Спорно искане на ЦГМ: част от глобите за неправилно паркиране да отиват за заплати на инспекторите

Дружеството предлага 16 лв. от всеки фиш да са за възнаграждения, макар че пропуска да събере 40% от наложените глоби в отсъствието на шофьора

София не успява да събере над 1/3 от средствата, които неправилно паркиралите шофьори ѝ дължат.
София не успява да събере над 1/3 от средствата, които неправилно паркиралите шофьори ѝ дължат.
София не успява да събере над 1/3 от средствата, които неправилно паркиралите шофьори ѝ дължат.    ©  Надежда Чипева
София не успява да събере над 1/3 от средствата, които неправилно паркиралите шофьори ѝ дължат.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През есента на 2020 г. общинското дружество Център за градска мобилност най-после се реши да приложи европейската практика с налагането на фишове за неправилно паркиране в отсъствието на шофьора. За целта започна с едва осем инспектори за цяла София, които да следят дали автомобили паркират неправилно върху тротоари, зелени площи, булеварди. Резултатът към днешна дата е не особено впечатляващ - около 40% от наложените глоби остават несъбрани.

Сега ЦГМ предлага част от средствата от всеки фиш (16 лв. от общата стойност) да отиват пряко за издръжка на служителите на ЦГМ вместо в бюджета на Столичната община. Досега всички постъпления отиваха в с общината, която пък имаше задължението да ги инвестира в по-добри пътни условия, паркинги и т.н. Това обаче така и не прави.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.