Концесията на "Софийска вода": удължаването отново чака подпис от кмета

Общинският съвет гласува продължаване на концесията с още осем години до 2034 г., но това така и не се е случило

Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води в Кубратово
Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води в Кубратово
Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води в Кубратово    ©  Цветелина Белутова
Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води в Кубратово    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
 • Шест месеца след решението на общинския съвет кметът на София не е подписала договора за удължаване на концесията на "Софийска вода" с още осем години
 • Въпросният анекс предизвика и намесата на регулатора КЕВР, който оспори мотивите. В крайна сметка делото беше спечелено от Veolia
 • Сега концесионерът се притеснява от липсата на отговор от общината, тъй като е поел ангажименти за инвестиции

В края на 2022 г. Столичният общински съвет гласува удължаване договора за концесията на "Софийска вода" с още осем години - до 2034 г. Предложението получи подкрепата на ГЕРБ и ВМРО и мина въпреки критики от БСП, ДБ и Борис Бонев. Концесионерът Veolia предложи 634 млн. лв. инвестиции до 2034 г., вкл. 114 млн. лв за канализация, и още за подобряване на мрежата. Вече е август 2023 г., но договорът за удължаването не е подписан от кмета на София. От "Московска" 33 обясниха, че се е чакало развитието по заведено дело от регулатора КЕВР, който спореше с Veolia за това дали има мотив за "нарушен икономически баланс".

Въпросът с концесията излезе на дневен ред заради изтичането на концесионния договор от края на 1999 г. на 6 октомври 2025 г. Затова общината трябваше да избере една от трите опции - или да си върне управлението на мрежата, или да организира нов конкурс за избор на концесионер, или сегашният договор да бъде удължен с още осем години, каквато възможност е предвидена в договора. В крайна сметка СОС гласува последното. След това обаче Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) излезе със становище, в което казва, че удължаването на концесията на "Софийска вода" не е икономически обосновано. От там изтъкнаха, че липсва комплексен анализ на обстоятелствата, които са довели до нарушаване на икономическия баланс, както и независим финансов анализ на концедента и др.

Последва спор между Veolia и КЕВР в съда, като миналата седмица делото беше спечелено от оператора на последна инстанция (решението на ВАС тук). Така въпросът защо кметът Йорданка Фандъкова не е подписала споразумението отново се повдигна и беше обсъден по време на заседания на комисиите в общинския съвет. Любопитно е да се припомни и това, че в края на 2019 г. кметът Фандъкова заяви, че концесията не бива да бъде удължавана след 2025 г. От Столичната община обясниха сега в отговори за "Капитал", че се е чакало решението на съда, макар и да има решение на СОС преди това, а сега вече съветът ще разгледа новите обстоятелства.

Формално мотивът за удължаването на концесията стъпва на искането да се възстанови икономическият баланс на концесията, който в момента е нарушен - това ще рече, че в оставащите години от договора (който трябваше да изтече 2025 г.) според ръководството на дружеството, възвръщаемостта на инвестицията не би била възможна, ако се запазят същите цени.

Втори шанс

От Veolia имат притеснения, свързани с липсата на яснота предвид поетия инвестиционен ангажимент, вкл. за изграждане на канализация през следващата година, и за това как да структурират бизнес плана си. Те бяха обсъдени по време на заседанието на инженерна комисия в СОС в четвъртък, като в крайна сметка операторът получи подкрепа от общинските съветници. Сега общинският съвет отново ще излезе с решение, с което да възложи на кмета подписването на анекса.

Общинският съветник Прошко Прошков (ГЕРБ-СДС) напомни, че са взети предвид исканията на различните политически сили в работната група, работила месеци преди да се разгледа предложението от СОС. "Гарантирано е, че ще имаме най-изгодна цена, най-модерната ВиК услуга, концесионерът спасяваше не веднъж и два пъти добре работещите общински дружества в кавички", коментира той във връзка с идеята на БСП за това "Софийска вода" да се управлява изцяло от общината.

Мълчанието на кмета

От Столична община обясниха за "Капитал", че се е чакало окончателно произнасяне на съда по решението на КЕВР. "С окончателно решение на Върховния административен съд актът на КЕВР беше определен като незаконосъобразен и отменен. Две съдебни инстанции постановяват, че икономическия баланс е нарушен, което е доказано с тройна съдебно-икономическа експертиза. Тези нови обстоятелства ще бъдат разгледани от Постоянната комисия по инженерна инфраструктура към Столичен общински съвет", казват от там. С това шансовете за удължаване на концесията, поне на думи, изглеждат по-големи. От отговорите на общината все пак не става ясно окончателно какви са намеренията на кмета и какъв би могъл да е срокът за подписването.

Притесненията на Veolia пък са предимно свързани с липсата на сигурност за бъдещото партньорство. "За мен забавянето на подписа за удължаване се случи без абсолютно никакви правни причини. Не можем да си обясним защо от Столична община не отговаряха на писмата ни в последните месеци. Надяваме се, че кметът вече има яснота. Проблемът е, че това има последици за нас. Поели сме пакет от ангажименти и за допълнителни инвестиции, които да направим. Те трябваше да започнат през 2024 година. Планирали сме и инвестиции в енергийната сфера, за да направим София енергийно неутрална до 2025 г.", коментира за "Капитал" Франсоа Деберг, директор на Veolia за България и Гърция.

Надявам се, че след решението на КЕВР кметът вече има пълна яснота какво да предприеме и че партньорството ни със Столична община ще продължи

Франсоа Деберг
Франсоа Деберг

Директор на Veolia за България и Гърция

Той обяснява, че операторът продължава да работи в София въпреки липсата на отговор. Компанията е инвестирала 6 млн. лв. до края на юни, а от миналата година досега - общо 25 млн. лв.

По време на заседанието на инженерна комисия днес Любомир Филипов, директор "Стратегически партньорства и проекти" в "Софийска вода" заяви, че дружеството работи с цените от 2021 г., тъй като няма одобрен бизнес план, а ВиК услугите в София са "едни от най-ниските в страната макар и доходите да са най-високи". Той обясни, че загубите на вода - един от най-големите проблеми на града, са били 37% през 2023 г. спрямо 39% миналата година.

Инвестиции в размер на 634 млн. лв

Това, което се предвижда в договора за удължаване на концесията на Софийска вода, са инвестиции в размер на 643 млн. лв от 2025 до 2034 г. От тях 114 млн. лв. са инвестиции в канализация, или 11 млн. лв. годишно за целия период. "Голяма част от инвестициите се правят съобразно регулаторните изисквания, те са на годишна база и досега са били 42-43 милиона годишно. Става въпрос за ВиК инфраструктурата и други допълнителни неща", обясни Франсоа Деберг в интервю за "Капитал".

Тази седмица общината обяви и поръчка за изграждане на ВиК мрежата в район "Овча купел" за 14.7 млн. лв. Същото се планира и за други части на града, като има осигурено финансиране от Европейския съюз.

Друга цел на Veolia са инвестициите в зелена енергия. "В момента сме около 90% енергийно неутрални. Така че това означава, че 90% от енергията, от която се нуждаем, всъщност се произвежда от станцията в Кубратово. За да достигнем 100%, се нуждаем от този допълнителни фотоволтаични панели. И предполагам, че при условие, че подпишем удължаването на концесията, този процес ще започне да върви по-бързо", казва директорът на Veolia за България и Гърция.
Бъдещето: концесионер или не?

Удължаването на концесията повдигна за пореден път въпроса за управлението на "Софийска вода". Френската компания е мажоритарен акционер в компанията - концесионер и оператор на мрежата "Софийска вода", а Столичната община държи 22.9% в дружеството. Veolia купи контролния пакет от британската United Utilities през 2010 г. Неподписването му сега поставя въпроса дали общината би могла да има такъв план и сама да управлява водата на София.

"Ако има такъв план, трябва да има добър анализ на рисковете, които може да донесе със себе си. Несъмнено, преходът към модел за управление от общината точно сега ще бъде твърде кратък и труден, а и представлява бреме за следващия общински съвет на София", коментира директорът на Veolia Франсоа Деберг за "Капитал". От Veolia са предвидили след изтичането на договора през 2034 г. да съдействат на Столична община, ако тя избере такъв вариант, за да е възможен преход в управлението, стана ясно заседанието на комисията днес.
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  popopo avatar :-|
  popopo
  • - 1
  • + 1

  А защо няма конкурс и конкуренция?
  Да видим кой какви цени на водата и какви инвестиции предлага.

  Нередност?
Нов коментар