Първият ден от болничните няма да се плаща

Решението предизвика остра обществена реакция и дойде след заседание на управляващата коалиция

Първият ден от болничните няма да е нито за сметка на държавата (тоест НОИ), нито за работодателя. Това е едно от изненадващите решения, взети от ГЕРБ и "Обединени патриоти" на заседание на коалиционния съвет в четвъртък.

Така вторият и третият ден от болничните ще продължат да се изплащат от работодателите, а останалите - от Националния осигурителен институт (НОИ). Идеята на управляващите е по този начин да се ограничи злоупотребата с фалшиви болнични. Това означава, че бизнесът ще спести по груби сметки около 50 млн. лв. догодина от отписването на първия ден. Предложението ще бъде внесено като текст между първо и второ четене на бюджет 2020.

Коалицията се е споразумяла и за по-висока минимална пенсия догодина, което нарушава осигурителните принципи, безплатни места в детски градини за социално слаби и създаването на фонд за изграждане на нови детски градини. Всичко това означава, че сметките по бюджет 2020 вероятно ще се променят в движение.

Диалогът предстои

Изненадващата новина за отписването на първия ден от болничните предизвика остра реакция от страна на синдикатите, които обявиха, че ще искат спешна среща с министър-председателя Бойко Борисов. Според председателя на КНСБ Пламен Димитров мярката няма да реши проблема с фалшивите болнични и той заяви пред БНР, че синдикатите категорично няма да приемат решението.

Бизнесът пък е доволен, тъй като от години се бори срещу този режим, въведен като "временна" антикризисна мярка преди десетилетие. Първоначалната идея беше трите дни от болничните да се върнат към сметката на НОИ, след като се стабилизира икономиката, но това така и не се случи.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира пред БНР, че са готови на диалог.

По-висока пенсия и безплатни детски градини

Заедно с тази мярка ще бъдат внесени и други очевидно компромисни решения на коалицията като допълнително повишение на минималната пенсия. Заложено е тя да се увеличи от 219 лв. тази година до 234 лв. от 1 юли 2020 г. и този ръст се определя по т.нар. швейцарско правило, при изчисляването на което се използват средният осигурителен доход и инфлацията. Коалицията обаче зачерква обективните правила и залага нова стойност на минималната пенсия от 250 лв., като тя засяга около 800 хил. души и ще струва на бюджета 80 млн. лв. само за половин година.

Друго предложение е държавата да покрива таксата за детска градина за деца на възраст 4, 5 и 6 години от социално слаби семейства, като границата вероятно ще бъде заложена на нивото на линията на бедност (363 лв. за 2020 г.). Това ще струва допълнителни 10 млн. лв. само догодина. Рискът тук е, че така може да не останат места в детските градини за други деца, но коалицията предлага и създаването на фонд за изграждането на нови детски заведения за 70 млн. лв. Механизмът на финансиране все още не е ясен.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  aussie avatar :-|
  aussie

  Глупаци. Трябва да се намали бройката на болничните дни а не кой да ги плаща тия дни. Повече от 10 - 15 дни на година максимум. Да си прави сметката като е толкова болнав, има застраховки за тази цел. От друга страна работодателите могат да му плащат вноските по застраховката ако са доволни от резултата му.

 • 2
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx

  Аз мисля че са прави. Пълно е със скатавки.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Стига с тези помощи за социално слаби. Хората с добри доходи също заслужават места в детските. В София това е основна причина хората да се страхуват да имат деца.

  Трябва да се подмомагат (не финансово, а процедурно) заможните семейства да имат повече деца. Те могат да си го позволят и да ги отгледат добре. Тези хора имат висока ефективност за икономиката и трябва да прекарват времето си на работа, вместо да карат децата към детски градини в съседни квартали. Спешно трябва да се разкриват много нови детски градини в столицата, а това почти не се случва.

  Иначе за болничните - сами си го заслужихме. Като правиш мизерии, идват със секирата.

 • 4
  jordani avatar :-|
  jordani

  До коментар [#3] от "Георги Георгиев":

  Прав сте, но с едно уточнение - какъв ще е източника на финансиране за строежа на нови детски градини в столицата ?
  Понеже проблема е, че тя вече е пренаселена, а това дето го предлагате е още от същото.

 • 5
  blizzarder avatar :-|
  blizzarder

  До коментар [#4] от "jordani":

  С няколко големи града в страна са концентрирани 99% от хората, които реално допринасят за икономиката. Ако там не се правят детски градини, къде? Че София е пренаселена е така, но решението на този проблем не е да не се дават елементарни социални придобивки на работещите тук.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#4] от "jordani":

  Ами ако няма детски градини, намалява раждаемостта. Пренаселването не се бори с малко детски градини. На София проблема й е механичния ръст и винаги е било така. Без условия се само разпалва допълнително демографската криза в национален мащаб. 2 милиона човека не могат да гледат деца нормално. Аз и без друго планувам да се махам от София. Само че имам възможност, а много други хора - не. Има достатъчно проблеми, че да гоним хората точно чрез липса на детски градини.

  Парите могат да идват буквално отвсякъде. Борбата с демографската криза трябва да е приоритет номер 1. Трябва максимално да се улеснят хората за отглеждане на деца.

  Ако 2 милиона души, които живеят тук са блокирани да правят и отглеждат деца - след 20 години ще трябва да учиш цигански, защото тях не им пречи липсата на социални условия.

 • 7
  osd05628818 avatar :-|
  osd05628818

  Истината е, че има много болни хора, но управляващите не го признават. Отново искат да бръкнат в нашите джобове. Изключително грозно поведение от хора,които имат всичко.

 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#6] от "Георги Георгиев":

  Пренаселването на един град се бори най-лесно с адекватни данъци.. такива, че да има пари за инфрастурата.. както и за нови детски градини. А не както е в момента - новите квартали да нямат даже улици..

  Интересно е, че в момента в много от кварталите на София, данъците са много по-ниски отколкото в градовете в провинцията.

 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  А що се отнася до болничните - има смисъл от предложението. Защото в момента е прекалено лесно и печелившо да излезеш в "болничен" с който да замениш платения отпуск. В момента прекалено лесно се бърка в кацата с "болничните".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход