🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София - загубеният град

Докато изборният маратон миналата година навя надежда за промяна в превзетата държава и в крайна сметка доведе до ново управление, най-богатата община е все така в ръцете на ГЕРБ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
 • Седемнайсетгодишното управление на ГЕРБ - Борисов и Фандъкова, завещава столица, пълна с коли, прах и некачествени публични пространства въпреки усвоените милиарди
 • За някои проблеми евентуалната нова власт може да намери решения, но наследството от зле устроените квартали е непоправимо
 • Който и да е следващият кмет, ще има трудната задача да направи ремонт на начина на мислене в общината, така че градът да добие европейски вид

София никога не живее истински в сегашно време. Хубавите неща в най-големия български град са или в спомени от далечното минало, или в плановете за близкото бъдеще. Днес са само проблемите:


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  aha avatar :-(
  aha
  • + 8

  София живее в руски гангстерски филм от времето на перестройката без положителни герои. Единствената цел е да бъде месомелачка за изгонване на младите в чужбина. Всеки един квартал все повече прилича на южноамериканско гето както с показване на отчайваща бедност, така и с обилна доза мутробарок.

  Нередност?
 • 2
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko
  • - 5
  • + 2

  София не може да бъде нещо много по-различно от България. Ходили ли сте скоро в Хасково, Димитровград, Шумен, Силистра, Добрич? Да не споменавам пословичния северозапад....

  Нередност?
 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 3
  • + 3

  Данъците върху имотите изостават с много спрямо реалната цена на имотите и ремонтите. Това води до скъпа мизерия навсякъде - просто няма пари за поддръжка. В София също, макар че е абонирана за какви ли не европейски помощи и отделно изсмуква провинцията.

  Казано по друг начин - не може апартамента да ти струва в момента 200 хил. евра и данъка да е 300 лева. Вижте как е в другите държави при такива цени на имотите. Ами селата? Там нямат много къщи, но имат много земя, само че за земята, горите, ливадите няма данък. В Сингапур данъците са решени може би най-удачно - данъкът е толкова колкото би бил данъкът от годишния доход от наем за дадения имот...

  Нередност?
 • 4
  bj_int avatar :-|
  bj_int
  • - 2
  • + 2

  С всичко написано в статията ще се съглася! НО!!!.... Дали тази политика, водена от ГЕРБ не е да отговори на търсенето от НВ Избирателят.?! Дали докато имаме това ниво на образование, възпитание и култура не сме обречени? В други градове като ограничават да кажем платната за колите за сметка на колите хората се възмущават, но разбират смисъла и приемат. Тук - репортажи, протести - децата нямало как да се карат, стари хора имало, инвалиди. А в дъното на всичко - ел булгаро не иска да се раздели с колата си. С нея се чувства престижен. Много хора (да не кажа почти всички от новите софиянци) дори не са се возили в градски транспорт. Все пак покорили са Софията, как шесе возът на рейсо

  Нередност?
 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 7

  Всеобщата цигания е социалният изравнител на София. Колкото и пари да има един софиянец, ако ще и мултимилиардер да е, с излизането си от дома и стъпването си на улицата се превръща в едно малко мозаечно камъче на огромния ориенталски ташак, какъвто представлява цялата ни столица. Нищо повече.

  Нередност?
 • 6
  andersen_1999 avatar :-|
  Андерсен
  • - 2

  Браво за добре направения и конкретен анализ. ГЕРБ Не само че не подобриха живота в столицата, а го влошиха в пъти. Обаче в огромна степен са виновни и самите жители на града, които често предпочитат лични интереси пред обществения.
  Най-спешно трябва да се въведат огромни данъци за притежаването на автомобил в столицата, мин. 5000 лв/год за личен и 10000 лв/год за служебен. За притежанието на всяко следващо превозно средство данъка да се утроява. Следващата важна стъпка е да се забрани на родители Да возят деца до училища и градини и да има сериозни глоби за нарушаването на това.

  Нередност?
 • 7
  ......... avatar :-|
  .........
  • + 2

  Темата е много комплексна отвъд бинарното герб-негерб. Ще се опитам да дам и пример.

  В квартала, в които живея, успяхме да се разминем с мащабното строителство, макар да има доста изградени сгради, вкл. и няколко в процес на строеж. На фона на Младост, Лозенец, Дианабад и тн, реално нямаме много за какво да се оплакваме. Добри комуникации, близост до метро, детски градини, магазини и тн. Всичко на хартия е ОК, като изключим инфраструктурата, която се нуждае от мащабно обновление, както и мащабното безконтролно паркиране.

  Кметът на района е от Демократична България. Човекът работи добре, по мое мнение, като се подеха инициативи, започнаха по-често да извозват паркирани с месеци автомобили, за дадени въпроси се консултираха с населението и взеха решения спрямо гласувания. Всичко е прекрасно до мометна, в които се заговори за въвеждане на зона.

  Ходих на едно от обсъжданията, на което искаха да презентират проекта. Такива скандали и такова отношение на нож не бях виждал. От общината започват дискусията с описание колко автомобила има регистрирани в района и колко реално са местата(без да се броят паркирания в зелени площи и други импровизирани места). От другата страна тълпата започва да крещи как не искат зона, колко автомобила имало, как трябвало да се строят първо паркинги, след това да се ходело да им се предлага нещо. Сега, едната страна на монетата е ясна - не са правени достатъчни инвестиции в инфраструктура, години въпросът с паркирането въобще не е бил на дневен ред, а когато няма санкции и контрол, съответно една критична маса от хора бързо се приспособява. Често ревем за това как разни хора си паркират пред входа, заемат по 2, че дори 3 места за да си резервират места за втория или третия автомобил, как паркират върху зелени площи и тн. Всъщност смайващо много хора, дори и такива, които критикуват тези практики, го правят.

  В следващия момент, когато се опиташ да вкараш регулация, изведнъж точно тази клика скача и започва да реве. Ама как така ще плащат по 100 лева на година за първи автомобил и 200 лева за втори? Как така няма да имат право на трети? Защо не са им направели трети и четвърти изход? Защо еди кой си имот, където се помещава паркинг за над сто автомобила, бил всъщност частен?

  Все въпроси, които може би са валидни. Но всъщност никой не се интересува от отговорите им, а просто да не се въвежда нещо, което ще им струва сума Х. На опитите да се коментира какви са ползите, се отвръща с недоверие. Коментирахме как функицонира механизмът за разпределение на таксите за зона между района и ЦГМ, те на първото събитие тръгнали да се разправят физически с представителите на ЦГМ.

  Аз лично не издържах и си тръгнах. Много е трудно, когато някой се сблъска с реалната тълпа от хора като такива и е много трудно дори хора с добро намерение да успеят да прокарат съобщенията си. Ясно е, че Капитал/Икономедиа подготвят почвата за кметските избори догодина и е още по-ясно, че се подготвя следваща стъпка на Бонев. Добре, ясно е, че е много яко да слушаш идеи за градоустройството, но е много трудно когато се сблъскаш със суверена такъв, какъвто е. Бих дал еквивалентна сума на концерт на някоя банда в зенита си, само и само да гледам как Борис Бонев за Кмет за София се обяснява с жителите на някой такъв квартал за въвеждане на зона. Имам съмнението, че надали ще успее.

  В този смисъл проблемът не е само кой ни управлява. Проблемът е, че и ние не сме много стока on average. Самият аз понякога се питам за себе си защо по дяволите търся вечер по 20-30 минути места, вместо да паркирам, както правят повечето съжители. Или защо и аз не си купя някоя трошка, за да си блокирам две места. Уви, в квартала предлагане на гаражи няма, но за сметка на това с една кола отгоре си решавам проблема...

  И не е само това. Например боклука. Един приятел обясняваше, че докато е бил ХО покрай втората вълна, понеже е на по-висок етаж, е установил, че събират адски редовно и минават поне по един път дневно за различните типове боклуци. Това е прекрасно, но когато някой суверенчо дойде до кофата за пластмаса, която е пълна, защото понякога и това се случва, просто си оставят боклука отстрани. Като мине някой мургав представител да рови или пък някое животно или пък просто малко вятър, изведнъж започват да хвърчат пликчета, бутилчици и други нещица. Като попиташ някой защо си оставя буклука отпред, вместо да го изхвърли в смесената кофа, получаваш неразбиращ поглед. Трудно има сила на света, която да ме убеди, че това е нормално възприятие. Уви обаче, за много хора е. Както много хора и си хвърлят храната отвън, защото така уж хранели животни(безконтролната популация от бездомни кучета, котки и плъхове не е нещо, с което да се гордеем, а и е белег на хигиенни проблеми).

  Това са все тежки решения, които биха имали електорални тежести за всеки политик, а и изглежда не се искат от електората. Как тогава да бъдат предприети болезнени мерки, след като се отхвърлят от същия този електорат?

  Нередност?
 • 8
  shlosera avatar :-|
  Shlosera

  До коментар [#7] от "Quandt":
  Интересен феномен е и протестирането срещу паркинги при представянето на проект за обществено обсъждане. Като цяло на такива събития настроенията са - искаме да паркираме, но няма къде, но когато се предложи решение сме срещу него.

  Нередност?
Нов коментар