Германската икономика се забавя по-бързо от очакванията

Забавянето на Германия повлиява негативно върху Чехия, Полша и Унгария

Германската икономика се забавя по-бързо от очакванията

Икономиката на еврозоната е нараснала според очакванията през третото тримесечие

5900 прочитания

Забавянето на Германия повлиява негативно върху Чехия, Полша и Унгария

© Ralph Orlowski


Португалия и България нарастват най-бързо на тримесечна база, Румъния - на годишна.
"Ако Тръмп в действителност се заеме с изграждането на търговски бариери, щетите ще са огромни." - Клеменс Фюст от Ifo Institute, който изчислява индекса на бизнес климата в Германия

Икономиката на еврозоната е нараснала според очакванията през третото тримесечие, но неприятната изненада е забавянето на Германия над предвижданията. Предварителните данни на Евростат за брутния вътрешен продукт (БВП) на валутния съюз показват, че той се е повишил с 0.3% на тримесечна база и с 1.6% на годишна. Третото тримесечие е първото за тази година, в което всички икономики в Европейския съюз са нараснали. През първото полугодие единствено Франция отчете свиване на тримесечна база, като в следващия отчетен период се възстановява, нараствайки с 0.2%.

Неочакваният изоставащ

Тримесечието не преминава без разочарования. Германската икономика, която е най-голямата в рамките на евросъюза, се забавя. Ръстът от 0.2% в сравнение с второто тримесечие е с 0.1 процентни пункта под прогнозите, които бяха базирани на изключително оптимистичното лято, за индустрията на страната. На база тези данни прогнозата за годишния ръст на германската икономика се забавя до 1.9%, далеч под очакванията за САЩ от 2.9%.

Водещият фактор в ръста на БВП в страната е било потреблението, което продължава да се повишава и в другите развити държави. Изостават обаче основните движещи сили в икономиката - инвестициите в капиталови активи спадат, а същото се наблюдава и при нетния експорт, един от ключовите показатели в БВП. Последният е и традиционно силен за експортно ориентираната индустрия на Германия. Слабостта му беше предизвестена от търговския излишък на страната, който се забави в началото на третото тримесечие, а възстановяването от септември видимо не е било достатъчно, за да изведе икономиката на правилния път.

Без повод за оптимизъм

С оглед актуалните политически събития няма да е неразумно да имаме песимистичен поглед върху инвестициите и експорта в Германия. Заставането на Доналд Тръмп начело на САЩ предвижда протекционистична търговска политика. Освен намерението му да преустанови преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) той все още няма категорична позиция относно търговските условия с ЕС.

"Ако Тръмп в действителност се заеме с изграждането на търговски бариери, щетите ще са огромни", коментира за WSJ Клеменс Фюст от Ifo Institute, който изчислява индекса на бизнес климата в Германия. Изчисленията на института показват, че около 1.5 млн. души са заети в отрасли, които зависят от търговията със САЩ. Акцентът в обещанията на новоизбрания президент на страната пада върху "всичко, което може да ощети американския работник", като не е изключено в тази категория да влизат и германските автомобили, които конкурират местните марки.

"За разлика от по-голямата част от еврозоната Германия беше сериозно засегната от решението на Великобритания да напусне ЕС", подчертават анализатори от Citibank, цитирани от WSJ. Около 8% от износа на страната е насочен към Острова, като политическото му отделяне от ЕС ще доведе и до преустановяването на преференциалния митнически режим.

Сред основните експортни дестинации за стоки, произведени в Германия, единствено Китай не показа изоставане. Втората най-голяма икономика остана привидно стабилна, като нарасна с очакваните 6.7% през третото тримесечие. Въпреки това не може да се очаква местното търсене да е достатъчен катализатор, който да спре забавянето на Германия.

Верижен ефект

По-слабият ръст на най-голямата икономика в ЕС оказва верижен ефект за някои икономики в Централна и Източна Европа. Покачването на БВП на Чехия на тримесечна база спада трикратно от 0.9% на 0.3%. Четири пъти по-бавно расте икономиката на Полша (0.2%), а в Унгария повишението на производството е едва една пета от това през второто тримесечие - 0.2%.

Икономиките в Южна Европа нарастват между юли и септември. БВП на Португалия се е покачил с 0.8% през тримесечието, като по този показател дели първото място с България. Това е най-високият регистриран ръст на икономиката на страната през последните 4 тримесечия. Експанзията на испанската икономика остава стабилна, като през тримесечието БВП се е покачил с 0.7%, а Гърция остава на правилния път с половин процент ръст на икономиката.

Спрямо миналата година най-чувствително напредва Румъния. През третото тримесечие страната отчита 4.6% ръст на годишна база, а с малко над процент по-назад е България с 3.5%. Сред най-бързо растящите икономики с по 3.2% попадат още Испания и Словакия.

Португалия и България нарастват най-бързо на тримесечна база, Румъния - на годишна.
"Ако Тръмп в действителност се заеме с изграждането на търговски бариери, щетите ще са огромни." - Клеменс Фюст от Ifo Institute, който изчислява индекса на бизнес климата в Германия

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал