До 30км/час в центъра: Как работи в Европа и какво трябва да направи София

Ограничението "Зона 30" намалява катастрофите и води до по-чист въздух и по-малко шум

Въвеждането на "Зона 30" би могло да помогне и за решението на проблема с паркирането в София
Въвеждането на "Зона 30" би могло да помогне и за решението на проблема с паркирането в София
Въвеждането на "Зона 30" би могло да помогне и за решението на проблема с паркирането в София    ©  Надежда Чипева
Въвеждането на "Зона 30" би могло да помогне и за решението на проблема с паркирането в София    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
 • Българските градове трябва да започнат подготовка за въвеждането на мярката, която се налага и от Световната здравна организация със срок 2030 г.
 • Ограничението води до по-малко пътнотранспортни произшествия, по-чист въздух и повече място за хората. Но изисква скоростни рингове и добър градски транспорт
 • София може да бъде пионер, защото вече е започнала изграждането на автомобилната инфраструктура, но има още много работа

Ако живеете в София, вероятно сте обърнали внимание на новите пътни знаци "Зона 30", поставени при някои от централните улички. Това е опит на столичната управа да ограничи скоростта по пътищата и да предотврати инцидентите, но е много далеч от "истинската" такава зона, въвеждана ударно от европейските градове в последните години. Те вече отчитат редица ползи - очаквани (като по-малко автомобилни катастрофи и конфликти с пешеходци), но и по-невидими (като по-малко шум, замърсяване и дори повече свободни паркоместа). Подобни зони обаче не се правят "на парче" - вече има редица примери как се въвеждат за целия град, а бързото движение се позволява само по алтернативни скоростни пътища.

Столицата, както и другите български градове, без изненада, изостават със следването на тенденцията засега. Но преформатирането на транспортната политика е нужно, за да може да се решат голяма част от сегашните проблеми и да се отвори път за популяризирането на по-различни начини на придвижване. Има и друг стимул - Световната здравна организация настоява градовете по света да въведат "Зона 30" до 2030 г. Отделно от това всяка страна членка е поела ангажимент за намаляване на тежко ранените и смъртните случаи с определен времеви диапазон. А тъй като подготовката не е за подценяване, времето не е много.

На първо място, нужно е осигуряването на много добър, редовен градски транспорт за хората. На второ място, следва да се изградят кръгови маршрути, познати в София като т. нар. "градски рингове", както и ключови булеварди, през които да минават заобикалящите центъра коли. За тези две цели се работи с бавни темпове през годините, но те са все така "висящи" за столицата.

София - време е за ударно начало

Според инж. Иван Петков от Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата (ДАБДП), българските градове дори са закъснели с въвеждането на мярката "Зона 30", макар и тук тя все още да се представя като иновация. Причината - в Европа тя отдавна вече не важи само за централните градски части, ами обхваща целите градове, като се опира на споменатите горе лостове. Хелзинки, Глазгоу, Париж, Мадрид и други градове по света поетапно въвеждат "Зона 30" в централните части, като веднага забелязват положителните ефекти и сега вече се стремят да ги мащабират (виж повече примери в карето). Тоест, когато тази тенденция най-накрая стигне до София, ако тя иска да следва примера на другите, може би ще трябва да мисли за въвеждането на цялостния подход за "Зона 30" в цялата градска част.

"Развитите страни са минали през този период и вече са на една друга фаза, където са доказали, че "Зона 30" не е достатъчна само като мярка в центъра и затова възприемат по-цялостно решение. Тоест те регламентират скоростта за цялото населено място и понякога дори за цялата област. По този начин избягват объркването във водачите, които иначе постоянно трябва да променят скорости", обяснява той за "Капитал".

Макар и ограничението от 30 км/час да звучи стряскащо за много хора, ако се замислим, бързо ще стигнем до извода, че едва ли шофираме с 50 км/час по кварталните улички или в някои части на центъра - дали заради задръствания, дали заради лоша инфраструктура. Това, което обаче София трябва да направи, е:

 • Да продължи работата по ринговите булеварди. В момента например се изгражда пробивът на бул. "Филип Кутев" и "Тодор Каблешков", който е част от т.нар. трети градски ринг.
 • Да се задвижи проектът за рингов трамвай от южните квартали през "Овча купел" и "Люлин"
 • Да се върнат на дневен ред проектите за изграждането на пробиви към "Люлин"
 • Да осигури добър градски транспорт, който да мотивира хората да се придвижват по различен начин. Според инж. Петков на първо място трябва да се направи и анализ на транспортната схема на града, за да се види точно къде има нужда от промени при въвеждането на мярката.

Ефектът от всичко това би бил следният: хората ще се замислят дали да отидат с колата в центъра, при положение че имат усещане, че ще бъдат забавени (макар и сега да губят време в задръствания). Затова биха се качили на градски транспорт или биха използвали алтернативен транспорт, като ел.тротинетка например, чието каране впрочем ще е далеч по-безопасно, когато има ограничение за автомобилите от 30 км/час, вместо да се случва обратното. Същевременно ще могат да стигат бързо до други точки на града с колата, защото по основните булеварди и рингове няма да действат подобни ограничения. Плюсовете от това са за всички: на първо място, подобна мярка буквално спасява животи заради доказания ефект за намаляване на пътнотранспортните произшествия. Но освен това води до по-малко трафик и оттам по-добър въздух, по-малко шум и нерви заради по-малкото коли, по-малко загубено време, повече място за хората.

"Най- важното за мен и което е красивото на този модел, е, че тук не само говорим за огромно редуциране на тежко ранените и смъртните случаи, но и има допълнителни ефекти за здравето на хората", казва експертът от държавната агенция.

Ефектът "Зона 30" в числа

На първо място, статистиките показват драстичен спад на пътнотранспортните произшествия. Столицата има огромен проблем с това - самите управляващи цитират черни рекорди от години, но топката се прехвърля между институциите - дали заради спор за камери и контрол, дали заради липса на средства или корупция. Така че, това е едно от решенията.

"Ограничаването на скоростта намалява и степента на тежест на едно произшествие. Ако свалим скоростта с 10 километра, процентът на нараняванията пада с 19%. При намаление от 20 километра или от 50 км/час на 30 км/час, процентът става около 30%. Това е страшно голям процент. В рамките на населените места в България настъпват две трети от нараняванията от транспортни произшествия. Ако се въведе подобна мярка, ще ударим директно това число", обяснява инж. Петков. Според него дори не е толкова въпрос на контрол и купуване на нови камери - той, разбира се, е много важен, но поведението на шофьорите се променя и само при промяна на средата. Когато тя е създадена повече с мисъл за хората и акцентира върху пространствата за тях, вместо за колите, движението се променя.

Ползите за въздуха и шума също се засичат в статистиките. Намаляването на вредните въглероден диоксид спада с 15%, на хидроксид - с 40%, на карбоновите моноксид- с 45%. "Това са значителни допълнителни ефекти от това да намалим просто с 20 км. А в повечето случаи хората не си дават сметка, че не карат толкова по-бързо. Просто много често увеличават скоростта, после рязко намаляват заради светофар. Така спестеното време въобще не се оказва толкова много, а промяната в скоростите дори означава повече разходи", обяснява инж. Петков.

Индиректно решение и за паркоместата

Въвеждането на "Зона 30" би помогнало отчасти и за проблема с паркирането специално в столицата. Очевидно е, че моделът е сбъркан - по последни данни, които "Капитал" получи, продадените винетни стикери за живущи са повече от наличните паркоместа. Това прави намирането на паркомясто трудно дори за самите жители, а оттам и за идващите към центъра с кола.

Ако има въведена "Зона 30", хората по-лесно биха избрали градския транспорт, ако той е удобен. Друга част от решението са велоалеите, които са изградени с мисъл и които свързват определени маршрути, които биха били удобни и бързи за придвижване, вместо да се правят "на парче".

Среда, не просто знаци

"Трябва да има баланс. Забравили сме, че пътищата са за хора, те не са за коли. Ние се придвижваме с кола, но сме "изключили", че има много други начини. Въпросът е да си върнем част от пътищата за хората, където те да могат да ходят, да се возят на велосипеди, да излизат спокойно с децата си", обяснява инж. Петков.

За да се постигне подобно чувство на спокойствие обаче е важно да се постигне безопасна среда. Това става чрез нетолкова големи инвестиции, които да "подскажат", че движението е по-различно. Такива примери са криволичещо движение, подпомогнато с редуване на паркирането от двете страници на улицата, изравнени с платното тротоари, дървета, кашпи, пейки и др. градски елементи от полза за хората.

"Когато говорим за зона 30, тогава се инвестират средства в такива мерки, в знаци, в промяна на средата. Защото не говорим само за това как ще се ограничи скоростта, но е важно да се усети визуална промяна - трябва много силно да се разбере, че влизаш вече в друга зона. Изключения са само булевардите, за които сме свикнали, че позволяват друго", казва инж. Петков.

Другите градове: опит от 30 години или по-малко

В някои европейски градове ограничението от 30 км/ч важи от началото на 90-те, като например Грац в Австрия или Цюрих. В първия то обхваща 80% от улиците, а във втория - жилищни райони, а впоследствие са включени и малки улици без градски транспорт. В Брюксел мярката е въведена чак през 2021 г., но пък мигновено обхваща цялата белгийска столица. Само няколко най-натоварени и широки булеварда са изключени от ограничението.

Контролът най-често се осъществява с видеонаблюдение. В Брюксел в момента има 85 камери, които засичат превишаване на скоростта и преминаване на червен светофар, както и още 28 камери, които само измерват скорост. Общинският съвет на белгийската столица финансира и седем мобилни камери за скорост. В Хелзинки контролът също се осъществява с камери.

В Цюрих са започнали да използват ограничение от 30 км/ч в жилищните райони през 1991 г., а след това са го въвели и в други по-малки улици без обществен транспорт през последните години, покривайки 370 километра от общо 680 километра пътища в рамките на града.

Скоро ще има и нова вълна от ограничения, като ще се добавят и по-големи улици, включително и такива с градски транспорт. Ще има изключения, например някои главни пътища, които свързват Цюрих със съседни градове, като там ограничението ще си остане 50 км/ч. През ноември 2021 г. гражданите на Цюрих са одобрили инфраструктурния план на града с референдум, което включва и ограниченията на скоростта. Проучване, проведено с 900 участници, разкрива, че 70% от хората са доволни, че на собствената им улица е разрешена само ниска скорост. Добра новина е също така, че според теоретичното моделиране броят на хората, изложени на прекомерен шум от трафика, е намалял със 73%.
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bbs avatar :-|
  Lord
  • - 1
  • + 2

  Четейки тази статия, човек остава с впечатление, че в центъра се кара редовно с по 90-100 км/ч. Но някак се пропуска, че средната скорост в София сега е около 30-40 км/ч (от десетина години поне следя своята, не претендирам да е 100% представителна, но не вярвам да е много различна от тази на средностатистическия шофьор). Причини - колкото поискаш. От глупава координация на светофарите, заради която висиш половината време на червено, от глупава организация на маркировката (едната лента е само за наляво, на следващата пряка става за направо и т.н.) поради която стават още повече задръствания по големите улици, през това, че някой идиот решил да спре на аварийки и да блокира цялата лента, или че самите автобуси не карат в бус лентата (понякога, съвсем резонно - защото лентата е вдясно, а те трябва да направят ляв завой) и пречат на движението... Всички тези фактори забавят много скоростта на шофиране - и ако се анализират и координират, може да се облекчи много трафика в града. Вместо това, винаги се предлага най-лесното решение "Дайте да намалим скоростта, че ще е по-чист въздуха и ще има по-малко катастрофи", което принципно е съвсем правилно, но без да се свърши останалата работа си е като на свинче - звънче...

  Нередност?
 • 2
  heavyhorse avatar :-|
  Heavy Horses Ltd.
  • - 4

  Мога да споделя от личен опит в Брюксел, че ограничението от 30 км/ч не работи. Шофьорите масово карат с 50 по улици, където би трябвало да следват 30. Според мен, 40 км/ч би било по-удачно ограничение, което съответства и на режима на работа на автомобила.

  Нередност?
 • 3
  pavel_yan avatar :-P
  Павел
  • + 4

  До коментар [#2] от "Heavy Horses Ltd.":

  Мен ако питаш съвсем добре си работи. Особено за нас, които караме колело :)
  Никой не ни задължава да подчиняваме дизайна на целия град с "режима на работа на автомобила". Може, както предлага и статията, да го съобразим с "режима на работа" на хората, които ходят по улицата и имат нужда от сигурност за себе си и децата си.

  Нередност?
 • 4
  yfu16319541891076305 avatar :-|
  русороби вън
  • + 2

  До коментар [#1] от "Lord":

  Каква средна скорост, какви 5лв? Никой не говори за средна скорост. Идеята е да се намали максималната.

  Нередност?
 • 5
  guentchovelev avatar :-P
  guentchovelev
  • - 2

  Ако скороста на предвижване е 10 км. ч, съвесем няма да има наранявания, и всички ще годим пеша / с градския транспорт. Само че, икономическия живот ще се забави - щото вместо за 20 минути, ще си на работа за 50 минути. Това ли искаме?

  Има ли нещо от чуждия опит, въведено в България и да е добре работещо? някой доволен ли е от личния лекар примерно, или всички смятат, че само бави нуждаещите се и добавя бюрокрация? 90% е сигурно, че така ще стане и с зона 30 в София ... някое от многото ако няма да бъдат спазени и резултата ще е минус за ВСИЧКИ ...

  Нередност?
 • 6
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  Аз живея в зона с ограничение 30 км/ч, но определено мога да кажа, че това ограничение се налага от самосебе си, защото улиците са с паваж, пропаднал на доста места, бетонови кръпки и други подобни "екстри" на пътното платно. Та не знаците възпрепятстват по-високата скорост, а пътната настилка. Е, от дефектите на улицата печелят пешеходците, ама тази настилка си е тормоз и за тези, които бутат детски колички, не им е лесно.
  Иначе да, трябва да се кара бавно и внимателно, това е в интерес на всички, но си има келеши с бързи коли и мотори, които доста често будят заспалите граждани с форсажите си. Та така, табели има, а ефекта е спорен, поне според мен...

  Нередност?
 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  В булевард с по 2-3 ленти в една посока.. да се сложи ограничение 30... това е все едно на магистралата скоростта да е ограничена до 80 км/ч

  Нередност?
Нов коментар