БНБ отчита загуба за полугодието на 2017 г.

Централната банка е постигнала 57.6 млн. eвро отрицателна доходност от управлението на международните резерви

Управлението на международните валутни резерви през първата половина на 2017 г. е донесло 57.6 млн. евро загуба, което се равнява на -0.25% доходност. Това става ясно от отчета на БНБ за полугодието, който е внесен в парламента на 22 декември и беше публикуван на 28 декември в междупразничното затишие.

За последен път централната банка постигна отрицателна доходност за полугодието, а и за цялата година, през 2013 г. Тогава обаче то се дължеше изцяло на спада на цената на златото, което доведе до преоценка в баланса на БНБ. Сега загубата идва предимно от инвестициите в ценни книжа.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  smileislife avatar :-?
  SML
  • + 2

  Първо за една централна банка не голям проблем да запише малка загуба, освен чисто репутационно, защото ще се налага да се обяснява на медиите :) Преди няколко години швейцарската SNB почти си занули капитала в рамките на един ден като отвърза EURCHF, но никой не загуби вяра в швейцарския франк... Но все пак ми изникват няколко въпроса
  1. Защо книжата им не са класифицирани като AFS, за да не се получават волатилност в преоценките?! Не знам дали има такава възможност за ЦБ?
  2. След като БНБ е член на ТАРГЕТ 2, защо плаща наказателни лихви по депозитното улеснение на ЕЦБ?! Не вярвам, че гръцката или германската централна банка плащат такава лихва? Защо не са си договорили изключение като ЦБ член?
  3. Имаше ли смисъл от упражнението с -0.60 за банките? Ок, баланса им падна от около 46 млрд до 42 млрд, но върху тези 6 млрд получаваха лихва от 0.40%.. върху останалите 42 млрд какво получават? Правителството и бюджета плащат ли лихва върху техните 10 млрд? :)

  "Позитивна тенденция е, че за пръв път от 2007 г. балансът на БНБ се е изчистил от книжа с рейтинг А и съдържа само АА- и нагоре"
  - Това не е чак толкова позитивна тенденция, доколкото късите книжа с такъв рейтинг са с много, много отрицателна доходност... немските и холандските 2г например са около -0.60%, дори 5г са -0.20. Та законовото ограничение не им остава много избор, даже никакъв... вероятно затова се увеличават депозитите.

  Нередност?
 • 2
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363
  • - 1

  RIP BNB..... БНБ влезе в капана на високия райтинг на ДЦК - колкото по-висок рейтинг, толкова по-висока отрицателна доходност поради зверско търсене - така е при криза. Страхотна законова норма и инвестиционна стратегия от БНБ, но за липсата на хеджиране - чиста управленска грешка, трябва да хвърчат оставки и глави. Но това не важи за БГ и БНБ, освен това послушника Радев се е договорил с шефа Борисовски да не му начислява -0,6% отрицателна лихва по бюджетните сметки, че ще му развали позитивния имидж пред чужденците. Затова с каиша тайно и полека бичува само банките, те и без туй пак изкяриха 1 милиард печалба без много зор и таз година. Иначе ЕЦБ не таксува централните банки с отрицателна лихва, но БНБ не е член на ЕвроЗоната и нема безлихвена сметка в ЕЦБ, а плаща лихви ЦБ и ТБ на евространите, за да нетира сделки в €£¥[email protected]

  Нередност?
 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  И легитимността е на голяма загуба. Je suis Общинска банка.

  Нередност?
Нов коментар