Новият брой:
Чудото на езика

Градският транспорт в Плевен: По жицата

Изцяло зелен и с традиции - общинското предприятие залага повече на тролейбуси, по-малко на електробуси, модерна тикет система и фотоволтаици

Тролейбусите заемат преимуществено място в градския транспорт в Плевен още от неговото създаване.
Тролейбусите заемат преимуществено място в градския транспорт в Плевен още от неговото създаване.
Тролейбусите заемат преимуществено място в градския транспорт в Плевен още от неговото създаване.    ©  Цветелина Белутова
Тролейбусите заемат преимуществено място в градския транспорт в Плевен още от неговото създаване.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Градският транспорт в Плевен се изпълнява изцяло от общината, като преимуществено се използват тролейбуси.
  • През последните 10 години мрежата и автопарка претърпяват цялостна трансформация, като днес транспортът е изцяло екологичен.
  • През 2023 г. е изграден и фотоволтаик на покрива на депотото, а междувременно поетапно се въвежда и електронна билетна система.

Годината е 1985 г. Плевен е третият град, в който се появява тролейбус, след София и Пловдив. Пускането на първото превозно средство в контактната мрежа през октомври е истинско събитие за града.

Темата накратко
  • Градският транспорт в Плевен се изпълнява изцяло от общината, като преимуществено се използват тролейбуси.
  • През последните 10 години мрежата и автопарка претърпяват цялостна трансформация, като днес транспортът е изцяло екологичен.
  • През 2023 г. е изграден и фотоволтаик на покрива на депотото, а междувременно поетапно се въвежда и електронна билетна система.

Годината е 1985 г. Плевен е третият град, в който се появява тролейбус, след София и Пловдив. Пускането на първото превозно средство в контактната мрежа през октомври е истинско събитие за града.

Днес, 35 години по-късно, ситуацията е далеч по-различна. За разлика от много други български градове, в които славата на тролейбусите отдавна е залязла, а контактната мрежа, по която те се движат, е свалена или силно редуцирана, Плевен е изпълнен с тролеи. Уповавайки се на своите традиции, градът е запазил този тип транспорт. Нещо повече - той се е установил като основен такъв, а автобусите се явяват спомагателно звено.

През последните 10 години с помощта на европейските донорските програми тролейбусният транспорт в Плевен претърпява поетапна трансформация, като за целта в неговото обновяване са вложени над 80 млн. лв. - за пълна подмяна на автопарка, рехабилитиране на контактната мрежа, изграждане на ново депо със зарядни станции за новите електробуси и пр.

Така до август 2018 г., когато е спрян и последният от старите тролеи и плевенският обществен транспорт става един от малкото в страната, които може да се похвалят с изцяло зеления си облик, а промените продължават и до днес - с въвеждане на електронно таксуване и изграждане на фотоволтаик.

И до момента обаче първият тролейбус (който все още работи) е запазен в депото на Плевен и се е превърнал в атракция, като се използва освен за обучение на курсисти и за екскурзии по заявка на почитатели.

Плевен винаги се е славил с добре развит тролейбусен транспорт. От самото му създаване е бил приоритетен транспорт за града.

инж. Ангел Несторов
инж. Ангел Несторов

управител на общинското предприятие “Тролейбусен транспорт”

Транспорт с традиции

Контактната мрежа в Плевен е с маршрутна еднопосочна дължина 54 км. Тролейбусните линии са 19, а тези, по които се движат автобуси, са едва пет на брой.

Според инж. Ангел Несторов, управител на общинското предприятие "Тролейбусен транспорт" от над 15 години, в момента в града оперират 54 тролейбуса. "Паркът е обновен 100% с модерни превозни средства", коментира той. Подмяната на тролеи се случва поетапно, като днес всички превозни средства са екологични и с минимален въглероден отпечатък. Наред с това новите тролеи пък са и със самостоятелно задвижване, което ограничава закъсването на мотрисите из града. С цел ограничаването на авариите (както и минимализиране на разходите) из града в първия програмен период са рехабилитирани и жиците на всички кръстовища и конфликтни точки, които съставляват над 90% от контактната мрежа.

Първите 40 нови тролейбуса идват преди 8-9 години, като те са с дизелов двигател, който движи генератора, той произвежда ток и тролейбусът се движи дори и когато е откачен от мрежата. Последните 14 тролейбуса, които пристигат в града, пък са с батерии, заради което инж. Несторов ги определя като "преходния етап към чистия електробус - могат да се движат с батерия или с контактната мрежа".

Паралелно с тролейбусния транспорт в града се развива като второстепенен и автобусният. Общинското автобусно предприятие е закрито през 2010 г., като тогава "Тролейбусен транспорт" се превръща в основен превозвач. Наред с него за известно време оперират и частни превозвачи по автобусните линии, които се явяват допълващи спрямо тролейбусните. Така до преди 3-4 години, когато частните превозвачи започват един по един да се отказват от обслужването на линиите в града.

"Тогава ние бяхме принудени да поемем изцяло вътрешноградския транспорт", обяснява инж. Несторов. По тази причина в последния програмен период община Плевен решава да се сдобие и с екологични автобуси и е бенефициент по програма, по която получава 14 електробуса и зарядна станция за всеки от тях.

Тролейбусите и автобусите покриват целия град (както и една междуселищна линия - Плевен - Гривица, за която липсват кандидати за превоз на пътници при последната поръчка), като през годините линиите се оптимизират спрямо потока и нуждите на гражданите, добавят нови или се удължават вече съществуващи такива (последната промяна е направена с решение на общинския съвет от септември 2022 г.).

Тикет системата

Наред с поетапната подмяна на превозните средства в последния програмен период в градския транспорт стартира и въвеждането на изцяло нова система на таксуване на пътниците. Проектът предвижда въвеждането на няколко алтернативни начина за заплащане на карти и билети, както и безкондукторно пътуване.

"Масово започнахме да я внедряваме от края на миналата година. До момента е въведена за групата на учещите. Издаваме им карти (транспортни пластики), които могат да бъдат зареждани по няколко канала - в билетния център в града, онлайн и посредством самотаксуващи се апарати", разказва инж. Несторов, като според него вече са обхванати близо 60-70% от групата на учениците. Поетапното въвеждане на тикет системата позволява на екипа да изчиства грешките си, така че при пускането ѝ за всички пътници в транспорта системата да работи изрядно, казва управителят.

"За момента имаме кондуктори с касови апарати, но когато пуснем системата, тези касови апарати ще отидат при шофьорите и те ще могат да издават билетите в автобуса", обяснява инж. Несторов, като по думите му този преход ще стане поетапно, а кондукторите ще се запазят под друга форма - вероятно като контрольори, като вече са доставени устройства за проверка на транспортните пластики. "Дълго време ще се обучаваме на тази билетна система. Може би в София е било по-лесно, защото никога не е имало кондуктори. При нас от 1992 г. до сега винаги е имало кондуктори", коментира той.

Предвидено е поставянето на машини за валидиране на билетите в превозните средства, като за в бъдеще се предвижда и дебитни карти да могат да се чекират и по този начин да се таксуват пътниците. "Системата позволява, зависи как я развием", категоричен е той. Засега има билети само за единично пътуване без време, като не се предвижда въвеждането на билети за време (30, 60, 90 минути) или повече на брой пътувания, тъй като за мащабите на града липсва нужда от такива. "Много рядко се налага някой да се прекачва", обяснява инж. Несторов.

Още в първия програмен период е изградена и информационната система, която, от една страна, позволява на транспортното предприятието да следи в реално време за точното изпълнение на разписанията на тролеите, а от друга - дава възможност да се информират гражданите кога ще дойде следващият автобус или тролей (както от информационните табла на спирките, така и от приложенията в телефона). По думите на инж. Несторов тролейбусите са редовни, особено сутрин (6 - 9:30) и вечер (16 - 19:30) - на 5 минути, а през останалата част са на 10 минути.

Борбата с цената на тока

Много хора биха си помислили, че градски транспорт, който разчита изцяло на ток, би бил повод за фалит на общинското дружеството - предвид сегашните цени на тока и тяхната непредвидимост в близко бъдеще. "В момента обаче се оказва, че след компенсацията, която правителството дава, това е най-евтината енергия. Ако бяхме с друг вид гориво, щеше да е по-скъпо", категоричен е инж. Несторов.

Въпреки това местната администрация се стреми към максимална енергийна независимост. Изграждането на фотоволтаик на покрива на депото на "Тролейбусен транспорт" в града е вече към своя край. Договорът за проектиране, изграждане и поддръжка на фотоволтаичната система е сключен с пазарджишката фирма "Строймонтаж" и е на стойност 513 хил. лв.

Предвидената мощност на съоръжението е 350 kWh, като това е прогнозираната пикова мощност в идеалното време според Несторов, който допълва, че инсталацията би могла да покрива средно 8-10% от разхода на електроенергия на тролейбусите. За колко време ще се възвърне инвестицията зависи изцяло от цената на електроенергията, категоричен е той, като по думите му, ако борсовата цена е около 300 лв., то фотоволтаикът ще се откупи за около 4 години.

"Произведената електроенергия ще захранва тролейбусите през деня - когато цената на тока е по-висока. Произвеждаме електроенергията и я пускаме в контактната мрежа, като по този начин ще намалим консумацията на по-високата тарифа. Ние с електробусите (които с едно зареждане минават 300 км) и в момента си изравняваме товаровия график, защото ги зареждаме през нощта и ползваме част от евтината нощна енергия", обяснява управителят

Стъпка по стъпка#1 Закупуването и доставката на първите 40 тролейбуса за подмяна на подвижния състав на автопарка в Плевен се осъществява по оперативна програма "Околна среда" 2007 - 2013 г. Проектът е изпълнен съвместно с още няколко общини (Бургас, Стара Загора и Варна), като за община Плевен стойността на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 37,4 млн. лв.

#2 Вторият проект, свързан с градския транспорт на Плевен, е отново финансиран в първия програмен период - по оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г. В проекта основните компоненти са изграждане на ново тролейбусно депо с капацитет 70 места за подвижен състав и площ 13 хил. кв.м (5,8 млн. лв.), изграждане на системи за управление на обществения транспорт и трафика (1,5 млн. лв.), реконструкция, разширяване и оптимизиране на тролейбусната мрежа (7,5 млн. лв.). Към този проект са включени още спирките на обществения транспорт (които се поддържат от общината), както и велоалеите.

#3 Последните 14 броя тролейбуси с осигурен самоход от тягови батерии са доставени по проект, финансиран по оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г., в рамките на която община Плевен е получила безвъзмездно финансиране в размер на 10,4 млн. лв. Част от проекта в рамките на програмата са още въвеждането на електронна система за таксуване (2,1 млн. лв.) в градския транспорт и внедряване на система за видеонаблюдение на 16 ключови кръстовища в гр. Плевен.

#4 Последният проект, свързан с градския транспорт в Плевен, е свързан с доставка на 14 нови електрически автобуса и 14 зарядни станции за тях и изграждането им на депото в града, като безвъзмездната финансова помощ, която получава общината, е в размер на 11,2 млн. лв. Проектът е по оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г.
Все още няма коментари
Нов коментар