Европа ускорява икономическия растеж

Централна и Източна Европа, както и Германия са основен двигател в ЕС

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Страните от Централна и Източна Европа отново отбелязаха най-висок ръст на икономиките си сред страните от Европейския съюз (ЕС). На тримесечна база и еврозоната, и ЕС растат с 0.6%, докато на годишна еврозоната отбелязва ръст от 2.2% спрямо 2.3% за целия съюз. Това е ускорение на темповете спрямо първото тримесечие.

Добрите новини са подкрепени от продължаване на икономическия растеж в Германия, най-голямата икономика в региона, както и най-силното испанско представяне от почти две години насам. Новините са добри най-вече за Европейската централна банка (ЕЦБ), която след близо десет години на безпрецедентно стимулиране на икономиката най-накрая вижда резултат от дейността си, като растежът обхваща все повече страни. На тримесечна база Европа изостава от САЩ, където има растеж от 2.6%, но на годишна изпреварва най-голямата икономика, която е добавила 2.1%.

Силата отново е на изток

Икономиките с най-бърз темп на растеж отново се оказаха страните от Централна и Източна Европа. Шампион за целия ЕС е Румъния, където икономиката расте с 1.7% на тримесечна база и 5.7% на годишна при сезонно изгладени данни (5.9% неизгладени). След нея се нарежда Латвия, където тримесечният ръст е 1.3%, а годишният - 4.8%. Първата тройка се оформя от Чехия, която е с годишен ръст от 4.5%. България също е от много добре представящите се икономики, като за второто тримесечие БВП на страната се вдига с 0.9% на тримесечна база и 3.6% на годишна база. Данни обаче не е публикувала Ирландия, която може да се окаже с най-големия растеж, както беше през първото тримесечие с 6.6%.

Развиващите се икономики от Централна и Източна Европа малко по малко затвърждават позицията си на движеща сила за икономиката на ЕС, като на практика няма нито една държава, която да отбелязва ръст, който да е по-нисък от 3%. Това е в контраст с големите европейски икономики като Италия, Франция и Германия, които трудно преминават границата от 2%.

Износът и инвестициите във Франция обаче докараха страната до най-силното разширение на икономиката от 2011 г. насам. Същото важи и за Холандия, която отбеляза най-бързия си темп на растеж от края на 2007 г. - 3.8% на годишна база. Италия, която е сред изоставащите с развитието си икономики заради банковите проблеми в страната, започва да се отърсва от репутацията си на "боледуващ" в Европа. Растежът за второто тримесечие на Апенините е 1.5%, спрямо 1.2% за първото тримесечие. Великобритания остава под натиска на предстоящия Brexit и растежът й е под средния за съюза.

Добри новини, лоши новини

Вдигането на еврозоната идва наред с ниска безработица и бизнес доверие на рекордно ниво за последните десет години, но въпреки това инфлацията не достига до нивата, които ЕЦБ и президентът на банката Марио Драги искат. Според ръководните органи на централната банка инфлацията рано или късно ще настигне растежа на икономиката, но въпреки това притесненията си остават. ЕЦБ напечата трилиони евро, които вля в икономиката чрез програмата си за стимули през последните десет години и въпреки че вече вижда резултати, притесненията относно бавния ръст на цените и заплатите остават.

"Всичко зависи от инфлацията", коментира Флориан Хансе, икономист от Berenberg Bank в Лондон. "Драги звучи уверен за инфлацията и смята, че тя рано или късно ще вдигне темпото, но за момента нямаме по-силна динамика на цените." Драги ще говори за възможностите пред ЕЦБ на 23 август в Германия, преди да се отправи към Уайоминг за годишния симпозиум на американския Федерален резерв.

Отново зад САЩ

Европейската икономика вдига темпа си на растеж и продължава да се гони със САЩ, която направи скок през второто тримесечие от 2.6% спрямо предходното. Докато обаче при ЕС пътят изглежда сравнително чист и няма изгледи да има големи трусове през следващите няколко години, отвъд океана нещата не изглеждат така. Президентът на САЩ Тръмп наред с Републиканската партия готви сваляне на корпоративните данъци и цялостна реформа на данъчната система. Шансовете за радикална реформа обаче, за каквато се бори Тръмп, паднаха значително, след като републиканците не успяха да се обединят около здравната реформа и поставиха под съмнение възможностите си за достигане на консенсус.

Тръмп все пак за момента се отразява добре на икономиката, като борсовите индексите в САЩ на няколко пъти подобриха рекордните си нива. Той се обяви за изчистване на бизнеса от ненужните регулации, като според обещанието си от януари за всяка нова регулация трябва да отпадат по две стари. С премахването на стари проекти от времето на Барак Обама администрацията на Тръмп на практика премахва по 18 регулации за всяка приета, сочат данните на Reuters.

Още от Капитал