🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пловдив ще откупи 67 дка частни терени от парк "Отдих и култура" за 35 млн. лева

Сумата, която ще получи "Тея инвест", ще се изплаща в продължение на три години, в мандата на следващия кмет на града

По време на заседанието на Общински съвет Пловдив на 7 септември присъстваха над 30 гражднани, които бяха там, за да изразят позицията си против сделката за закупуване на терена от 67 дка за 35 млн. лв.
По време на заседанието на Общински съвет Пловдив на 7 септември присъстваха над 30 гражднани, които бяха там, за да изразят позицията си против сделката за закупуване на терена от 67 дка за 35 млн. лв.
По време на заседанието на Общински съвет Пловдив на 7 септември присъстваха над 30 гражднани, които бяха там, за да изразят позицията си против сделката за закупуване на терена от 67 дка за 35 млн. лв.    ©  Антон Чепилски
По време на заседанието на Общински съвет Пловдив на 7 септември присъстваха над 30 гражднани, които бяха там, за да изразят позицията си против сделката за закупуване на терена от 67 дка за 35 млн. лв.    ©  Антон Чепилски
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
 • Община Пловдив ще даде 35 млн. лв. за терен от 67 дка до гребния канал в града.
 • Решението за това бе взето с гласовете предимно на съветници от ГЕРБ, "Кауза България", "Съюз за Пловдив" и близките до Георги Гергов "Алтернатива за Пловдив".
 • Дискусия по точката от дневния ред нямаше, като на присъстващи граждани им бе отказано изказване от трибуната.

С 35 гласа "за" Общински съвет Пловдив сложи край на сагата с частния имот от 67 дка в парк "Отдих и култура" в близост до гребния канал в града, като реши да го откупи за сумата от 35 млн. лева. Гласуването мина без обсъждания, а на присъстващи в залата граждани не бе позволено да задават въпроси към общинските съветници и кмета Здравко Димитров.

Искането на четиримата съветници от "Демократична България" (ДБ) за отлагане на решението за откупуване на терена не беше прието. Част от мотивите на ДБ, които представи Владимир Славенски, бяха, че сумата е прекомерно висока и би затруднила бюджета на Община Пловдив през следващите няколко години. Също така той изтъкна факта, че в началото на годината общинският съвет упълномощи временна комисия, с председател заместник-кмета по "Финанси и стопански дейности" Величко Родопски, да води преговори с частния собственик "Тея инвест" за откупуването на целия терен от 81 дка, но след като той бе разделен на две през лятото, сега ситуацията е различна и се предлага откупуването на по-малък като квадратура терен. Не на последно място Славенски изрази мнение, че според него и останалите съветници от групата има съмнения дали временната комисия е защитила обществения интерес.

Добромира Костова, също от ДБ, добави, че общината няма право да взима заеми и да задлъжнява в края на своя мандат. Веселка Христамян от същата група припомни, че е в ход "проверка от прокуратурата за законността на решението, което е взето през 2015 г.", визирайки решение на общинския съвет, с което е променен Общия устройствен план (ОУП) на града и върху което стъпва промяната от ноември 2022 г., с която предназначението на терена от 81 дка в "Отдих и култура" бе променено на за "рекреация". То позволява строителство върху до 30% от терена, а преди това бяха позволени едва до 1%, тъй като зоната беше ЗСА (зона за спорт и атракции).

От кабинета на областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев коментираха пред "Капитал" единствено, че ще изчакат законовия срок от седем дни, в който от общината да им изпратят решението. Юристите на областна управа ще прегледат документацията и ще вземат становище по законосъобразността на решението. Това е единственият инструмент, с който разполага областният управител.

Заместник-кметът Родопски коментира пред "Капитал", че по време на преговорите с "Тея инвест" той е отправил питане дали не могат да дарят на Община Пловдив терена си в "Отдих и култура", но категорично му е било отказано. Той потвърди, че няма входирано инвестиционно намерение за по-малката част от около 13 дка от имота, но и че по време на срещите не е било категорично отхвърлено като възможност. Управителят и собственик на дружеството Тодор Чанков многократно е изразявал пред "Капитал" становище, че нямат намерение да се строи на целия терен от 81 дка. След решението на ОБС от четвъртък той потвърди това и за оставащия по-малък терен.

МОЛ Здравко Димитров

Преди гласуването на точката за парка до гребната в друго свое изказване Добромира Костова се обърна директно към кмета Димитров и посочи, че "цената на един имот се влияе от външни фактори - може да се вдига, може и да пада" като изрази мнение, че в случая "като материално отговорно лице в Община Пловдив съвсем целенасочено влияете върху цената на имота, който сега искате да закупим за 35 млн. лв." Според нея той е повлиял "на цената на съседния имот, който беше оценен за 7 млн. лв.", визирайки отчуждаването на терен от около 50 дка, собственост отново на "Тея инвест". През май 2022 г. той бе разменен за седем апетитни общински имота с право да се строи върху тях, като в случая оценката им от 7.5 млн. лв. бе необяснимо занижена.

По време на нейното изказване кметът Димитров застана на трибуната, очевидно за да отговори на Костова, но поради избухналите в залата аплодисменти от намиращите се в нея около 30 граждани, председателят на общинския съвет Александър Държиков даде почивка. След нея градоначалникът не влезе в залата, но по-късно пред медиите той отговори, че "с някои хора ще се видим в съда", визирайки изказването на съветничката от ДБ. Той разкри още, че ще търси помощ от държавата за изпълнение на това решение, както и взетото неотдавна за финансиране на стадиона на "Локомотив Пловдив", като ще очаква тя да помогне и за доизграждане и разширяване на околовръстното на града, както и за почистването на коритото на река Марица, поръчката за което бе връщана няколко пъти.

Страх от гражданите

След решението от ноември 2022 г. да се приеме сегашният вариант на ОУП на Община Пловдив и промяната на предназначението на терена от 81 дка, граждани организираха протест и присъстваха на сесии на общинския съвет, за да изразят подкрепата си за запазване на парка. Техни представители участваха и на част от заседанията на временната комисия, преговаряща със собственика "Тея инвест". Досега винаги им бе давана думата наравно с общинските съветници, кмет и заместник-кметове.

Изненадващото на заседанието на ОБС Пловдив в четвъртък бе, че и при трите гласувания да се позволи на присъстващи граждани да се изкажат съветниците ги отхвърлиха. След провелата се принудителна почивка, наред със служителите на общинското предприятие "Общинска охрана" в залата на общинския съвет имаше допълнително извикана полиция - действие, очевидно продиктувано от негодуванието на присъстващите граждани, че не им е дадена думата.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tyc16215409341055258 avatar :-@
  Maria Simova
  • + 3

  Крадци, разбойници и схемаджии! Продадохте Пловдив! Няма да ви плащаме дълговете! Идат избори! Нищо не е забравено!

  Нередност?
Нов коментар