Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Новият план на Борисовата градина не решава проблема с къпалнята и Летния театър

Не е предвидено имотите да се отчуждят и има опасения, че ще останат частни завинаги, ако ПУП-ът се приеме в този си вид

От десетилетия Летният театър е затворен за софиянци
От десетилетия Летният театър е затворен за софиянци
От десетилетия Летният театър е затворен за софиянци    ©  Надежда Чипева
От десетилетия Летният театър е затворен за софиянци    ©  Надежда Чипева

Шест години отне работата по нов подробен устройствен план на Борисовата градина. А на него се гледаше като на спасителен пояс, който най-сетне би могъл да отвори за софиянци къпалнята "Мария Луиза" и да възстанови Летния театър. Представеният вчера нов и "изчистен" вариант на ПУП-а (четете утре на сайта на "Капитал" какво последно предвижда той) обаче за съжаление не гарантира нищо за частните обекти. Дори напротив - има опасност с приемането на важния документ те завинаги да останат такива и да не могат да се ползват за обществени цели.

От една страна, обяснението е, че това все пак е градоустройствен план, който не може да прави чудеса: може само да каже какво може да съществува в границите на имотите. Но от друга, ако той не предлага решение на въпросните проблеми, няма никаква гаранция, а и причина, някой друг да направи това. Главният архитект на София Здравко Здравков например беше особено лаконичен за решаването на проблема със собствеността на къпалнята и Летния театър. Макар и той, и проф. арх. Ковачев (автор на проекта) да са категорични, че те трябва да се отворят за гражданите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар