Скъпо, куче
Половината кучета в България са без стопанин според БАБХ
Половината кучета в България са без стопанин според БАБХ    ©  Надежда Чипева

Колко са кучетата в България

Институциите в България са немарливи в отчетността и грижата: според ветеринарите домашните кучета са около 30 хиляди, а според проучвания - десетки пъти повече

Половината кучета в България са без стопанин според БАБХ    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
 • По данни на Столичната община в София има около 15 хил. домашни кучета и за 10 години са се удвоили.
 • Ветеринарите са длъжни да слагат чипове и да ги отчитат, но не спазват правилото.
 • В София събраните такси са за половин милион лева, а разходът за бездомните кучета е в пъти по-висок.

Колко са кучетата в България? Въпросът се оказва без точен отговор. От една страна, има гигантска оценка на Euromonitor за 750 хил. домашни кучета, а от ветеринарната статистика излиза числото 50 хил. (25 хил. домашни и 25 хил. безстопанствени), което е нереално малко дори спрямо общинските регистри. Проучвания дори стигат до огромния процент - 65% от домакинствата, или число над 1 млн., но неясно кое броят за домакинство. Затова вероятно реалността е някъде по средата и домашните кучета са от порядъка на 100 - 200 хил.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Темата накратко
 • По данни на Столичната община в София има около 15 хил. домашни кучета и за 10 години са се удвоили.
 • Ветеринарите са длъжни да слагат чипове и да ги отчитат, но не спазват правилото.
 • В София събраните такси са за половин милион лева, а разходът за бездомните кучета е в пъти по-висок.

Колко са кучетата в България? Въпросът се оказва без точен отговор. От една страна, има гигантска оценка на Euromonitor за 750 хил. домашни кучета, а от ветеринарната статистика излиза числото 50 хил. (25 хил. домашни и 25 хил. безстопанствени), което е нереално малко дори спрямо общинските регистри. Проучвания дори стигат до огромния процент - 65% от домакинствата, или число над 1 млн., но неясно кое броят за домакинство. Затова вероятно реалността е някъде по средата и домашните кучета са от порядъка на 100 - 200 хил.

Сигурно е едно, по всички източници през последните годините домашните любимци, и по специално кучетата, са се увеличили драстично, а оттам скача и индустрията около тях. Властта - местна и ветеринарна, изглежда, нехае по темата.

Куче - общинска касичка

Столичната община, както и останалите общини в България таксуват притежанието на домашни любимци. Всяка община издава собствени наредби за придобиване и отглеждане на домашни животни, но повечето засягат само котките и кучетата, а заплащането на годишна такса и регистрация чрез поставяне на чип е задължителна само за собствениците на кучета. В София тя е 24 лв. годишно, в Пловдив е 30 лв., Велико Търново - 20 лв., и т.н. Не всички кучета подлежат на такса. Само собствениците, които не кастрират животните си, дължат подобен данък, от такса са освободени и специализираните животни - помагачи, ловни кучета и др.

Каква е събираемостта? Общо от такси в касата на Столичната община влизат около 170 хил. лв. годишно. Като добавим и приходите от същата такса на останалите 20 най-големи общини в България, сумата достига около 500 хил. лв. Данните на публичния регистър показват, че регистрираните домашни кучета в столицата за последните 10 години са се увеличили двойно. Приходите от таксите също се увеличават с около 80% за същия период, но тук веднага възниква първият проблем.

Колко са кучетата

Никой не знае. На теория при вземането на животно кучето трябва да бъде регистрирано два пъти в два отделни регистъра. Съгласно Закона за местните данъци и такси в тримесечен срок собственикът подава декларация в общината по постоянния му адрес, с което регистрира животното си в публичната база с данни. За бъде регистрирано в общината обаче, на животното трябва да му бъде поставен чип. Според Закона за ветеринарномедицинската дейност от 2012 г. насам стопаните са длъжни да поставят чип на кучето си при ветеринар, а когато това се случи, лекарят попълва данните на животното в централизирана база с данни на БАБХ - ВетИС.

Двa регистъра, две регистрации, едно куче. Това означава, че две различни институции би трябвало да имат представа за броя, които с леки разминавания би трябвало да се припокриват. Дори не са близо. Според интегрираната система на БАБХ в София през 2021 г. има около 8 хил. домашни кучета, докато публичният регистър на общината, където са изброени кучетата по порода и район, показва двойно повече - над 16 хил. през 2021 г. Според Лазар Петрунов, директор на дирекция "Околна среда", "може да се каже, че в този (публичния) регистър фигурират кучетата на добросъвестните стопани", които са подали документи в общината.

"Ако стопаните, които декларират кучетата си, са много малка част, то почти няма стопанин, който да не е завел поне веднъж животното си на ветеринарен лекар. Поради тази причина Интегрираната информационна система на БАБХ е много по-актуален източник на информация за броя на домашните кучета в една община, отколкото общинския регистър", допълва Петрунов, което, макар и правилно на теория, е абсолютен нонсенс на практика. Общинският публичен регистър се обновява всеки месец и предоставя пълна информация, докато данните от ВетИС на БАБХ се публикуват на годишна база и не са достъпни за широката аудитория, а всъщност и за местните институции.

"Столичната община многократно е водила официална кореспонденция с БАБХ и МЗХГ (сега МЗ) с молба за осигуряване на хармонизация между общинския регистър за домашните кучета и Интегрираната информационна система на БАБХ, но всеки път е получавала отказ с мотива, че общините не са нормативно определени субекти с право на достъп до системата", казва пред "Капитал" директорът на столична дирекция "Околна среда". Предвид свободния достъп до данните в публичния регистър според Петрунов твърдението на ветеринарите, "че също нямат достъп до централизирана система за регистрирани животни, която да проверят", е абсолютно недостоверно.

Подаването на декларация и плащането на такса за притежаване на куче не означава, че едно животно е с определението "регистрирано куче". "За да е "регистрирано" едно куче, то следва да има поставен микрочип и неговите данни да са въведени в Интегрираната информационна система на БАБХ", допълва Петрунов, като тази регистрация се извършва от ветеринарния лекар, при който собственикът е длъжен да заведе животното си, за да бъде поставен микрочип. "За съжаление не са малко случаите, в които ветеринарните лекари не изпълняват тези свои задължения, за да угодят на претенциите на недобросъвестни техни клиенти", казва директорът на столичната дирекция.

Колкото - толкова

Таксите за кучета, които събират общините, не отиват за изграждане на по-добра среда за домашните животни, а единствено към безстопанствените кучета. БАБХ, на която от 2019 г. е възложена националната програма за справяне с проблема в България, отчита през юни 2022 г., че у нас има общо около 50 хил. кучета, половината от които се намират на улицата или в приют, но предимно на улицата.

За справянето с проблема държавата и общините през последните три години са отделили над 17 млн. лв., като само за 2021 г. сумата надхвърля 7 млн. лв., от които само в София са над 2.7 млн. лв. Контрастът с приходите от 0.5 млн. лв. на общините за миналата година доказва, че наистина средствата на общините са ограничени и се налага държавният бюджет и дарения да допълват разликата.

Проучване: 65% от домакинствата са с куче

Ако кучето е най-добрия приятел на човека, очевидно в България не се държим добре с приятелите си. През 2019 г. екип от европейски учени провеждат проучване за обществените нагласи спрямо безстопанствените кучета в три държави: Италия, Украйна и България. Резултатите от проучването бяха публикувани през март 2022 г. в Националния институт по здравеопазване в САЩ. Учените от Великобритания, Австрия и Италия са успели да достигнат до над 5 хил. българи, което в сравнение с проучванията на социологическите агенции около изборите е пет пъти по-голяма извадка.

Данните показват, че около 65% домакинствата у нас заявяват, че имат куче, като основна причина се посочва "за удоволствие и компания". Един на десет взима куче от приют, а повече от половината не кастрират и не спират животното си да се размножава, където явно се крие проблемът с многото изоставени животни. Почти всички участници в проучването от България потвърждават, че са видели безстопанствено куче в деня на попълването на анкетата, като всеки пети заявява, че е бил жертва на нападения от животно на улицата през живота си (20%!!!), въпреки че повечето категорично заявяват, че не ги е страх от уличните кучета, а дори девет от десет са им давали храна или лакомство.

Цялото проучване с методите и заключенията може да се види тук

Урок от Германия

През септември германската федерална статистическа служба (Destatis) обяви в прессъобщение, че в местните общински бюджети са влезли рекордните 401 млн. евро от такси за кучета през 2021 г. За разлика от тук, в Германия таксите за притежанието на най-добрия приятел на човека са доста високи в някои региони. В Берлин стопаните плащат 120 евро на година и още 180 евро за всяко следващо куче.

Според данни на Industrieverband Heimtierbedarf (индустриална асоциация за стоки за домашни любимци) в Германия има над 10 млн. домашни кучета, докато данни на Tierschutzbund (германската асоциация за защита на животните) показват, че няма почти никакви кучета по улиците в Германия. Според местните агенции в Германия има 60 хил. безстопанствени кучета, като всичките се намират в приюти.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski
  • + 1

  Да вземат пример от Германия нашите власти, а не да посягат и за кучетата на държавния бюджет. Всеки трети или четвъртио по улиците на Бургас е с куче. Магазините и складовете за "домашни любимци" вече са наравно с автеките и донякъде с хранителните магазини. Много е тъпо и жалко, че в грижата си към животните хората често прекаляват - за сметка на взаимоотношенията по между си.

  Нередност?
Нов коментар