Промени в квартала

"Овча купел 1": паркове, детски градини, паркинги, трамвай за бърза връзка

Приетият наскоро подробен устройствен план измества реституираните имоти в нови микроквартали по периферията и осигурява общински терени за социални цели

Подробният устройствен план на "Овча купел 1"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Овча купел 1" може да се похвали с нов план, който показва модел как да не се строи между блоковете (как това стана възможно четете тук). Той обхваща микрорайони 4, 5 и 6, или карето от бул. "Линкълн" (горе) до линията между метростанция "Мизия/НБУ" и парк "Кукуряк", където се предвижда след време и трамвайно трасе. Бъдещият рингов трамвай ще прави бърза връзка с булевардите "Цар Борис III", "България", "Черни връх" и "Симеоновско шосе". Отворена е и възможността за удължаване на трасето към "Люлин", до бул. "Петър Дертлиев".

Общински терени за детски градини, паркинги, игрища

Ето и в детайли какво е новото: терени за училище до ул. "Промишлена", три детски градини, културен дом (между ул. "Монтевидео" и бл. 501), спортна зала (до средно училище 88), футболно игрище (до ул. "Кукуряк"), както и допълнителни паркоместа в междублоковите пространства. Цялата разработка е за 97 хектара.

Отличаващото е, че всички терени, предвидени за публични мероприятия по силата на плана, остават публична общинска собственост. Това е гаранция към частните собственици, че няма да се спекулира с подобен тип сделки. Общината придобива имотите им, но няма да ги препродава, а ще ги ползва или за озеленяване, или за социална инфраструктура или обекти, които кварталът е декларирал, че са важни", разказва главният архитект на София арх. Здравко Здравков.

Любопитен щрих от плана са и двата многоетажни паркинга, за каквито в София се говори отдавна. Единият е предвиден вдясно на метростанция "Мизия", а другият над СУ 88. Според арх. Здравков първият, който може да поеме около 350 автомобила, трябва да се направи веднага след като планът влезе в сила, защото сега паркирането става върху станцията на метрото. Когато се изгради улицата, планирана като продължението от "Монтевидео" към бул. "Линкълн", се очаква трафикът да нарасне. Влияние оказват и близостта до метростанцията и училището.

Предвиждат се общо 2546 нови паркоместа между блоковете и в етажните паркинги
"Успяхме да убедим собствениците на имотите, че с нашия план ще бъдат освободени всички междуквартални пространства, за да бъдат изградени детски градини и училища. Удвоихме съществуващите паркоместа пред блоковете, запазихме съществуващата зеленина и сега показателят за озеленяване на целия квартал е много добър. Изобщо от моя гледна точка постигнахме едно много разумно решение, благоприятно и за живущите, и за собствениците на реституирани имоти ", коментира арх. Тодор Тодоров от архитектурно бюро "Румина - АМ", изработило плана.
Терените за озеленяване са 13 ха при 34 ха за жилищно застрояване

Нов малък парк и след него - дългоочакваният "Кукуряк"

В зоната вдясно от 88-о училище, която сега е обрасла със зеленина, се предвижда малък парк с алеи и футболно игрище. Над него ще има жилищни сгради. Под него - отвъд метростанция "Мизия" се чака изграждането на парк "Кукуряк". Планът за парка вече е приет, той е извън обхвата на новия план, но главният архитект и районният кмет са предприели действия и за там.

Плана вижте тук.

Арх. Здравков пояснява, че едно от затрудненията при осъществяването му идва от факта, че голяма част от имотите са собственост на Българската академия на науките (БАН). "Преговаряме и имаме уговорката, след като влезе в сила планът, да търсим някакъв вид партньорство, които да дадат възможност академията да реализира сграда от типа на планетариум или нещо, свързано с научната й дейност, а в останалата част на парка може да се направи тип ботаническа градина, като тези в Балчик и парка Врана", коментира главният архитект.

Районният кмет на "Овча купел" Ангел Стефанов пояснява, че първоначалният проект на парка не бил съобразен със собствеността на територия и с плановете за транспортното й развитие. Затова и бил трудно осъществим в първоначалния си мащаб. Малка част от терените, предвидени щедро за "Кукуряк" преди около 15 години, сега са попаднали в новия план и сега са отредени за спортно игрище, паркинг, и малък парк, както са поискали хората от квартала.

Нов миниквартал и не много високи сгради

Част от имотите, реституирани в междублоковите пространства, ще бъдат преместени в зоната между ул. "Земляне" и "Зеленика", която е съседна с плана, но извън него. На терена е планирано строителство на над десет жилищни сгради с височина 15 метра, макар че зоната позволява и по-високи параметри. Там според главния архитект се заформя един изцяло нов малък квартал.

Авторите на проекта подчертават, че един от успехите е изнасянето на реституираните имоти на общинските терени и концентрирането им в определени зони. "Сега част от тях ще бъдат в зона, в която всички строят нови сгради и няма да имат проблеми", казва арх. Тодор Тодоров. Като напомня, че досега всяко строителство в микрорайони 4, 5 и 6 е било съпътствано с протести на съществуващите жители.

В профила си във фейсбук кметът на района Ангел Стефанов обяснява, че той е предложил включването на общинския имот от 14 дка, който е изцяло извън комплекса, като по този начин са се освободили допълнителни пространства за спорт и озеленяване.

В северната част на плана се предвижда по-високо строителство - на две сгради с максимална височина 42 метра. "Там Общият устройствен план позволява по-високо застрояване. И в зоната се допуснаха малко по-високи сгради, защото тези блокове са контактни с "Президент Линкълн", обяснява арх. Здравков. Тоест са разположени до голям булевард.

Всички останали сгради, предвидени в плана, са ограничени с кота корниз от 26 метра, което се равнява на приблизително 7 етажа. "Това е максимално допустимата височина в зоната за комплексно застрояване", казва той.

Предвидени са и пет сгради с максимална височина 21 метра. Двете са от лявата страна на бъдещия малък парк, като до тях има детска площадка. По-надолу следват още три, до единия етажен паркинг и спортната зала.

Какви теми, свързани с недвижимите имоти, ви интересуват по-конкретно. В каква позиция сте вие на пазара на недвижими имоти. Имате ли неясни въпроси, свързани с имоти, които бихте искали да ви разяснят експертите. "Капитал" пита за тези неща своите читатели. Моля, попълнете анкетата тук!