От седмото тепе: Добре дошли в Ремонтциум: нов претендент за кмет, нов шеф на местния ГЕРБ и чудесно ново място за бира и музика

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона, ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе",

Тазседмичният бюлетин идва почти с началото на новата учебна година. Няма особена нужда да ви припомняме, че трепетите по първия учебен ден ще бъдат силно затормозени от безкрайните ремонти в Пловдив (в социалните мрежи градът вече беше прекръстен на Ремонтциум). Впрочем, тази седмица ще е първата, в която върналите се от море ще усетят какъв ще бъде есенният и зимен трафик в града - през лятото стартираха всички оставащи дейности по разкопаване и ремонтиране.

През тази седмица се случи и нещо изненадващо добро - общините Пловдив и Марица обединиха силите си по общ проект, а именно Голямоконарско шосе (връзката на Пловдив с магистрала "Тракия"). То се ремонтира до границата на Пловдив, но Марица няма пари, за да го довърши.

Въпреки своята близост и очевидна свързаност двете общини рядко успяват да работят заедно. Сегашната среща е по инициатива на областния управител инж. Илия Зюмбилев, който събра кмета на Марица Димитър Иванов и зам.-кмета по строителство в Пловдив Пламен Райчев. Райчев изрази готовност община Пловдив да предостави техническия проект за цялото шосе на община Марица, а от своя страна Димитър Иванов каза, че чакат финансиране от държавата и искат да започнат. Грубата сметка показва, че става дума за десетки милиони (около 35), които - твърди се, финансовото министерство може да отпусне.

А иначе, всичко това попадна в сянката на наближаващите местни избори и обявяването на (почти всички) кандидати за кметски и съветнически места.

Тема на седмицата:Стана ясен един от двамата основни претенденти за кмет на Пловдив

Какво стана: Кандидатът на коалицията "Продължаваме промяната" и Демократична България е проф. Ивайло Старибратов. Споразумението между ПП и ДБ е факт от няколко седмици, но самият Старибратов потвърди номинацията си за медиите през миналия уикенд, а в понеделник лидерът на ПП Кирил Петков обясни пред bTV за неговата кандидатура. В свое интервю за "Капитал" пък Манол Пейков - най-разпознаваемото име за ДБ в Пловдив и другият претендент за номинацията - поясни защо се е оттеглил и как се е стигнало до решението.

Основният аргумент на двете политически сили в случая е, че на последните парламентарни избори, когато ПП-ДБ участваха с обща листа в Пловдив, обединението измести ГЕРБ от първата позиция. "Пловдив е само едно квадратче от цялата политическа дъска. Идеята не е да постигнеш победа на едно квадратче, а на цялата дъска", каза в интервюто си Пейков.

Защо е важно: Пловдив е град с потенциал, който от години страда от управлението си. Последният мандат на поредния кмет на ГЕРБ - Здравко Димитров беше изпълнен с кризи (както самия той го определи в интервю за "24 часа"), породени предимно от неговите собствени решения, които бяха атакувани и от гражданите чрез протести, и от общинските съветници. Реалността, която остава за следващия кмет не е никак розова, а предизвикателството огромно. Ето защо кой ще управлява втория град в България следващите четири години не е никак маловажно.

За самите ПП-ДБ пък битката тук ще е особено важна, защото ще покаже дали имат потенциал на местно ниво извън София.

Какво следва: Старибратов ще се изправи пред все още неизвестният кандидат на ГЕРБ. В другата голяма партия също стават размествания, като дългогодишният ѝ лидер в града Иван Тотев бе освободен изненадващо. За сега фаворит изглежда настоящият кмет на район "Тракия" Костадин Димитров, но в тази партия преди решението на Борисов нищо не е окончателно.

Другите кандидати са адвокат Тони Стойчева, която се издигна самостоятелно, Ангел Георгиев от "Възраждане", бившият кмет от 2007-2011 г. Славчо Атанасов, който този път обединява много малки играчи с частни интереси, и доскорошният главен редактор на в. "Марица" Руси Чернев, който изглежда като новият залог на онази част от големите бизнес-интереси, подкрепили преди Здравко Димитров.

Официалните данни от Общинската избирателна комисия би трябвало да излязат в понеделник 18 септември, когато ще бъдат обявени и листите с общинските съветници.

Цялата история прочетете ТУК.

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

#1 Интервю Манол Пейков: В София имаме много добри шансове, в Пловдив и Русе - прилични. Най-познатото лице на "Демократична България" в Пловдив, Манол Пейков разказа за стратегията на коалицията ПП - ДБ за местните избори и управлението на държавата.

#2 ЕП одобри Илиана Иванова за еврокомисар, предстои гласуване и в Съвета. С голямо мнозинство, Илиана Иванова бе подкрепена за позицията на еврокомисар от членовете на Европейския парламент в Страсбург.

#3 Българското поколение Z: Децата са добре, но са различни. Родените след 1997 г. израстват изцяло в дигитална среда, която определя общуването им, променя образованието им и изискванията им за работа. Отношенията и ценности на родените в този период не са се променили, за разлика от начина, по който младежите възприемат заобикалящия ги свят.

#4 Слънчогледов обрат: България вече не иска да спира вноса на украинското зърно. Позицията е напълно противоположна на действията на българските управляващи от пролетта насам и според правителството защитава интереса на потребителите

#5 От "Маймунарника" към "Пивоварница FRIK&S": Където крафт бира и концерти се срещат. Част от софийския екип на култовото заведение се мести в Пловдив, за да развива новото място

Бизнес истории

Гигантът в опаковките Smurfit Kappa купува трети завод в България

Ирландската група ще купи производството на гъвкави опаковки за течности на шуменската "Артемис". Преди четири години групата стана собственик на заводи в Казанлък и Луковит. Става дума за производството на гъвкави опаковки за течности като вино тип "торба в кутия" (bag-in-box).
Продажбите на нови коли в България скачат с 21%, на електромобили - със 156%

Закупените нови електрически автомобили за периода от януари до юли тази година са 1039 и достигат рекордните 4.9% от всички нови продажби. Общо автомобилният пазар в страната е с ръст 20.8%, след като от януари до юли 2023 г. са продадени почти 21 хил. нови леки коли. По ръст България се нарежда на 10-та позиция.

Истории, които видяхме другаде

За недоволство в Пловдив от работата на професионалните домоуправители информираха Plovdiv24. В приемната и по електронната поща на обществения посредник на територията на община Пловдив в последната една година са постъпили множество сигнали във връзка с оплаквания от работата на професионалните домоуправители, обслужващи различни етажни собствености в Пловдив.

Спортният комплекс от над 20 декара на басейн "Нептун" ще се стопаниства за 10 години срещу 1440 лв. наем на месец съобщиха Traffic News. Община Пловдив даде басейна на сдружението, в което влиза Наско Тодоров, както и бившите концесионери на плаж "Нептун" - Николай Щерев и Владимир Сотонов.

Регионално управление на образованието Пловдив прекрати конкурсите за директори на 34 държавни и общински институции в системата на предучилищното и училищното образование в областния град и в региона, съобщават Plovdiv24. Причината е влязло в сила решение на Върховния административен съд, с което се отменя изискването в конкурсните комисии да участва представител на МОН.

Traffic News отбелязват, че още фирми са сключили договор да чистят речното корито на Марица в Пловдивско. В края на ноември 2022 г. Областна управа - Пловдив е избрала "Ди Кей Фишинг" ЕООД и "Билд Инерт" ЕООД да осъществят укрепване на бреговата ивица, като същевременно почистят коритата от наносни отложения и саморасла растителност. Договори на областните управители на ГЕРБ обаче от предходни години позволяваха на частни фирми да добиват пясък безвъзмездно от реката срещу необходимата поддръжка на реката.

Личност на седмицата

Иван Тотев

Бившият вече лидер на ГЕРБ в града, известен като сивият кардинал, през който минаваха за одобрение много от назначенията, внезапно подаде оставка точно преди местните избори. Това е символно, защото Тотев очевидно е бил натиснат да я подаде, както често се случва в партият на Борисов. Неофициално източници от партията говорят за недоволство в пловдивските редици от авторитарния му стил, но истината е, че тукашната организация е пълна с подбрани от него хора, включително наследникът му от район "Запад" и претендентът за кметска номинация от "Тракия". Той стоеше и в основата на изхвърлянето на Здравко Димитров от партията.

Как ще се отрази това на изборите и на отношенията ПП-ГЕРБ след тях е един от основните въпроси в Пловдив сега. За сега, начело на местната организация беше поставен кметът на район "Западен" - Димитър Колев.

Цитат на седмицата

"Издигаме Славчо Атанасов за кмет, защото той е доказал, че не приема заповеди от София".

Владимир Кисьов, председател на ВМРО-БНД за издигането на кандидатурата на Атанасов за кмет на Пловдив

Назаем от Бакхус: #ЧревоугодноМиеНия във Велико Търново

Тази седмица гладният кореспондент на Бакхус Ния Петрова разказва за гостито си в старата ни столица, където научи тайната на мнооого добрия паниран кашкавал и се срещна отблизо с майсторите на Еленски бут. По инициатива на МЕТРО България над 60 ресторанта в цяла България се включват в рамките на месец септември с интересни ястия с оригинални нашенски продукти в кампанията "Гастрономически пътеводител". Тепърва ще ви разказваме още.

ВИЖ ПОВЕЧЕ ТУК.

Идеи за свободно време

14.09 - 17.09

Международен Технически Панаир 2023 ще събере от 14 до 17 септември най-влиятелните фирми, лидери и иноватори в технологичната индустрия. Те ще представят новата идеология за индустриален бизнес и промишленост от следващо поколение. 77-ото издание на форума добавя допълнителни възможности за ефективна презентация на изложителите и техните продукти.

15.09 - 17.09

Beerland Craft beer festival в Пловдив - бирфестът с изцяло занаятчийска крафт бира, рок концерти, целодневни игри и забавления, DJ, състезания, безплатни хамаци, детски център, спорт, улично изкуство, занаяти и още.

15.09 - 17.09

Майна Town Weekend ще се проведе за пръв път и то на пет различни локации из Пловдив, всяка от които представлява една от рубриките на издаваното през последните две години половина списание Майна Town.

21.09

Италианците от IL VOLO се завръщат в България с концерти на 19 септември във Варна (Дворец на културата и спорта) и на 21 септември в Пловдив (Античен театър). Програмата им ще включва класически парчета от 24-годишния им репертоар, емблеми на италианската музика, но и солови изпълнения на Джанлука Джинобле, Пиеро Бароне и Иняцио Боскето.