Средният доход на домакинство приближава 3.7 хил. лв. за третото тримесечие

Годишното увеличение е 8.8% и идва основно от по-високата работна заплата

Паричните разходи на домакинствата също нарастват, но по-умерено - те се увеличават със средно 1.8% до 3389 лв. на домакинство на годишна база за периода, или 1560 лв. на човек за тримесечие общо
Паричните разходи на домакинствата също нарастват, но по-умерено - те се увеличават със средно 1.8% до 3389 лв. на домакинство на годишна база за периода, или 1560 лв. на човек за тримесечие общо    ©  Георги Кожухаров
Паричните разходи на домакинствата също нарастват, но по-умерено - те се увеличават със средно 1.8% до 3389 лв. на домакинство на годишна база за периода, или 1560 лв. на човек за тримесечие общо
Паричните разходи на домакинствата също нарастват, но по-умерено - те се увеличават със средно 1.8% до 3389 лв. на домакинство на годишна база за периода, или 1560 лв. на човек за тримесечие общо    ©  Георги Кожухаров

Средният паричен доход на домакинство в България нараства с 8.8% до 3675 лв. общо за периода юли - септември, показва националната статистика. Така средно се падат по 1691 лв. на месец на човек от семейството, независимо дали работи или не. Паричните разходи също нарастват, но по-умерено - разноските на домакинствата се увеличават със средно 1.8% до 3389 лв. на годишна база за периода, или 1560 лв. на човек.

Основно от заплати и пенсии

Данните на НСИ показват, че близо три четвърти от ръста на паричния доход на домакинствата идва от работната заплата, която е 57% от постъпленията в домашния бюджет. Доходите от работни възнаграждения нарастват с 9.5% до 2105 лв. средно на домакинство, а от самостоятелна заетост постъпват още 213 лв. Доходите от пенсии също нарастват - с 10.8% до 1014 лв. през трите летни месеца, като това може да се дължи както на административното увеличение на пенсиите, така и на демографските тенденции. Тройно по-високи са постъпленията от "Други обезщетения и помощи" - до 53.6 лв. през третото тримесечие.

От друга страна, намаляват трансферите от други домакинства (с 25% до 41 лв.) и постъпленията от продажби и търговска дейност (със 7.7% до 137 лв.).

Статистиката за доходите и разходите на домакинствата се базира на анкети, които се събират от 3060 домакинства в страната.

За какво се харчи

Паричните разходи на домакинствата също се увеличават, но доста по-умерено през третото тримесечие - с 1.8% на годишна база до 3389 лв. средно на домакинство общо през трите месеца.

Най-голям принос за увеличението имат разходите за свободно време, отдих и образование, където ръстът е 22.7% до 284 лв. От друга страна, най-голямата група за домакинския бюджет - разходите за храна (29% от общите), се повишават с 2.4%, което е под отчетената инфлация за този тип стоки през разглеждания период. Средствата за алкохол и цигари се вдигат с 10% на годишна база до 147 лв. за домакинство.

Разходите за жилища и комунални услуги пък се увеличават с 4.8%, а за обзавеждане намаляват с 18% спрямо третото тримесечие на 2018 г. Със средно 40 лв. по-малко плаща домакинството и за "Разнообразни стоки и услуги" като фризьорски услуги, козметика и бижута.


11 коментара
 • 1
  wtr02583391 avatar :-|
  Росен съм аз и голем капут

  Средният паричен доход на домакинство в България нараства с 8.8% до 3675 лв. общо за периода юли - септември, показва националната статистика. Така средно се падат по 1691 лв. на месец на човек от семейството, независимо дали работи или не
  ==============================================================

  Това е абсурдна интерпретация . Правена е вероятно от същия "експерт", който пусна мухата, че в България близо 200 хил. души имали заплата над 100 хил. , та после трябваше да обясняват, че всъщност били само 15 хил.
  Периода юли-септември са 3 месеца. Очевидно средния размер на домакинство в България е 2.17 човека (което е правдоподобно и се получава като разделим 3675 на 1691). Защо интерпретацията е абсурдна? Ами защото средната заплата в България е малко под 1200 лв., а няма как тя да е по-ниска от средния доход на домакинство. Отделно тука не става само въпрос за дохода на работещите, но и за дохода на неработещите ( пенсионери и получатели на социални помощи). Изводът е, че "анализаторът" е забравил да раздели 1691 на 3, за да получи средния доход за работещи и неработещи за един месец. Така коректният месечен доход е малко под 564 лв.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  За мен много по-важен е ръстът на разходите за свободно време. Това показва, че много българи излизат от първите нива в пирамидата на Маслоу и навлизат във все по-блаженната зона на средната класа. Всичко това значи, че часовникът за ГЕРБ и БСП тиктака..

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "Росен съм аз и голем капут":

  Това би значело, че винаги са мерили тези данни грешно, защото миналата година цифрите не са много по-различни. Класацията е общо за 3-те месеца, а не месечно.

  Колкото до средната заплата - при 2 лица е нормално да излиза сума по-голяма от средната заплата за едно лице. Както казваш ти, това даже не е единствения включен доход в калкулацията.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "Росен съм аз и голем капут":

  Извинявам се, относно интерпретацията на Капитал си абсолютно прав.

 • 5
  crusible avatar :-?
  crusible

  До коментар [#2] от "Георги Георгиев":

  На теория си прав, на практика не си, поради масовото нашенско неразбиране за връзката между качеството на живот и политиката!

  По същия начин, преди години след като започнахме масово да пътуваме с по-евтините авиокомпании в чужбина наивно вярвах, че като видят всичкте тези нашенци колко подредено и чисто живеят на запад, няма как като се приберат да не поискат същото и за себе си тук! Да де, ама сме 2019 и като гледам не сме мръднали много в правилната посока...

 • 6
  perpettto avatar :-|
  Petia Petrova

  "Така средно се падат по 1691 лв. на месец на човек от семейството". Това не е ли за тримесечие?

 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Средният доход е интересно нещо.. нещо като в онзи виц - Едната половина на България яде свинско, другата - зеле, значи средно всички ядат свинско със зеле.

  Средният доход, при огромното неравенство в страната е начин да излъжеш хората. Когато се взима някаква средна величина, то би трябвало тия доходи, които се отличават много от масата да се изключат от сметките. Щото ако един получава на година 100 хиляди, а други 10 по 5 хил. то средния доход излиза 150/11 = 13636 лева. Което изобщо е заблуждаващо.

 • 8
  kratun.ko avatar :-P
  kratun.ko

  До коментар [#7] от "mickmick":

  Само Хидроинженерът оправя средния доход на цяло Кърджали...

 • 9
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  До коментар [#7] от "mickmick":

  Тук е ключа от палатката.

  НСИ трябва да започне да съобщава стойностите на модата, а не само средните стойности. Ето една визуализация:

  http://bit.ly/33WBYeZ

 • 10
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  При не-нормално разпределение каквото по същество имаме при заплатите средната стойност е подвеждаща. Де факто, повечето хора получават заплата под средната. Така, че средната стойност не е кой знае колко информативна.

  Модата е по-информативна защото дава представа за най-често срещаната заплата. В този случай заплатите се разделят на интервали (напр. 1001 - 1050 лева, 1051 - 1100 лева и т.н.) и за всеки интервал се отчита броят на хората, които попадат в него. Модата е интервалът с най-много хора.

  Друг вариант е да се оповести медианата.

  Медианата е много информативна защото тя разделя популацията на половина - половината получават заплата над нея, половината под нея. Та, медианата е доста по-близка до представата за "средна стойност", която битува в населението.

  У нас медианата и модата са доста под средната стойност - от там и удивлението и недоверието сред населението.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход