🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономика на кръговете

Кръговата икономика е нов тренд, който обединява икономически растеж и опазване на околната среда, но за да се наложи, е нужно съдействието на потребителите и бизнеса

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко

- Кръговата икономика е нов тренд, който целѝ растеж и опазване на околната среда

- Трансформацията вече се случва на ниво отделни бизнеси. Пригответе се за нова доза регулации на европейско и национално ниво

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 2
  • + 2

  За да има такава икономика.. трябват още много дългове.. и държави които нямат достъп до дългове.. т.е. да плащат за тая "кръгова икономика"..

  пари.. печатане на пари - пари прим.. и с парите купуване на стоки направени в "мръсни" държави"

  300 трилиона дългове.. познайте в кои държави са тия дългове.. в същото време други държави се борят за милиони.. за да нахранят населението си.

  Нередност?
 • 2
  consuelo avatar :-|
  consuelo
  • + 4

  Уважаема Йоанна,

  Боклуците не са просто нещо, те не са "лъжица за всяка уста".
  Много неточна и хаотична статия, с крайно неподходящи БГ примери.
  1. Какво общо имат с кръговата икономика бутикови фирми като Zona Urbana и Remixshop.com ?? Какво общо имат те с "Опаковките, храните, електронното и електрическото оборудване, мебелите, сградите и строителството (които) бяха определени като приоритетни отрасли."
  2. Не знаете ли, че огромни заводи като Стомана Перник работят със 100% вторични суровини. Така е и в София мед, и в Дуропак-Тракия папир Пазарджик ...
  3. Този цитат показва пълна некомпетентност:
  "За да се превърнат отпадъците на едно предприятие в суровина на друго - т. нар. индустриална симбиоза, е нужно законодателство. В някои държави такова съществува, в други - като България например, не точно. "Заради Закона за управление на отпадъците в България компаниите са длъжни да регистрират отпадъците като такива."
  НС, МОСВ, (аз съм съгласен с тях) твърдят, че нашето БГ законодателство напълно отговаря на съответните Европейски Директиви за отпадъците. Или Вие предлагате да нямаме законодателство и да станем Африка на Европата?
  4. Накрая застъпвате обратната теза: "Кръговата икономика не е точно планова такава, но изисква дори повече регулации..."
  Е, не е ясно, прекалено много ли са Ви регулациите или са Ви недостатъчни?

  Следващият път бъдете по-внимателна и си подбирайте "авторитетите", които Ви консултират.
  Със здраве!

  Нередност?
 • 3
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • - 1
  • + 5

  Харесва ми идеята продуктите да подлежат на поправяне. Удължената гаранция не е достатъчна. Трябва да се произвеждат резервни части. Не могат да ми поправят нито един електроуред, защото сервизите нямат части и се налага да си купувам нови уреди. Вярно, предавам старите за рециклиране, но по-добре би било да се ремонтират - това осигурява и работа за сервизните работници, които са на изчезване.

  Нередност?
 • 4
  obc34546234 avatar :-|
  ndb
  • + 2

  Какво ще стане, ако за всички ел. уреди се въведе поетапно примерно 30 години пълна гаранция от производител. За всяка дреха 10 години. Дали ще продължаваме да произвеждаме стоки които се развалят на 2рата година, и дрехи с които ти прашасва къщата, понеже прекалено тънките им нишки се разпадат и разпрашават за няколко месеца. Вижте с лупа домашния си прах вкъщи - смесица от разноцветни нишки е. Верно това е прогрес - да се правят толкова тънки текстилни нишки, и толкова тънки волфрамови жички, но кому точно е нужен точно тоя прогрес? Не трябва ли развитието на технологиите да са от полза на хората. Едно време дънките държаха по над 5 години, верно купуваме маркови дънки, но сега и марковите издържат едва година преди да се прокъсат отвсякъде. Крушките държаха с години, а сега точно 1000 часа. А тая мания с рециклирането - не е ли да гоним дивото, след като сме изпуснали питомното?!

  Нередност?
 • 5
  k_ avatar :-|
  k_

  Твърдението, че човекът е единствения вид на планетата създаващ боклук е невярно и глупаво.
  Кораловите рифове и седиментните скали от калциев карбонат какво са?
  След десетина милиона години, когато от човечеството няма да съществува ще е налице един тънък пласт запазен тук-там по земната кора.

  Нередност?
 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Единственото решение е глобално ограничаване на раждаемостта. Китай доказа, че тази политика е далновидна дори при всичките изкривявания, които се случиха.

  Нередност?
 • 7
  xyplorer avatar :-|
  XYplorer

  Кръпка къде си този път да запееш "Комунизмът се завръща"? Че човечеството покрай научно-техническия прогрес е натрупало проблеми е пределно ясно за всеки и всеки ги изпитва пряко или косвено на гърба си и организма си, но точно тук на всеки един такъв предел се появяват "плановиците". А плановиците винаги са били онези с огромните финансови ресурси и най-вече контролът им над тях а оттам и на цели общества и държави. И с "добрия стар" комунизъм беше така. И той беше спонсориран от световния финансов елит в началото на 20 век. Прави впечатление че покрай всичко което залива пространството откъм "промени" било то икономически, политически, технологически и изобщо социални, никой изглежда не си задава елементарния но много важен въпрос: Как така всичко това се случва покрай т.нар. пандемия? И покрай всички тези "планове", "стратегии", "регулации" за десетки години напред, когато се обърне внимание на това съвпадение което изглежда по всички критерии също на планирано събитие, следва "не, това е невъзможно". Пандемия не може да се "планира".
  За тези които не ги мързеше да ровят и разследват действията и стратегиите на големите световни играчи през годините, това което се случва сега е нищо повече от осъществяването на същите тези глобални стратегии за човечеството и хората трябва да разберат че колкото и "прогресивно" да звучат като цяло, всъщност те имат една много ясна и категорична основа и цел - намаляване на населението и тотална цифровизация на личния му живот и социална идентичност. По същество - дистопия.
  И тези решения и планове разбира се са къде завоалирани и прикрити, къде съвсем явни и публично достъпни стига човек да има интерес да ги потърси и да навърже елементарни две и две.
  Това което се развихри покрай пандемията е ни повече ни по-малко от План2030 на ООН. Остава обаче привкусът на измамата чрез която този план се въвежда. Защото връзката между тези две събития, между избухването на "пандемия" и разгръщането на План2030, не само че не се обявява а дори напротив - отбелязва се като "единството" и "неизбежното сътрудничество и воля" на обществата "в борбата им срещу общия враг - пандемията от корона вируса".
  И причината поради която този план се въвежда покрай "пандемията" т.е. чрез измама, е проста - този план не е в полза на човечеството. Този план е поетапното съкращаване на човечеството, депопулация, чрез радикална трансформация на икономическите процеси придружени с глад, бедност, болести, бедствия, следене и конрол и изобщо глобален терор и постепенен геноцид над населението.
  Единственото което трябваше и което липсваше на световния пол.икономически елит за стартирането на тази глобална трансформация е събитие с катализиращ и мобилизиращ ефект - като световна "пандемия". Без такова мащабно, планетарно събитие тези планове щяха да си останат само на хартия. Без такова събитие няма как да пробуташ тотална цифровизация за контрол над населението. Но виж, когато има заплаха това е изключително лесно. На този принцип лежеше и предишния комунистически режим - постоянната заплаха от световния капитал. На този принцип на страх и заплаха лежеше и 11 Септември и последвалата "Война срещу Терора". Няма как иначе да накараш т.нар. модерно, развито общество основано на принципите на човешките права и свободи да се мобилизира внезапно да работи в името на обща идея особено в ущърб на същото това общество. Чрез страх от заплаха, чрез изкуственото създаване на враг обаче, всичко това е детска играчка.

  Нередност?
Нов коментар