Спасителят в града

Фондация "Дивите животни" е единствената организация в София, която се грижи за всякакви пострадали видове

Само през 2020 г. за лечение или доотглеждане през ръцете на създателката Любомила Кривошиева са минали близо 2800 бозайници, птици, земноводни и влечуги
Само през 2020 г. за лечение или доотглеждане през ръцете на създателката Любомила Кривошиева са минали близо 2800 бозайници, птици, земноводни и влечуги    ©  Дивите животни
Само през 2020 г. за лечение или доотглеждане през ръцете на създателката Любомила Кривошиева са минали близо 2800 бозайници, птици, земноводни и влечуги
Само през 2020 г. за лечение или доотглеждане през ръцете на създателката Любомила Кривошиева са минали близо 2800 бозайници, птици, земноводни и влечуги    ©  Дивите животни
Темата накратко
  • Фондация "Дивите животни" е единствената организация в София, която се грижи за всякакви пострадали видове.
  • Създателката Любомила Кривошиева работи с помощта на доброволци и ветеринарната клиника "Добро хрумване".
  • Голямата й мечта е да бъде изграден спасителен център с повече място за лечение и доотглеждане на животни.

Горски сънливец (Dryomys nitedula), европейска дива котка (Felis silvestris), голям ястреб (Accipiter gentilis), орфеево коприварче (Sylvia hortensis), жълтоуха водна змия (Natrix natrix)... Това е много малка част от дългия списък с животински видове, които са пострадали при сблъсъка си с градската среда и са били спасени от "Дивите животни". Фондацията работи от осем години и на практика е единствената организация в София (и не само), която се грижи за всякакви диви животни, било то защитени или не, а крайната цел е те отново да се върнат в природата. Само през 2020 г. за лечение или доотглеждане през ръцете на създателката Любомила Кривошиева са минали близо 2800 бозайници, птици, земноводни и влечуги. В нелеката си задача тя разчита на подкрепа от доброволци, както и от ветеринарната клиника "Добро хрумване", която осигурява не само подслон, но и лекарска помощ на животните.

Не само любов

Идеята за фондацията има дълга предистория. "Още от малка с баща ми прибираме ранени животни вкъщи. Много хора обичат животните, но не са склонни да се заемат с лечението и обгрижването им, а то е доста специфично", разказва Кривошиева.

Впоследствие натрупва знания и умения в организация за лечение на птици, където става "човекът реанимация". За нея обаче това е само част от решението. "В България има един център за костенурки и един за защитени птици, но ако човек намери друго пострадало животно, просто няма къде да го даде за лечение и специализирани грижи. Понеже вярвам, че на всякакви видове животни трябва да се помага, ми стана ясно, че аз трябва да го направя", обяснява тя. Така през 2013 г. се ражда фондацията "Дивите животни", чиято основна дейност е организирането на лечението и доотглеждането на осиротели или пострадали диви животни и освобождаването им обратно в природата.

За хората...

С изключение на Кривошиева всички във фондацията са доброволци, като в момента тя разчита на подкрепата на 10-ина души. Те отговарят например за получаване на сигнали по телефона за пострадали животни, задават насочващи въпроси и дават указания за първа помощ. Описанието се пуска в работния чат и се организира транспортирането на животното, отново с помощта на доброволци. С лечението се занимава основно Кривошиева, а за отглеждането на бебетата помагат и други хора. "Много е трудно някой да ме замести, защото работата е специфична и изисква определен тип заложби. Затова работя без почивен ден, без отпуска", казва тя.

Въпреки обещанията на Столична община да осигури терен за спасителен център, досега фондацията все още няма собствена база. Голямата помощ тук идва от ветеринарна клиника "Добро хрумване", където са настанени дивите пациенти и където получават и необходимата лекарска грижа. "Без помощта на нашите приятели ние и до ден днешен реално нямаше да можем да правим каквото и да било", казва Кривошиева.

Доброволци има и в други градове освен София, но самата фондация няма клонове и лечението се случва единствено в столицата. "Понякога се налага да правим сложна организация, за да вземем животно от друго място. Лошото е, че то трябва да пътува, но за много от видовете няма друг вариант освен нас", уточнява тя. По думите й за защитените видове животни би трябвало да отговарят регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ), но те нямат капацитет да ходят по сигнали и да спасяват животни. За незащитените видове ситуацията е още по-сложна. "Реално май сме сами в тази битка", казва тя.

... и животните

По думите на Кривошиева сега е "лек сезон", като за лечение и отглеждане са настанени едва 100-ина животни. Но има моменти, когато броят им е доста над 200. Много от пациентите прекарват седмици лечение, а намерените късно през годината бебета остават под грижите на фондацията до пролетта.

От дивите животни в градовете най-често се срещат птици, защото са лесно подвижни, но има и много бозайници, включително лисици, доста често се срещат и таралежи на най-невероятни места. "Това си е напълно нормално, животните винаги са обитавали градовете. Просто сега като че ли са по-видими заради социалните мрежи, а и повече хора снимат", казва тя. И добавя: "Разбира се, в населените места животните и много по-често пострадват".

По думите й, ако не е ранено, единственото, от което се нуждае едно диво животно в града, е толерантно отношение. "Да се хранят с човешка храна не им прави добро", съветва тя.

Като интересни тя определя случаите, когато трябва да се извадят животни, попаднали в шахти, защото често те са опасни. "Например да извадиш язовец от шахта трябват доста добри умения, тъй като той хапе, а и не е дребен на размер."

След като дивите животни бъдат излекувани и се възстановят, те се връщат в природата. "Това е нашата идея - не да ги правим домашни любимци, а да ги върнем в тяхната среда, да ги освободим", обясни Кривошиева.

Капка по капка

За да финансира дейността си, фондацията разчита изцяло на граждански дарения, като само спорадично получава по-големи суми от компании. Общо за 2020 г. даренията са били 95 хил. лв. според отчета й. От няколко години "Дивите животни" изготвя и благотворителен календар. "Това не са просто хубави снимки, а календар за четене, защото съдържа много полезна информация за дивите животни и хората му се радват", казва Кривошиева.

Фондацията има и много богат на информация сайт, където освен да научат любопитни неща за животните, посетителите могат също да получат съвет какво да правят (или да не правят), когато намерят диво животно, както и да се включат като доброволци. На Facebook страницата пък, която има 55 хил. последователи, хората могат да видят някои от спасените животни и дори видеа от освобождаването им в природата.

С дарения фондацията се надява и да си изгради собствена дива болница. "Мечтая си най-накрая да се намери място за нас. Това ще отвори доста възможности, защото хората ще могат да идват на място, да ни помагат и да се обучават, което в момента няма как да стане", казва тя. А това ще означава и много повече спасени диви животни.