Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Индустриални паркове "Марица" и "Раковски" ще станат въглеродно неутрални

Устойчивото развитие е приоритет за бизнеса в област Пловдив - заради примера на многото чуждестранни компании и поради необходимост

Владислав Кънчев, "Тракия икономическа зона"; Андрей Рекалов, "КЕР Токи пауър"; Мила Чернева, "Капитал"; Кирил Величков, ОББ; Петрана Зайкова, "Тех индустри България" (от ляво надясно)
Владислав Кънчев, "Тракия икономическа зона"; Андрей Рекалов, "КЕР Токи пауър"; Мила Чернева, "Капитал"; Кирил Величков, ОББ; Петрана Зайкова, "Тех индустри България" (от ляво надясно)
Владислав Кънчев, "Тракия икономическа зона"; Андрей Рекалов, "КЕР Токи пауър"; Мила Чернева, "Капитал"; Кирил Величков, ОББ; Петрана Зайкова, "Тех индустри България" (от ляво надясно)    ©  Георги Георгиев
Владислав Кънчев, "Тракия икономическа зона"; Андрей Рекалов, "КЕР Токи пауър"; Мила Чернева, "Капитал"; Кирил Величков, ОББ; Петрана Зайкова, "Тех индустри България" (от ляво надясно)    ©  Георги Георгиев
Темата накратко
  • Компаниите в "Тракия икономическа зона" в Пловдив имат възможност да използват соларна енергия.
  • Бизнесът ще има достъп до 1.2 млрд. лв. финансиране за внедряване на зелени иновации и устойчиви практики през 2023 г.
  • Примерът от чужбина е задал първите положителни опити в позеленяване на български компании.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Темата накратко
  • Компаниите в "Тракия икономическа зона" в Пловдив имат възможност да използват соларна енергия.
  • Бизнесът ще има достъп до 1.2 млрд. лв. финансиране за внедряване на зелени иновации и устойчиви практики през 2023 г.
  • Примерът от чужбина е задал първите положителни опити в позеленяване на български компании.

Индустриални паркове "Марица" и "Раковски" до Пловдив могат да станат първите въглеродно неутрални паркове в България. Това стана ясно по време на конференцията "Среща на бизнеса в Пловдив и региона", организирана от "Капитал". "В момента подготвяме и проектираме изграждането на соларни паркове за продажба на електроенергия вътре за нуждите на предприятията в двата парка", заяви Владислав Кънчев, мениджър "Развитие на проекти" в "Тракия икономическа зона", по време на панела "Индустрия и зелена енергия в област Пловдив" (във видеото долу).

Зеленият облик на икономическата зона

Проектите са част от нова стратегия на дружеството за въглеродна неутралност, родена от необходимостта. "Последните две години на предизвикателства принудиха сектора да се оптимизира. Дойдоха темите за устойчиво развитие, пестене на електроенергия и оптимизиране на разходите. Трябваше да предприемем подход, който да гарантира развитието на индустриалните зони", посочи Кънчев.

По думите му проблемът идва от това, че компаниите в индустриалните паркове са разнородни по мащаб и по възможности и имат различни стратегии за позеленяване. Големите предприятия все по-интензивно инвестират в солари, зелен водород и други възобновяеми източници за собствено потребление. Малките обаче изостават. "Ние се стараем да дадем синергичен подход и да обезпечим там, където има липса. Затова в момента правим анализ, стигнали сме до решения. Нашата идея е изграждането на инсталации, които да предложат възможност - ако предприятията вътре в парка имат нужда, да се възползват", каза още Кънчев.

По думите му процесът по превръщане на пловдивската индустрия в зелена е започнал отдавна през инвестиции на чуждестранни компании, чиято политика се решава от централите извън България. Те неизменно тласкат и българските фирми да залагат на подобни политики и да използват финансовите инструменти, които държава и банки предлагат. "За инсталации, свързани с оптимизация на потреблението на вода, електричество и др., вече се мисли още на етап проектиране. Тези неща ще станат нещо стандартно, а не иновативно, с интерес очакваме каква ще е следващата стъпка", посочи Кънчев.

А парите откъде

Над 1.2 млрд. евро може да очаква бизнесът в следващата една година по грантови механизми за позеленяване, каза от своя страна Кирил Величков, директор "Европейски проекти и финансови институции" в ОББ. "Това е шест пъти по-интензивно от средногодишните нива за последните седем години", заяви той. В следващите месеци тръгват схемите за подобряване на производствен капацитет; преход към кръгова икономика и внедряване на иновации; за изграждане на ВЕИ за собствени нужди и системи за съхранение на електроенергия и др., изреди Величков. "ОББ е лидер на пазара с програми за подкрепа на бизнеса в тази посока с експозиция от 2.5 млрд. лева към клиенти - основно малки и средни и микропредприятия. Нова интересна опция в следващия програмен период ще бъде изгоден банков кредит, комбиниран с грант, който се отпуска след завършване на проекта и е за погасяване на кредита", посочи Величков.

Въпреки подкрепата от ЕС и кредитните институции предизвикателствата пред бизнеса са големи и предстоят, предупреди Андрей Рекалов, оперативен директор, "КЕР Токи пауър", по време на дискусията. По думите му България се справя добре с енергийната криза до голяма степен заради компенсациите към бизнеса, които се отпускат от една година насам - "мярка, която я има само в още две-три държави". Те осигуриха предвидимост, но имат и негативни последствия. "Тези компенсации и даването им на калпак доведе до намаляване на инициативите, уби желанието на компании, които иначе биха инвестирали в енергийна ефективност, защото си казаха, че цената на тока и без това е фиксирана", каза Рекалов и заяви, че тези помощи спешно трябва да се обвържат с инициативи от страна на компаниите.

Самоинициативата на компаниите

Много от отговорните компании в област Пловдив нямат нужда от такива ултиматуми и се стремят към устойчивост от много години. Такава например е "Тех индустри България", чиято дейност е инженеринг и търговия с машини и консумативи основно за металообработването, но и за редица други индустрии - пластмасова, хранително-вкусова и др. "Инвеститор сме в новопостроения "Индустриален парк Марково" с другото ни дружество, "Проксес инженеринг" - за производство на процесна техника. Там сме 100% захранени със соларна енергия", каза Петрана Зайкова, собственик и управител на "Тех индустри България".

"Живяла съм доста години в Германия, там опазването на околната среда е много дълбоко вкоренено. Прибрах се в България и видях фундаментални липси в индустрията. Когато създадох компанията си и започнахме да предлагаме на клиентите да извозваме обратно и да рециклираме компонентите, им звучеше много химерно. Сега това е все по-търсена услуга", каза Зайкова.

Тя каза още, че за последните 10 години развитието на Пловдив е огромно и може би не е преувеличено да се нарече индустриалната столица на Балканите. "Въпреки това планирам вторият ни филиал да е в Северна България, по-конкретно Шумен. Радвам се на живота, който кипи в Пловдив, но следващата ми инвестиция няма да е тук - заради проблемите, които бяха изредени в първия панел на конференцията - трафика и свързаността", каза още Петрана Зайкова и допълни, че често работниците й не знаят как ще се придвижат до работа.

По време на Срещата на бизнеса в Пловдив и региона "Капитал" награди и най- динамичната компания за областта от класацията "Гепард" на вестника - "Европан". Фирмата е и третото най- динамично малко или средно предприятие в България.

Награждаването се осъществява в партньорство с "Ардес информационни технологии".