🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Троян в бъдещето: зелена община със съхранена природа и все повече млади хора

Това е визията на кмета Донка Михайлова, под чието управление градът се развива успешно през последните 12 години

Донка Михайлова, кмет на община Троян
Донка Михайлова, кмет на община Троян
Донка Михайлова, кмет на община Троян    ©  Цветелина Белутова
Донка Михайлова, кмет на община Троян    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Донка Иванова Михайлова е икономист, политик и народен представител от парламентарната група на "Коалиция за България" в 40-ото Народно събрание. През 2011 г. печели първия си мандат като кмет на гр. Троян, преизбирана е още два пъти - през 2015 и 2019 г. Тя е първата жена - кмет на общината. Шест пъти печели наградата "Кмет на годината" в категория "Средни общини", като призът се връчва след онлайн гласуване. Миналогодишната й награда е в категория "Зелена община" заради усилията на местната власт и инвестициите, свързани с управлението на отпадъците. Донка Михайлова е известна с активността си в Националното сдружение на общините в Република България (НСРОБ) и по-специално по темата за децентрализацията. Тя е негов зам.-председател от 2016 г. Преди да се заеме с политика, дълги години е работила в неправителствения сектор, била е председател на сдружение "Знание" в Ловеч.

През последните 10 години в община Троян са инвестирани над 105 млн. лв. в инфраструктура, образование, култура и др. Всички комунални дейности - ВиК, сметосъбиране, текущи ремонти, осветление, озеленяване и много други, се управляват от общината - чрез общински предприятия и фирми. Детските градини и ясли в Троян се захранват от общинска оранжерия, в която се отглеждат екологично чисти плодове и зеленчуци. Тази година се очаква да започне ремонтът на Кооперативния пазар в Троян и да приключи изграждането на новата Многофункционална спортна сграда в града на стойност малко над 6 млн. лв. Още за проблемите и успехите на община Троян разказва кметът Донка Михайлова.

На поста сте от 12 години - с кои постижения се гордеете и какво бихте променили или направили по-добре, ако можехте?

Гордея се с най-трудните проекти, които са най-незабележими за гражданите. Успяхме да решим основните комунални проблеми за града за десетилетия напред. Подменихме 85% от ВиК инфраструктура на града. Създадохме модерна система за управление на отпадъците, която управляваме сами - от сметосъбирането, през нова клетка на депото за твърди битови отпадъци, през разделно събиране на основната част от отпадъка до сепариране и компостиране. Скоро ще започнем цялостен проект за подмяна на уличното осветление в две села.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.