Болничните: Всички лъжат, проблемът си стои

След като предложението за болничните на коалиционния съвет на управляващите не мина, темата се върна за обсъждане на тристранка

Болничните: Всички лъжат, проблемът си стои

Разходите за тях наистина растат твърде бързо, но ГЕРБ опита да реши проблема грубо и без аргументи

Вера Денизова
8063 прочитания

След като предложението за болничните на коалиционния съвет на управляващите не мина, темата се върна за обсъждане на тристранка

© Велко Ангелов


Измамите могат да се свият с по-дълбок анализ в кои фирми или институции се прекалява с дните и контролът да се насочи към тях.
Идеята първият ден от болничния да се заплаща от работника с цел да се ограничи неправомерното му използване е дотолкова абсурдна и граничи с малоумие, колкото и тази да започнем да удържаме по 20% от средствата от всички обществени поръчки, за да спрат работодателите да крадат и да корумпират политиците.

Димитър Манолов, лидер на КТ "Подкрепа"

Със сигурност ние стигнахме дотук именно поради отказа от реформи дълги години с цел уж да защитаваме някакви интереси, които в повечето случаи предизвикват хаос в системата, изтичане на средства, от което не печелят нито осигурените лица, нито осигурителите, нито пенсионерите, нито обществото ни като цяло.

Димитър Бранков, зам-председател на БСК

Проблемът е в това, че българинът не е готов достатъчно за солидарност, защото той гледа на държавата като чуждо тяло и желанието да измами системата или да спекулира с нея заема такива мащаби, че дори и държавните органи трудно могат да преодолеят тези дефекти.

Владислав Горанов, министър на финансите

Лекарската гилдия трябва да разбере, че не могат да се толерират тарикати Демокрацията е хубаво нещо, но ние трябва да я подпомогнем. Не можем да оставим 2 милиона българи да работят максимално, а другите покрай тях да се измъкват.

Бойко Борисов, премиер

Нацията отпразнува Борисовата отмяна на шашмата с болничния, като си взе болничен до края на седмицата.

Не!Новините, сатиричен сайт

Идеята първият ден от болничните да не се плаща предизвика такова торнадо от недоволство, че беше въпрос на време премиерът Бойко Борисов еднолично да я отмени. Така и се случи - по време на поредната джип инспекция на строежа на "Хемус" министър-председателят заяви, че подобно предложение няма да се внася в парламента.

Ходът му не изненада никого. Не само заради заплахата на синдикатите за готвени национални протести. Проблемът е, че мярката беше представена без достатъчно убедителни аргументи, без дебат и остави усещането, че държавата е готова да накаже всички заради собственото си безсилие да се справи с контрола.

А проблем има и по всичко личи, че темата ще бъде повдигната отново – броят на болничните расте по-бързо от този на наетите и заплатите. Отделно работодателите започнаха да плащат първите три дни през 2010 г. с уговорката, че това е временна мярка заради кризата. Затова сега те са все по-настоятелни в искането си да се върне старият режим. Само че държавният фонд, от който се изплащат болничните, от поне десет години е на дефицит.

Колко е голям проблемът

Нека си го кажем директно – взимането на болничен от личния лекар, който да се използва вместо няколко дни отпуск, е лесно и много хора се възползват от наложилата се от социализма практика. С този аргумент напред излязоха и управляващите, когато предложиха първият ден да не се плаща от никого. Данни на НОИ показват, че например веднага след 1 май на 2 май са издадени близо 10.3 хил. болнични листа, като 4 и 5 май отново са почивни. За сравнение - среднодневният брой болнични за месеца е около 6.7 хил.

В един от последните анализи на НОИ се посочва, че броят на платените от Държавното обществено осигуряване (ДОО) дни по болест устойчиво нараства, като за пет години (от 2014 до 2018) увеличението е с близо 19% до приблизително 2.9 млн. работни дни. Заедно с това расте и броят на издадените болнични листове и на хората, които ползват подобни обезщетения. Техният темп при равни други условия изпреварва този на наетите, който е близо 7% за периода. От НОИ отбелязват, че движеща причина е по-големият брой издадени болнични листове с по-голяма продължителност - най-вече от 15 до 30 календарни дни.

Паралелно нараства и броят на изплатените от работодателите дни (първите три) – от 4.8 млн. през 2014 г. на 5.8 млн. през 2018 г., което също е увеличение от близо 20% за целия период.

Болните зони

И докато една част от ръста на кратките болнични вероятно се дължи на надлъгване със системата на дребно, отделен проблем е продължителното отсъствие от работа поради болест. Тук вероятно една голяма част от приноса е на администрацията – при смяна на шефа/властта или при риск от уволнение работещите в държавните ведомства са склонни да си взимат дълги болнични, а контролът едва ли е висок. От НОИ обаче казват, че нямат разбивка и анализ каква част от обезщетенията се издават на работещи в частния сектор и каква – в публичния, нито с каква продължителност са те.

Частният сектор също има своя принос – има търговски дружества, които са регистрирани само за да точат болнични. "Назначават се 10-ина души, не се плащат никакви осигурителни вноски за тях, фирмата не развива никаква дейност, но понеже те са регистрирани в НАП, се внасят фалшиви болнични за тези работници и се теглят пари", казва Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" пред БНТ. Той посочи и случаи, в които хора си взимат по няколко месеца болнични, като през това време отиват на работа зад граница.

Зад ръста на болничните стои и друг много по-дълбок проблем – нереформираната здравна система. Контролът кой какво издава на ниво личен лекар не е много висок и освен ако няма масови измами, е много труден. Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС за извънболничната помощ и общопрактикуващ лекар, обаче твърди, че от тях идват само 15% от издадените болнични. Болниците също имат своя принос. Техният стимул е да приемат повече пациенти, защото с тях идват плащанията по клинични пътеки. Отделно - за някои изследвания, поети от здравната каса, се изисква болничен прием – например ядредно-магнитен резонанс. А за всяко влизане в болница се издава... болничен. През последните две години например при намаляващо население с около 50 хил. души на година хоспитализациите се увеличават с около 70 хил.

Защо беше този шум

Начинът, по който управляващите представиха проблема и предложиха решение, обаче беше тотално сгрешен. Първо, това се случи след коалиционен съвет, без дебат и тъй като работодателите нееднократно са поставяли въпроса с първите три дни на масата, остана впечатление за скрити договорки между властта и част от бизнеса. Второ, аргументацията на управляващите беше слаба - председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че парите, които ще се спестят от фалшивите болнични в администрацията, ще се насочат за увеличение на пенсиите.

Финансовият министър Владислав Горанов пък заяви, че има хора, които предпочитат да ползват този механизъм за осигуряване на една няколкодневна почивка, например на северното гръцко море. Никой от тях обаче не успя да обясни адекватно защо трябва да бъдат наказани всички, когато малка част мамят системата. Още повече че за всеки нает се внасят 3.5% от осигурителния доход във Фонд "Общо заболяване и майчинство" именно с цел, когато се разболее, да получи някаква компенсация оттам. Друг е въпросът, че за 2018 г. той е на дефицит от почти 160 млн. лв. Тоест, ако държавата теоретично приеме да плаща и първите три дни, както е било преди, минусът ще се увеличи с още поне 100 млн. лв.

Никой не адресира и проблема с дългите болнични, с които, ако не са основателни, също се точи обществен ресурс. Въобще числата, доказателствата за смисъла на мярката и комуникацията отсъстваха.

Има ли решение

Драмата с болничните не се играе за пръв път. Преди две години например имаше предложение първите три дни, които се покриват от работодателя, да се заплащат не 70% от брутното възнаграждение, а 50%. Идеята обаче отпадна много бързо след среща с премиера и обещание за по-строг контрол. Такъв явно не е упражнен. А той може да е както през личните лекари, така и през НОИ - с малко по-умна обработка на данните и анализ на рисковите фирми и хора. От института твърдят, че най-честите причини да обжалват някой болничен лист е за техническо несъвършенство по срок и диагноза. Обжалваните от института болнични листове, логично, са под 1% от всички издадени на година. Отделно - процедурата е многостепенна и сложна и на практика трае дълго.

Засега не изглежда да е приложен и по-дълбок анализ на данните - например има ли ведомства или фирми "шампиони" по болнични и механизъм как да се контролира бързо (още по време на епидемията).

Вариант е и държавата да даде личен пример - като следи по-стриктно честотата и дължината на болничните в многохилядната си армия от чиновници. Такива практики има въведени в големите фирми и работят според HR специалисти.

Възможно решение е да се намалят дните, които могат да се ползват за болничен. Такава идея даде социалният министър Бисер Петков, който заяви пред БНР, че преди време е имало ограничения - дните, които се заплащат от работодателя, да бъдат не повече от 15 в рамките на годината. Друг вариант според него е да се намали срокът на болничния, който може да издава личният лекар, наполовина от сегашните 14 дни. Подобни рестрикции има в почти всички страни от ЕС. А България е една от малкото държави без таван на дните болнични, които могат да се вземат през годината.

Преди няколко години по поръчка на еврокомисията беше направен преглед на политиката на социална защита при болест в ЕС. От него стана ясно, че злоупотребите с болнични не са български патент и всяка държава решава различно този проблем според националните си особености. Някъде наистина се въвеждат дни, за които болният не получава обезщетение, в други държави се намалява процентът на заместване на дохода. В анализа обаче се посочва, че подобни мерки по-лесно се въвеждат по време на криза, защото хората се страхуват за работните си места и са по-склонни да приемат и рестрикции.

Този казус обаче показа, че кредитът на обществено доверие към ГЕРБ е изхабен. Каквато и реформа да започне правителството в момента, тя ще спре до първата малко по-шумна съпротива от някой засегнат. Този танц се играе вече десет години, но историята с болничните показа, че за ГЕРБ дансингът става все по-тесен.

Как е в ЕС

В ЕС няма единна практика за определяне на размера и вида на болничните. В някои държави правилата се определят от колективни трудови договори по сектори, в други - индивидуално. В около две трети от страните обезщетение за болест се дава, ако работещият е бил осигуряван, преди да се разболее, за някакъв период от време - от 14 дни в Естония до 9 месеца в Унгария и дори повече от година в Гърция (в зависимост от продължителността на болничния). В почти всички страни има определен брой дни, в които болничните се изплащат от работодателя - от 2 дни (Литва) до 104 дни (Холандия), след това се поемат от системата за социална защита.

Размерът на обезщетението също не е еднакъв. То обикновено се изчислява като част от брутната заплата и варира от 25% (Словакия) до 100% (Белгия, Германия). Компенсацията зависи от фактори като продължителност на трудовия договор, статут на работника (държавен служител, бяла якичка, работещ в производство), условия по колективни трудови договори, вид на здравословния проблем.

В много държави има и период на изчакване – нито работодателят, нито държавата изплащат обезщетение. Но от това правило обикновено има много изключения, които са описани в колективните трудови договори по сектори. Интересен казус е Чехия, която преди 10 години въвежда 3 дни период на изчакване. Логично късите болнични намаляват, но пък се увеличава средната продължителност, прекарано у дома заради болест.

През тази година Чехия отменя това правило, защото засяга най-нископлатените служители, чиито доходи и без това са малки. Сега за първите три дни отпуск по болест наетите започват да получават 60% от средния осигурителен доход от работодателя. За да компенсира бизнеса, правителството намалява приноса на работодателя за здравно осигуряване с 0.2% пр. пункта.
Измамите могат да се свият с по-дълбок анализ в кои фирми или институции се прекалява с дните и контролът да се насочи към тях.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  Slick avatar :-|
  Slick

  Не съм взимал болничен от години. Не бих влязъл в болница на преглед при лекар – допълнителното здравно дава шанса да ходя в частни болници. Само там може да се получи адекватна грижа.
  Да се направи проверка кои взимат най-много - ще се окажат държавните служители. "Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя"
  Българинът е мързелив тарикат на дребно. Докато всички не си станат от седалищата и не започнат да работят сериозно, все ще има пробойни.

 • 2
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi

  След като плащам очаквам да получавам услуга. Контрол спокойно може да се приеме като се сложи таван. 3.5% на 3 млн работещи са 1260000 болнични дни годишно, тоест на всеки работещ се падат 2.4 дни на година ако се плаща 100% от брутната средната заплата за страната. Та ако кажем, че държавата е социална нека да даде 3 дни годишно и от там насетне всяка година да актуализира. Ако много хора искат да се вдигне тавана ок, но да са наясно, че трябва да се вдигнат тия 3.5%

 • 3
  hou1510481221539200 avatar :-|
  Stoyan Dimitrov

  А какво ще кажете за нормална, платена, 30-дневна отпуска, та всеки, който иска да слее почивните дни да го направи без проблеми. Както е в ... други държави. Ха-ха, че как тогава чорбаджията ще се покаже чорбаджия, ако не ти навре главата в кенефа ако не му се покажеш като доброаъвестен роб? И какво - болничен: "имаш право" да си поне болен - без да ти държат сметка, без да трябва да стоиш с телефона в ръката и т.н. Да, тарикатлъци. Но кой уважава работодател, който самият не ги уважава?

 • 4
  owen avatar :-|
  owen

  големият проблем зад болничните е съвсем друг - хората не са мотивирани да работят, защото заплащането е ниско и защото труда не води до издигане. в този смисъл, ми ще си вземат болнични що да не си вземат. от една седмица не на работа у нас нищо не следва. и за децата трябва да се погрижиш, за родителите, щото тези системи не ряботят добре. не знам по каква причина децата в българия боледуват толкова.
  другото е, че сме си мърчеливички.

 • 5
  owen avatar :-|
  owen

  До коментар [#2] от "Batezuzi":

  или да не се плаща 100%, а по-малко - 80% като при майчинските

 • 6
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename


  До коментар [#] от "
  owen
  ":
  Причината е, че една и съща фирма, работеща едно и също с еднакви системи - в дания работехме с 30 календарни дни (6 седмици работни) отпуска. В България е 20.
  В Дания се работи 09:00 - 17:00, като в петък е 09:00 -16:00.
  В България отпуската е 20 дни и се работи от 09:00 до 18:00

 • 7
  owen avatar :-|
  owen

  До коментар [#6] от "realismisthename":

  по закон отпуската в дания е пет седмици, а не шест. на някои места е повече, както е бил вашия случай, както и в българия на някои места е повече от 4 седмици. ако е била същата фирма, защо в софия не сте си поискали повече? работното време е помалко, но в това време повече се рботи отколкото у нас.
  отпуската никога не стига, при все че според мен пет седмици трябва да е стандартното, вкл. и в българия. по цял свят се злоупотребява, просто в страни като дания имат по-малко причини да го правят. болничните у нас са свързани с много проблеми, вкл. и демотивацията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход