Инфлацията леко се повишава до 2.4% през октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Инфлацията леко се повишава до 2.4% през октомври

Ако досега основният двигател на инфлацията в групата на хранителните стоки беше хлябът, през октомври челната позиция заемат месото и месните продукти, където цените са средно с 10.2% по-високи от миналогодишните

Инфлацията леко се повишава до 2.4% през октомври

Последиците от разпространението на африканската чума по свинете вече са видими и в потребителските цени

1890 прочитания

Ако досега основният двигател на инфлацията в групата на хранителните стоки беше хлябът, през октомври челната позиция заемат месото и месните продукти, където цените са средно с 10.2% по-високи от миналогодишните

© Анелия Николова


Инфлацията в страната леко се повишава до 2.4% на годишна база през октомври. Месец по-рано увеличението на потребителските цени беше 2.3%. Основният двигател продължават да са храните предимно заради месото, където повишението вече е двуцифрено и вероятно се дължи на разпространението и ефектите от африканската чума по свинете, която през лятото унищожи над 20% от промишленото производство в България. Това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Европейският Хармонизиран индекс на потребителските цени (ХИПЦ) пък се задържа на нивото си отпреди месец - 1.6% на годишна база. Причината промяната да е по-малка тук е заради разликите в разпределението на потребителската кошница в България и в Европа. Българската статистика поставя по-голям акцент върху храните, тъй като по-голяма част от доходите отиват за тези стоки, а в европейската методология е заложена по-голяма тежест на транспорта.

Ефектите от чумата по свинете

Най-значителна през октомври е инфлацията по линия на хранителните стоки, които заемат 31.6% от потребителската кошница - 4.7% е средното увеличение на цените на храни през октомври спрямо същия месец на миналата година. В групата "Обществено хранене" увеличението е по-високо (5.4%), но те заемат едва 5.36% от кошницата.

Ако досега основният двигател на инфлацията в групата на хранителните стоки беше хлябът, през октомври челната позиция заемат месото и месните продукти, където цените са средно с 10.2% по-високи от миналогодишните. Това е десетгодишен връх за инфлацията при месните продукти. Данните на националната статистика не предлагат по-подробна разбивка, но тук по всяка вероятност става дума за ефекта от разпространението на африканската чума по свинете през лятото на тази година, която ограничи предлагането на този тип продукти. В данни на агростатистиката на ЕК например се вижда, че цената на свинското месо в България е достигнала двегодишен връх, а общото увеличение на годишна база е с около 14%. Вероятно ефектите от чумата по свинете се разпространяват и до други браншове, тъй като в данните на НСИ се вижда, че цената на рибата и морските храни също е тръгнала нагоре и инфлацията достига седемгодишен връх от 4.9% на годишна база през октомври.

От друга страна стоките, свързани с транспорта, продължават да се продават на цени, по-ниски от миналогодишните. Инфлацията тук е отрицателна в размер на 3.4% през октомври. Топлоенергията все още е по-скъпа, но темпът на ръст намалява, а течните горива за битови нужди са средно с 6.2% по-евтини от октомври 2018 г. При горивата за автомобили дефлацията достига 7.8% на годишна база.

Инфлацията в страната леко се повишава до 2.4% на годишна база през октомври. Месец по-рано увеличението на потребителските цени беше 2.3%. Основният двигател продължават да са храните предимно заради месото, където повишението вече е двуцифрено и вероятно се дължи на разпространението и ефектите от африканската чума по свинете, която през лятото унищожи над 20% от промишленото производство в България. Това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Европейският Хармонизиран индекс на потребителските цени (ХИПЦ) пък се задържа на нивото си отпреди месец - 1.6% на годишна база. Причината промяната да е по-малка тук е заради разликите в разпределението на потребителската кошница в България и в Европа. Българската статистика поставя по-голям акцент върху храните, тъй като по-голяма част от доходите отиват за тези стоки, а в европейската методология е заложена по-голяма тежест на транспорта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK