Кои фирми проверява КПКОНПИ при търгове за електробуси във Варна и Стара Загора

Победителите в поръчките за 85 и 42 млн. лв. имат връзки с КТБ и ВМРО и участват в още процедури за електробуси в други градове

"Чериът моторс хайгър" спечели търга за бързозарядни електобуси в София, но е отстранена от търга във Варна
"Чериът моторс хайгър" спечели търга за бързозарядни електобуси в София, но е отстранена от търга във Варна    ©  Юлия Лазарова
"Чериът моторс хайгър" спечели търга за бързозарядни електобуси в София, но е отстранена от търга във Варна
"Чериът моторс хайгър" спечели търга за бързозарядни електобуси в София, но е отстранена от търга във Варна    ©  Юлия Лазарова

Връзки с КТБ, ДПС, община Бургас, кандидат-депутат от ВМРО и Ирена Георгиева, майката на певицата Гери-Никол, се откриват при избраните изпълнители в двете обществени поръчки за нови електробуси във Варна и Стара Загора. За тях антикорупционната комисия (КПКОНПИ) на Сотир Цацаров организира проверки заради съмнения, че лица на публични длъжности са съдействали за избора на определени изпълнители.

Търгът във Варна е обявен от общинското "Градски транспорт" и е разделен на две позиции - за доставката на 60 електробуса и зарядни станции за тях за общо 85 млн. лв. Неотдавна директорът на дружеството Злати Златев внезапно подаде молба за напускане в общинския съвет на Варна, като подробности за причините не бяха съобщени.

Обществената поръчка в Стара Загора пък е за 33 броя електробуси на стойност 42.4 млн. лв.

Финансирането и за двете поръчки идва по оперативна програма "Околна среда", по която през 2019 г. бяха отделени 510 млн. лв. за екологичен транспорт, от които десетина градове се възползваха.

Любимците на Варна

Общината е обявила търг за два вида автобуси. За доставката на такива от типа "съчленени" са кандидатствали общо седем фирми, шест от които са отстранени по различни причини (не покриват изисквания, имат пропуски в техническото предложение и др.). На финала е класиран консорциум "Джи ди ей", който се състои от българската "Авто инженеринг холдинг груп" и китайската "Сямън голдън драгън бус ко".

Транспортното дружество на Варна обаче не е сключило договор с избраните изпълнители, а вчера КПКОНПИ заяви, че дава случая на прокуратурата. Отстранени от втората позиция са турската "Бозанкая Отомотив макине ималят ве ихраджат А.Ш", германската "Еурабус гмбх" (класирана на второ място в търга на Стара Загора), полската "Solaris bus & coach", "Екселор - алфа" и консорциум "Еко транспорт Варна" заради неотговарящо на изискванията техническо предложение.

Собственик и управител на "Авто инженеринг груп" към настоящия момент е Юлиан Димов. Фирмата има сключен договор с община Враца за доставката на 13 броя електрически автобуса на стойност 12.7 млн. лв, сключен този юли. Тя е класирана на финала и на търга в Хасково за доставката на 5 нископодови електробуса на стойност 4.7 млн лв. този януари (текстът е променен на 3.12.2021 г.).

За доставката на електробуси тип "соло" пък класирания на първо място консорциум се състои от фирмите "Еко бранд" и регистрираната в Израел "Чайна моторс". Собственик на "Еко бранд" е Ина Маринова Радославова, която на изборите този април е била кандидат депутат на ВМРО. Управител на фирмата пък е Георги Иванов Александров, който преди е държал дял във "В.Пауър", регистрирана в "Манастирски ливади-запад". В съвета на директорите ѝ участват Джонатан Ман, Манфред, Ман-Цун Лоон от САЩ и трима от Китай - Сонг Уанг, Пенг Жанг, Зуаний Луо.

До този юли Георги Александров е управлявал и фирмата "Апл 1", която разполага с над 4.4 млн. лв. капитал. От 30 септември тя е собственост на "АП КАПИТАЛ", а преди това е била на "София грийн проджект", чийто управител пък е Бисер Андонов Лазов - основният свидетел на прокуратурата по "Делото КТБ".

Отстранени от надпреварата са турската "Бозанкая Отомотив макине ималят ве ихраджат А.Ш", консорциумът "Голдън драгън бус България", както и "Чериът моторс хайгър", която спечели търга за доставка на бързозарядни електробуси в София. Причината за отстраняването ѝ е "наличието на свързаност с друг участник в процедурата", очевидно "Еуропеан аутомитив консорциум Варна", която е отстранена със същия претекст. А "Българска автомобилна индустрия" и "Обединение Смарт бус" са отстранени, защото не отговарят на изискванията и условията.

Къса дистанция между Бургас и Стара Загора

Кандидатът, спечелил поръчката за доставка на 33 електробуса в Стара Загора, се състои на практика от същите хора, които управляват фирмите, спечелили търга за доставка на нови 56 електробуса в Бургас.

Избраният изпълнител (с който дори има сключен договор от 20 септември 2021 г.) е "Ел бус трак енд коуч България". Нейни управители са Ирена Есаян и Юлия Мирчева.

Преди във фирмата дял са имали Павлин Бошнаков и Ирена Георгиева, но и двамата прехвърлят участието си на Ирена Есаян. Бошнаков прави това на 11 юни 2020 г., месец преди обявяването на обществената поръчка, а Георгиева - четири дни преди отварянето на ценовите оферти на участниците в поръчката (25 януари 2021 г.).

Ирена Георгиева е майка на певицата Гери-Никол. Тя е управител и собственик на "Бест брокърс", една от фирмите в консорциума, който спечели поръчката за доставка на електробуси в Бургас.

Георгиева участва в множество фирми, като популярност придоби с "Финанс груп 2013", която изграждаше Ларгото в центъра на София, заради което гръмна скандала "Ало, Банов" с министъра на културата Боил Банов. "Финанс груп 2013" е и един от доставчиците на храна за затворите, като договорът там е за 55 млн. лева.

От друга страна, Павлин Бошнаков е собственик на "Пожарна сигурност", която беше другата фирма в консорциума с "Бест брокерс", спечелил поръчката в Бургас.

Дейността ѝ всъщност е доста специфична - освен че доставя специализирано пожарно оборудване (лични предпазни средства, пожарни автомобили и оборудването им), оказва долекарска помощ на обектите на "Лукойл Нефтохим Бургас", която е основна площадка на завода, и пристанищен терминал "Росенец".

Общинското дружество, обявило процедурата за новите автобуси, е "Тролейбусни и автобусни превози" с управител инж. Георги Станчев. "Няма от какво да се притесняваме, защото са спазени всички процедури по Закона за обществените поръчки. Отговорихме на поставените въпроси на проверяващите и оказваме пълно съдействие. Ще предоставим цялата документация за проведените процедури" - заяви на пресконференция кметът на Стара Загора Живко Тодоров по повод започналата проверка на антикорупционната комисия.