментар [#3] от "ausbilder": А с раждаемостта на икономическия тигър как е положението?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход