Бургас започва да се еманципира от туризма с инвестиции за бронирани коли и зелен водород

Общината диверсифицира икономиката си и очаква няколко големи чужди инвестиции от различни сектори

"На фона на данните за ръста на туризма в Европа България буксува. За това има три причини - първата е, че ние имаме традиция да не маркетираме тази хубава страна, не рекламираме добре туристическия си продукт. Втората причината е войната в Украйна - налагат се повече обяснения, например в немски говорещата част на Европа, че тук не е опасно и в морето не плуват мини. Третата е, че за година и половина сме в ситуация на политическа несигурност и бих казал, недобър отговор на кризите. Това не е критика, според мен политиците правят каквото могат", коментира д-р Франк Кванте, изпълнителен директор на"Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт", по време на Срещата на бизнеса в Бургас и региона, организирана от "Капитал. Компанията е оператор на летищата в Бургас и Варна.

"Докато Гърция е резервирана на 100%, Италия също, ние ще сме щастливи, ако стигнем 60-65%", каза още той. Бургас и регионът вече търсят начини да диверсифицират икономиката си с привличане на компании от различни сектори, така че бизнесът да е излезе от сянката на летния туризъм. Перспективите са в няколко посоки - информационни технологии, производство с висока добавена стойност, ВЕИ и зелени технологии, стана ясно по време на конференцията.

По време на дискусионен панел на събитието кметът на общината Димитър Николов съобщи за поне две нови индустриални инвестиции за общо над 150 млн. лв.

Бронирани машини с българска жилка

В по-напреднала фаза в момента са намеренията на производителят на бронирани автомобили International Armored Group, която е собственост на българският емигрант д-р Антон Стефов. Компанията вече подписа предварителен договор за терен от 150 хил. кв. м. край Бургас, теренът е заплатен, а първоначалната инвестиция в проекта е 20 млн. лв. "Инвеститорът планира да създаде нещо като хъб, като доведе и свои поддоставчици производители, които в момента са пръснати на други места в Европа", каза по време на срещата кмета на община Бургас Димитър Николов. Ще се създаде нещо като клъстер за производството на бронирани машини, като новите работни места се очаква да бъдат поне 300. "Идеята им е да избегнат рисковете от срив на глобалните доставки", каза още Николов.

Голяма инвестиция планира "Бургас хайдръджън" - завод за зелен водород на мястото на бившето военно летище Равнец. В консорциума водещ инвеститор е датска енергийна група. В началото на април общинския съвет в града гласува предварително съгласие за завода, като инвестицията се оценява на 130 млн. Предложението е да се изгради завод за производството на зелен водород по метода на електролизата чрез използване на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ). "В контекста на енергийната криза, какво по-добро от това да си произвеждаме ние тук енергията на място, вместо да чакаме доставка на газ от торфените полета на Сибир. Така и приходите ще остават тук при нас", каза Николов и допълни: "В момента чакаме крайното решение на държавата и мисля, че е крайно наложително да създаваме условия за такъв вид инвестиции." Според Николов един от проблемите на българското законодателство е, че няма нищо за насърчаване на развитието на производство на зелен водород. "Това е дупка, която бърза трябва да се запълва."

Според местни медии областният управител на Бургас Стойко Танков през април е оспорил решението на общинския съвет за изграждането на завода, защото не било съобразено с българското и европейско законодателство. Предстои да стане ясно дали все пак инвестицията ще се осъществи или летището ще продължи да пустее до изграждането на индустриална зона или друг проект.

По време на Срещата на бизнеса в Бургас и региона "Капитал" в партньорство с "Ардес информационни технологии" награди двете най- динамични малки и средни компании за региона - производителят на патешко месо и патешки дроб от село Чубра "Ависпал БГ" и компанията за фасаден инженеринг "Тал Бургас". Класацията "Гепард", в рамките на която бяха отличени фирмите, подрежда дружествата по ръст на приходите.

Слънчевите амбиции на Бургас

В същото време общината планира да изгради собствен соларен парк върху площ от 54 хил. кв. м (от него за самия парк са предвидени 16.4 хил. дка.) като към момента се извършват предпроектни проучвания, за да има яснота за капацитета на всеки един терен. Имотите са общински и са в района на квартал "Меден рудник", общината е инвеститор, като желанието е произведената енергия да бъде използвана за общински нужди и продавана на енергоразпределителни дружества.

Димитър Николов обаче посочи, че общината се сблъсква с дълъг списък от изисквания, които трябва да покрие. "Самото законодателство не е адаптирано да има бърза писта за появата на такива паркове", каза той.

Позеленяването на града и развитие на устойчиви политики за повече нови инвестиции препоръча и Фредрик Олсон, управител на "Волво тръкс България". Компанията е един от първите инвеститори в Индустриалния парк в Бургас. "Ако може да продължите по този зелен и устойчив път, това ще доведе не само инвеститорите, но и служителите, които искат да живеят в такъв град."

Другият горещ сектор, с който може да се диверсифицира икономиката в Бургас, е технологичният, като в града оперират няколко по- големи компании. Според Даниела Ганчева, оперативен директор на софтуерната компания "Скейл Фокус", които имат офис там от около година, смята че градът има потенциал за привличане на още технологични компании. Ако до преди години проблем е била липсата на офис площите, то в момента хибридният начин на работа елиминира този проблем. Остава проблемът с липсата на кадри, но софтуерната компания, която има и собствена академия в града, подготвя свои, търсят се и такива от трети страни и се развиват изцяло нови пазари. Войната в Украйна също е източник на кадри. "320 програмисти са релокирани от Украйна в Бургас", даде пример и кметът Димитър Николов.

Обучението на собствени кадри е в политиката на строителната компания "Тал Бургас". През миналата година тя беше една от най-динамичните дружества в региона, но това се дължи и на бизнеса й извън Бургас, каза управителят й Киряк Янчев.