Над 2.3 млн. души са били в риск от бедност в България през 2018 г.
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Над 2.3 млн. души са били в риск от бедност в България през 2018 г.

В големите български градове 24.3% от населнието е застрашено от бедност или социално изключване, а в селата делът нараства до 47.4%, показват данните на Евростат

Над 2.3 млн. души са били в риск от бедност в България през 2018 г.

Същевременно страната отчита най-голямото подобрение от пиковата 2012 г. от всички държави в ЕС

2182 прочитания

В големите български градове 24.3% от населнието е застрашено от бедност или социално изключване, а в селата делът нараства до 47.4%, показват данните на Евростат

© Георги Кожухаров


Риск от бедност

Евростат изчислява дела на хората в риск от бедност и социално изключване на база на информация за доходите. Статистическата служба тегли чертата на 60% от националния медианен доход (половината хора в страната изкарват повече, а другата половина - по-малко) след прибавянето на пенсии и социални помощи. Който падне под тези 60%, се счита, че е в риск от бедност.

България за поредна година заема лидерската позиция в една от негативните "класации" на Европейския съюз - държавата с най-голям дял хора в риск от бедност или социално изключване с 32.8% от населението през 2018 г. при средно 21.7% в ЕС.

Малко след България са Румъния (32.5%) и Гърция (31.8%), а най-добри са показателите в Чехия (12.2%), Словения (16.2%) и Словакия (16.3% за 2017 г.), показват последните данни на Евростат.

България е също така страната, която отбелязва най-голямото понижение на хората в риск от бедност през последните шест години. От пиковата за съюза 2012 г. местният дял на рисковите групи намалява с 16.5 процентни пункта, докато в ЕС и еврозоната спадът е съответно с едва 3.1 пункта и 1.7 пункта. В някои държави пък стойностите се увеличават - като в Люксембург (с 3.5 пункта), Холандия (с 1.7 пункта) и Естония (с 1 пункт).

Рискът по възраст

Според разбивките на европейската статистическа служба в България 669 хил. души над 65-годишна възраст са в риск от бедност или социално изключване, което на практика означава почти всеки втори от населението в тази възрастова група. Безспорно това е едно от най-високите нива в ЕС, където средното е 18.3%, но понижението е с 14 пункта през последните шест години. В същото време в Латвия показателят се повишава с 15.3 пункта през последните години до 49% през 2018 г., а в Естония възрастните в риск се увеличават с над една четвърт до 47.4%. Най-нисък е делът в Дания (9.6% през 2018 г.), Франция (9.9%) и Холандия (11.8%), макар че в последната държава показателят се влошава през последните три години.

Румъния пък води по отношение на риска при непълнолетните младежи с 38.1% от всички под 18-годишна възраст, което е спад с 14.4 пункта от 2012 г. В България понижението за същия период е 18.6 пункта, но пък показателят остава вторият най-висок в ЕС с 33.7%, или 410 хил. от младежите под 18 г. Най-малък пък е рискът за младите в Словения (13.1%), Чехия (13.2%) и Холандия (15.2%).

Най-големият риск - в селата и при хората с ниско образование

В България най-рискови са живеещите в селата. В големите градове например под една четвърт от населнието е застрашено от бедност или социално изключване, което не е далеч от средните за Европа нива от 22%. От друга страна, в по-малките градове делът скача до 29.1% през 2018 г. (макар че спадът е почти двоен през последното десетилетие) при средно около 20% в ЕС и еврозоната. А при селата разликата е огромна - 47.4% от хората там са в риск, докато в ЕС този показател е 23.3%.

Има значение и достигнатото образователно ниво. Голяма част от лошите данни за България например идват от хората, които са завършили само основно или по-ниско ниво - от тях 64% са били в риск от бедност през 2018 г., като този дял намалява през годините, но с малко. От друга страна, всяка следваща придобита образователна степен намалява рисковете. Малко над една четвърт са хората в риск със средно или средно професионално образование, като този дял е по-голям при жените, а при висшистите делът пада до 12.7%, което е близо до средноевропейското ниво от 10.7%.

А социалните трансфери?

Една често пренебрегвана част от статистиката е колко хора са в риск от бедност в ЕС преди социални трансфери като пенсии и социални помощи. Разбира се, тук също няма да е изненада, че България е със значителните 45.2% от населението в риск. Но страната не попада в челните позиции - те са заети от Гърция с 50% от населението, Унгария с 46.1%, Люксембург с 46%, Румъния, Италия и Франция с малко над 45%.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK