Габрово опитва да стане "зелен и умен" град

Единствено два български града - Габрово и София, бяха сред отличените в конкурса на ЕК, който инициира тяхното превръщане в климатично неутрални градове до 2050 г.

Темата накратко
  • Габрово и София са отличените в "Мисията на градовете" на ЕК, която цели да превърне 100 града в климатично неутрални до 2050 г.
  • ЕК ще предостави техническа и регулаторна подкрепа, а Horizon Europe ще инвестира общо около 350 млн. евро в научноизследователски дейности в избраните градове до 2023 г.
  • Действията по поканите на Horizon Europe ще обхванат широк спектър от теми като градско планиране и проектиране за климатично неутрални градове, устойчива градска мобилност

За град като Габрово, който се намира в сърцето на Стара планина, думата "зелен" е някак си естествена. Но в XXI век това вече има друг смисъл - а той е да живеем с природата, така че да не й вредим, и да пренастроим всички човешки дейности в щадящ за околната среда режим. Затова Европейският съюз инвестира милиони евро в решаването на това уравнение.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.