🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Парк "Бедечка" в Стара Загора е симптом за много подобни казуси в страната

Зелените площи могат да се спасят от застрояване само чрез обезщетения на частните собственици

От ляво надясно: Росен Христов, Анелия Иванова, арх. Дора Иванова, Десислава Лещарска, Любомир Царев, Първан Симеонов
От ляво надясно: Росен Христов, Анелия Иванова, арх. Дора Иванова, Десислава Лещарска, Любомир Царев, Първан Симеонов
От ляво надясно: Росен Христов, Анелия Иванова, арх. Дора Иванова, Десислава Лещарска, Любомир Царев, Първан Симеонов    ©  Георги Георгиев
От ляво надясно: Росен Христов, Анелия Иванова, арх. Дора Иванова, Десислава Лещарска, Любомир Царев, Първан Симеонов    ©  Георги Георгиев
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Опазването на парк "Бедечка" в Стара Загора от застрояване е важно не защото е моя кауза, а защото е симптом за много такива казуси от цялата страна, където зелените площи по документи са нещо друго. Може би трябва да се вземе решение за този проблем на национално ниво, но общините не трябва да бягат от своята отговорност." Това коментира политологът, общественик и граждански активист Първан Симеонов по време на третия панел на "Среща на бизнеса в Стара Загора и региона", посветен на градските движения и проекти. Конференцията е организирана от "Капитал" и се проведе в края на миналата седмица.

Първан Симеонов е познат най-вече като изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл", но от няколко години и като един от двигателите на движението "Да запазим Бедечка". Части от парка са частна собственост и в новия Общ устройствен план на града се предвиждаше там да изникне нов квартал. След вълна от гражданско недоволство кметът Живко Тодоров каза, че ще се съобрази с желанието на хората зелените площи да останат такива. "Посоката оттук нататък е ясна - запазване на парка, не в неговата цялост, но в сърцевината - 300 от общо 400 декара, в които се помещават именно дърветата и алеите, тоест същинската паркова територия в сърцевината на "Бедечка". Остава да бъде приет Подробен устройствен план, както и да се реши въпросът за обезщетяването на добросъвестните собственици. Този срок вече не е 15-, а 5-годишен, което означава, че ако общината има амбицията да запази парка, а тя има, ще трябва да почне да обезщетява", каза още Симеонов.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.