Един уикенд в Търново. А защо не два?

Градът напоследък се радва на интерес от румънски, а и български туристи, а няколко микропредприемачи опитват да освежат пейзажа с по-модерни атакции за градските гости

На 24 юни 2022 г. (петък) заедно със седмичния брой на "Капитал" излезе специалното издание от поредицата "Капитал Градове", посветено на областите Велико Търново и Габрово. Може да го откриете и в библиотеката на "Капитал".

На 30 юни 2022 г. (четвъртък) ще се проведе събитието Среща на бизнеса във Велико Търново и Габрово. Може да се регистрирате за присъствие или гледане онлайн на сайта на конференцията, където може да откриете програмата, темата и участниците.
Темата накратко
 • Велико Търново напоследък е гореща точка за румънски туристи.
 • Много от атракциите на града обаче са поовехтели и не са в крак с времето.
 • Няколко микропредприемачи все пак опитват да освежат пейзажа за градските туристи с модерни места за кафе, вино, крафт бира.

Разходката по Самоводската чаршия - една от най-популярните атракции във Велико Търново, буди противоречиви чувства. Улицата е чаровна и автентична, но занаятчийските ателиета, с които е известна, са позавехнали и видимо не грабват интереса на туристите. В съботния следобед в края на май някои от тях са решили да не работят, а други не са оцелели в пандемията и са празни. Затворен е и иначе впечатляващият 160-годишен хан "Хаджи Николи" - един от архитектурните шедьоври на града.

Сравнението с "Капана" в Пловдив идва някак естествено в съзнанието. Самоводската чаршия, а и целият стар квартал на Търново има потенциал да бъде също така живо, интересно и пъстро място като пловдивския квартал, който използва своето наследство и традиция, но го облича в модерна опаковка, за да привлича посетителите.

Самоводската чаршия всъщност може да се приеме като огледало на целия туристически продукт на Търново - неизбежно натоварен с история и обърнат много повече към миналото, отколкото към съвремието. Това има своите предимства, но в същото време в туристическото сърце на града сякаш не достигат свежите, адекватни на времето градски изживявания, които да добавят още стойност към преживяването.

Велико Търново като цяло никога не се е оплаквал от липса на туристи, но профилът им се променя и това е видимо с просто око. През уикендите хотелите са пълни, като по данни на местни хотелиери повече от половината резервации напоследък са от гости от Румъния, които все по-често предприемат уикенд пътувания в България. Но по улиците може да се чуе и немска, английска и скандинавска реч, има и бизнес гости, българските туристи също са многобройни. Преобладават млади семейства, двойки, но и по-големи компании на всякакви възрасти. Автобусите с организирани туристи, ученици и пенсионери също все още са тук, но индивидуалните пътешественици са тези, които предимно изпълват улиците, площадите и заведенията в търсене на нещо интересно, забавно и вкусно.

Добрата новина е, че в последните няколко години шепа микропредприемачи опитват да променят елементи от пейзажа. Няколко нови чаровни места за добро кафе, крафт бира, коктейли и вино отвориха врати около чаршията. Те засега са малко и малки, но все пак са добро начало за един приятен, интересен и забавен уикенд в града. А именно хубавото цялостно преживяване може да накара модерните туристи да останат още малко или да се върнат за втори и трети път, нищо че вече са видели Царевец.

Ето и какво предлага старата българска столица за модерния градски турист извън, разбира се, красивото шоу "Звук и светлина" на крепостта.

Музеят

Музеите на Търново са изцяло посветени в българската история, а някои са фокусирани и в много конкретни периоди от нея - например музеят "Възраждане и Учредително събрание", което не ги прави особено атрактивни за чуждата, а и за по-младата като цяло публика.

Археологическият музей може би има най-голям потенциал да задържи интереса с богатата си колекция от артефакти - от неолита до Средновековието. Разбира се, акцентът е поставен върху периода, когато градът е столица на българската средновековна държава. Както повечето музеи в България, все пак и този би спечелил от освежаване, по-добри и подробни описания на експонатите (все пак и с мисъл за чуждите посетители), а защо не и интерактивни елементи.

Зрелищен е и затворът музей, използван по предназначение от средата на XIX в до средата на XX в. Хладът в масивната каменна сграда и възстановка на интериора на килиите и карцера автентично те карат да понастръхнеш, помагат и прангите и уредите за изтезания и инквизиции.

Мини България

До крепостта Царевец, точно под Балдуиновата кула, се намира и първият в България парк с миниатюри. На площ около 15 дка са разположени 80 макета в мащаб 1:25 на знакови исторически и природни забележителности от цяла България, сред които и Царевец, Народното събрание в София, Античният театър в Пловдив, крепостта "Баба Вида" и др.

Специалното кафе

Samurai Specialty Coffeeshop отвори врати преди около година точно под Самоводската чаршия с мисия да предлага и разпространява културата на т.нар Specialty Coffee - висококачествени селекции кафе с ясен произход.

Мястото е с приятен модерен интериор и места вън и вътре, а менюто включва много различни видове кафе - еспресо, капучино, кола, лате, американо, филтър кафета, колд брю, фредо и т.н. В добавка са освежаващи напитки, както и прясно приготвени неща за хапване към кафето - кроасани, бисквити, кексчета, чийзкейк, торти и т.н. Водата е безплатна добавка към всяка поръчка.

Спешълти кофишоповете днес са във възход в цяла Европа, включително в София, а и в целия развит свят, защото те предлагат устойчив и висококачествен продукт. Така в приятната обстановка на "Самурай" и в компанията и на много чужди туристи човек може да изпие не само едно добро кафе, но дори да се почувства и жител на света.

Крафт бирата

Точно срещу "Самурай" приблизително по същото време, преди година, отваря и Zavera Craft Beer Shop - магазин и бар за крафт бира. Мястото е мъничко, но през укендите е оживено. Чуждите туристи искат да опитат местна крафт бира, запознатите с тази култура български посетители търсят нещо, което не са опитвали, а любопитните искат да разгледат и пробват занаятчийска бира за пръв път. В Zavera има около 200 етикета от цял свят, включително и много български крафт.

Виното

На същата улица "Стефан Стамболов", която пресича цялата централна част на града, собственичката на винения магазин Vino Veritas посреща посетителите с широка усмивка, а още по-приятна част от посещението е компетентното обслужване. Мястото предлага много добра селекция с висококачествени, модерни вина от бутикови български производители с акцент и върху качествени производители от региона. Ценителите могат да попаднат и на трудно откриваеми дори в специализираните столични винени магазини бутилки. На втория етаж пък правят дегустации и тематични вечери.

Културният бар

На Самоводската чаршия най-посещаваното място всъщност не е част от занаятчийската концепция на уличката, а един особено културен бар - "Хипстър бар". Тук има музика и питиета, но барът в последните 5-6 години се наложи като място и за културни и социални събития. В него се случват изложби, правят се пърформанси и концерти, а понякога има и литературни четения, представяния на книги, дебати и т.н.

Барът е сборна точка за местните "хипстъри", но се отбиват и туристите - просто защото е така приятно да изпиеш една домашна лимонада, кафе или крафт бира под сянката на тясната уличката на фона на музиката от малката сцена навън - с диджей или банда на живо.

Храната

На кулинарната сцена на Велико Търново все още се усеща сериозна скука и има място за много развитие. Повечето ресторанти в града като цяло не са се разделили с възрожденския си вид и балкантурист меню, гурме ресторанти липсват, тематичните ниши са празни. Няма я и модерната street food храна - жанр, който със сигурност би намерил благодатна почва на и около Самоводската чаршия. Пандемията затвори и ресторанта и винобара в хан "Хаджи Николи", които бяха високо оценявани от гостите на града.

Реално битката за сърцата на туристи и местни днес водят няколко ресторанта в жанра "по нещо за всеки" - от пица и паста през барбекю до суши - "Щастливеца", "Асеневци", веригите Ego и Bianko и др. Храната в добрия случай е коректна, порциите - задоволителни, а цените - ниски на фона на тези в София.

Коктейлите

Tequila Bar Funky Monkey е култовият бар на Велико Търново, задължителна отбивка за гостите на града. Той е съсед на Samurai Specialty Coffeeshop, с който делят обща тераса над улицата. Мястото от десетилетия е бар, но след основния ремонт преди близо две години доби и настоящия си приятен облик и модерен дизайн. В центъра на вниманието е текилата, разбира се, но на почит са и авторските коктейли.

Така в момента градът предлага на модерните градски туристи минимума от нужните за един приятен уикенд преживявания, макар и те да са тематично ограничени. И това е добро начало. С малко креативност и подкрепа от местните власти обаче Търново може да бъде и място, в което гостите да се връщат отново с удоволствие.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  3381rudarski avatar :-|
  Петър Рударски

  "На кулинарната сцена на Велико Търново все още се усеща сериозна скука и има място за много развитие."

  Това му е големият проблем на Търново: няма къде да седнеш да хапнеш...

  Нередност?
Нов коментар