Intel даде достъп на Пловдив до своите STEM обучения

Градът е първият в региона, в който ще действа научната програма в помощ на учители. През тази година тя трябва да обхване 10 училища

Северноамериканската компания инвестира глобално за развитието на учениците
Северноамериканската компания инвестира глобално за развитието на учениците
Северноамериканската компания инвестира глобално за развитието на учениците    ©  Reuters
Северноамериканската компания инвестира глобално за развитието на учениците    ©  Reuters

Община Пловдив подписа меморандум за сътрудничество със световния технологичен гигант Intel в областта на образованието. Меморандумът е за внедряване на STEM програмата Skills for Innovation - това е английското съкращение на образованието по наука, технологии, инженерни науки и математика.

Компанията се ангажира да сподели ресурса на Skills for Innovation без финансови ангажименти. Самата програма представлява разработена от Intel схема в помощ на учителите при преподаването по тези области. Тя също така дава сертификати на завършилите я, които са разпознаваеми в цял свят.

Това се явява първата такава сделка на територията на Източна и Централна Европа, твърди община Пловдив, а нейното подписване е гласувано още през декември миналата година.

Официално меморандумът беше подписан по електронен път още миналата седмица, така че събитието в общината беше предимно за пред медиите. Самият документ остана секретен - според общината, по искане на Intel.

Какво получава Пловдив

Споразумението дава достъп на всички училища от България, които изявят желание да се възползват от програмата, да могат да го направят.

Центърът за творческо обучение, които са главен партньор на Intel в адаптирането на Skills for Innovation в България, целят да има поне 40 училища работещи по SFI до края на 2022, а до 2023 - 400.

Първите 10 се предвижда да са в Пловдив, заради което и градът ще бъде своеобразен център в това обучение - с най-много училища в програмата на глава от населението. Това ще спомогне и по-бързото и успешно развитие на учителската SFI общност и обмена на идеи между тях, казват от компанията и общината.

"Последните няколко години се наблюдава едно нарастващо несъответствие в критичните умения на младежта" заяви Луиджи Песина, директор на публичен сектор и продажби в образованието за Централна и Източна Европа в Intel. Според него това нарастващо несъответствие се дължи на скоростните темпове на развитие на технологиите и четвъртата икономическа революция.

Сегашният образователен модел е неспособен да се справи с тези темпове и не е достатъчно гъвкав, каза Песина. В младите не се насърчава критичното и креативно мислене, което в новия пазар на труда ще доведе до неконкурентоспособност и икономическо изоставане.

Intel също извличат полза от подаръка за Пловдив - самата програма ще бъде допълнително развита и усъвършенствана, казват от корпорацията. "Ние не сме компания за обучение на учители", посочиха представителите ѝ.

А защо тук

Управителят на Център за творческо обучение (ЦТО), д-р Александър Ангелов, определи като причина за избора на Пловдив за център на Skills for Innovation присъствието на силна инфраструктура в обучението. "От нашите взаимоотношения с Intel стана ясно, че са нужни добри дигитални умения за прилагането на програмата. А понеже учителите тук имаха най-добра подготовка, Пловдив стана платформата, в която да развиваме Skills for Innovation", каза Ангелов.

Градът е започнал своите опити за дигитализация и осъвременяване в образованието още от 2014-2015 г. Общината заделя 1.5 млн. лв. годишно за програми за насърчаване на дигитални технологии в училище, техническа помощ на учебния процес, съфинансиране за техника и обновления, подкрепяне на иновации в обучението и др.

Тя е и първата, която превърна общински детски градини в такива, преподаващи по метода "Монтесори", като обучи екипите им. Тук са референтното Google училище, а една трета от всички паралелки в страната, които прилагат модела 1:1 (един ученик, едно устройство) са в Пловдив.

Но като най-важен фактор д-р Ангелов определя смелостта да се пробват нови неща. "Готови са да инвестират, ще отделят бюджет да подкрепят училищата и самите училища ще влагат от своите бюджети. И ще могат да стартират една две години изпреварващо спрямо страната."

На този етап методиката за селектиране на училищата, които могат да вземат участие, още не е изработен. "Имаме нужда да направим анализ на самия ресурс, за да видим къде ще е най-полезен" сподели Стефан Стоянов, зам. кмет по Образование, бизнес развитие и еропейски политики. Оценката на училищата се очаква да е направена до края на учебната година, а желаещите да участват ще трябва да индикират това.

Минималните изисквания към кандидатите са да разполагат с устройствата или достъп до финансова субсидия за тяхното набавяне и съществуващи съоръжения като STEM класни стаи. Такива кабинети впрочем са едно от перата в новия План за възстановяване.

Самите програми за развитие далеч не спират само с адаптацията им в класните стаи. Запланувано е от ЦТО през есента Пловдив да стане домакин на обменни начала за 40 учители и ученици от Чехия, Република Южна Африка и още няколко страни.

Програмата на Intel

В продължение на 40 години лидерът при чиповете инвестира приблизително по 100 млн. долара годишно в програми за професионално развитие на учители, STEM образованието и в сферите на иновация и предприемачеството в обучението. Тези инвестиции довеждат и до създаването на Skills for Innovation.

Програмата представлява обучение по всички части на STEM, както и допълнителни модули, които със сигурност ще предизвикат интереса на учениците - математика на пандемиите, 3D ремонт, орбитална симулация и други. Програмата помага на учителите да подготвят и презентират такива уроци. Програмата работи в 70 страни.
Все още няма коментари
Нов коментар