🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пет тренда за общините в област Пловдив

Благодарение на големия дял на преработващата промишленост общините в областта понасят по-малък удар от останалата част от страната в хода на ковид кризата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Пловдивските общини са понесли по- малко негативен удар от ковид кризата в сравнение на други части на страната.
  • Демографските показатели в региона са добри, а безработицата се свива бързо през 2021 г.
  • Все пак има леко забавяне на инвестиционата дейност в общините в област Пловдив

Общините в област Пловдив понасят относително по-малък удар от останалата част от страната в хода на ковид кризата най-вече благодарение на големия дял на преработващата промишленост в местните икономики и бързото им връщане към растеж. Въпреки това кризата се отразява във временно забавяне на инвестиционната дейност в областта. Влошаването на условията на пазара на труда е временно, а безработицата се свива бързо през 2021 г., въпреки че някои общини остават с висок дял на безработните. На фона на останалата част от страната демографските показатели на повечето общини, особено в пряката периферия на областния център, са относително добри.

1. Индустриалните икономики на Пловдив

Подобно на останалите по-големи области, между общините в състава на Пловдив има много големи разлики в равнищата на икономическо развитие. Това до голяма степен е очаквано, предвид че областта е съставена от 18 отделни общини, част от тях - много отдалечени от областния център. Според данните за 2020 г. разликата между общината с най-ниска и най-висока добавена стойност на човек от населението е над девет пъти, като лидерът Сопот е с 18.4 хиляди лева на човек, земеделската община Кричим - с едва 2 хиляди лева на човек. Подобно на структурата на останалите големи икономически центрове, и тук водещите местни икономики са тези на малки общини с фокус върху преработващата промишленост - Марица е 16.4 хиляди лева/човек добавена стойност, Съединение - с 12.7 хиляди лева/човек, а чак след тях се нарежда областният център Пловдив с 12.1 хиляди лева. Показателно е, че общините в Пловдив не понасят значителен спад на местната икономика в годината на COVID-19, а лидерите, в това число и областният център, дори регистрират ръст на добавената стойност. Това е резултат най-вече от структурата на местната икономика и фокуса ѝ върху преработващата промишленост, която беше сред най-бързо възстановилите се отрасли след отпадането на ограниченията и подновяването на международната търговия.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар