Financial Times включи пет български града в класация за бъдещето

Русе и регионът около него са на първо място в категорията за ефективност на разходите

"fDi Intelligence" за пореден път включва български градове и региони в престижната си класация.
"fDi Intelligence" за пореден път включва български градове и региони в престижната си класация.
"fDi Intelligence" за пореден път включва български градове и региони в престижната си класация.    ©  Financial Times
"fDi Intelligence" за пореден път включва български градове и региони в престижната си класация.    ©  Financial Times

Издание на Financial Times включи най-големите български градове - София, Пловдив, Русе, Бургас и Стара Загора, в топ 10 на различни категории в класацията си за градове и региони на бъдещето за 2022/2023 г.

fDi Intelligence обяви на 17 февруари класирането, в което се сравняват най-обещаващите инвестиционни дестинации в цяла Европа. В една от подкатегориите - за ефективност на разходите, на първо място е Русе. Нито един български град обаче не влиза в топ 10 по обща оценка. В същото време на 5-о място там е румънската столица Букурещ.

Анализаторите са сравнили и оценили 356 града, като са ги групирали по брой на населението в пет категории - главни, големи, средни, малки и микро градове. След това кандидатите са класирани въз основа на данни, събрани в пет подкатегории - икономически потенциал, удобства за бизнеса, човешки капитал и начин на живот, свързаност и ефективност на разходите при инвестиции. Има и общо класиране.

Победител при главните градове е Лондон, който въпреки Brexit запазва статута си на магнит за чуждестранни инвеститори сред големите европейски градове. Комбинацията от талант, капитал и свързаност в града са предимствата, които са допринесли за първото му място.

На регионално ниво изследователският екип на fDi е оценил 148 европейски региона, като ги е групирал в три категории по размер - малки, средни и големи. Целта е да се посочат местата с най-голям потенциал за привличане на инвестиции. Тук победител при най-големите региони е този на Югоизточна Англия в Обединеното кралство.

Класацията за европейските градове и региони на бъдещето 2022/2023 включва мнението на и местни агенции за насърчаване на инвестициите, на базата на което е и подреждането в категорията "Стратегия за преки чуждестранни инвестиции". Това е единствената качествена категория в иначе базираното на данни проучване и също така се отразява в общите резултати.

Русе

Градът край Дунав и регионът около него заемат първите места в подкатегорията за рентабилност при малките европейски градове. Интересно е да се отбележи, че в класацията за 2020/2021 Русе и регионът са били отново първенци в тези категории.

"Община Русе приема радушно факта, че за втори път възможностите, които предлага като разходи за създаване на бизнес, регистрация на имот, ниво на местните данъци и такси, наем на първокласни офис помещения - бяха оценени подобаващо. Средногодишният ръст на инвестициите в общината ни е 6,6%, като резултатът от класацията през предходните две години ни обнадеждава, че той ще остане стабилен. Отбелязваме интерес както от чуждестранни компании, които тепърва искат да стъпят в България, така и от други, които искат да се разширяват и избират Русе за целта", заявиха от местната власт пред "Капитал".

Бургас, Стара Загора и Варна

Градът и регионът се нареждат на второ място в подкатегорията за рентабилност при малките европейски градове.

Капитал потърси община Бургас за коментар, но от институцията бяха изненадани от тази новина и до редакционното приключване на статията не бе получен отговор.

Регионът на градът край езерото Загорка се нареждат четвърти в категорията рентабилност при малките европейски градове.

Варна участва само като регион и попада също както Бургас в категорията за рентабилност при малките европейски региони, но е поставена на 8-а позиция. Интересно е да се отбележи, че в тази категория 6 от общо 10 участника са български региони.

Пловдив

Градът под тепетата се нарежда на четвърто място в категорията ефективност на разходите при малките европейски градове. Но заема и трето място наред с английския Мидълзбро в категорията за "Стратегия за чуждестранни директни инвестиции" при малките европейски градове. Тук други български представители няма, а на първо място е друг град от Обединеното кралство - Донкастър.

От община Пловдив дори разпространиха новината и коментираха, че "отличаването на Пловдив сред най-привлекателните градове за преки чуждестранни инвестиции отразява бурното развитие на града като индустриален център на България и втора дестинация за IT и аутсорсинг." Споделят също, че "през последните две години града отбеляза множество знакови инвестиции като например обявяването на нова производствена база на чешкия производител на медицинско оборудване BTL Industries за 10 млн. евро; нова фабрика за висококачествени нитрилни медицински ръкавици за 5 млн. евро на българската PPS Manufacturing; огромното постижение на Maxcom, които сключиха партньорство с австрийския гигант Pierer Group и обявиха инвестиция за над 30 млн. евро и 1000 работни места в производство на електрически велосипеди."

Регионът около Пловдив пък е класиран на трето място в класацията за рентабилност след Бургас при малките европейски градове.

София

Столицата като град се класира в общо три подкатегории сред главните градове. Тя е на втора позиция в категорията за рентабилност сред и на седма за удобства за бизнеса. В двете категории победители са съответно беларуският Минск и Лондон. София попада и на седма позиция в категорията за "Стратегия за чуждестранни директни инвестиции". Първи тук е испанския Барселона.

Регионът на София град от своя страна участва в топ 10 на категориите за човешки капитал и начин на живот (трета позиция), удобства за бизнеса (пета позиция), както и на осма позиция в общата класация на малките европейски региони.

Област София пък се нарежда на седма позиция по рентабилност при малките европейски региони.

Журито и методологията на класацията

Специалното жури, което е избрало топ 10 в различните категории, се състои от 5 специалисти като Jacopo Dettoni (редактор във fDi), Sean Duggan (водещ консултант в ILSA Consulting), Carolina Arriagada Peters (консултант, специализиран в пълният жизнен цикъл на инвеститорите), Firdaous Oussidhoum (специален съветник на генералния секретар на организацията на United Cities and Local Governments) и Judith O'Doherty (експерт по маркетинг на преките чуждестранни инвестиции с повече от 20 години опит в публичния и частния сектор).

Участващите локации са могли да получат максимум 10 точки за всеки изследван показател, който е бил от значение за подреждането на топ 10 във всяка от петте подкатегория и в общата класация.

За категорията "Стратегия за чуждестранни директни инвестиции" са използвани данните от проучванията направени с местните власти.

Методологията за градската големина пък е според броя на населението. Главните градове според изследването са тези с население над 750 хил. души и още 2 млн. души в района около него. Големите са с население от 500 хил. на населеното място и 1 млн. души в района, в което се намира то. Средните са определени като такива с население от 200 хил. и зоната около тях - поне 750 хил. души. За малки градове се считат тези с население между 100 хил. и 350 хил. души, а микроградовете са такива с население под 100 хил.

При регионите броят на населението трябва да е над 4 млн. души при големите, между 1.5 и 4 млн. души за средните и под 1.5 млн. души за малките.