Болничните: Всички лъжат, проблемът си стои

Разходите за тях наистина растат твърде бързо, но ГЕРБ опита да реши проблема грубо и без аргументи

След като предложението за болничните на коалиционния съвет на управляващите не мина, темата се върна за обсъждане на тристранка
След като предложението за болничните на коалиционния съвет на управляващите не мина, темата се върна за обсъждане на тристранка    ©  Велко Ангелов
След като предложението за болничните на коалиционния съвет на управляващите не мина, темата се върна за обсъждане на тристранка
След като предложението за болничните на коалиционния съвет на управляващите не мина, темата се върна за обсъждане на тристранка    ©  Велко Ангелов
Измамите могат да се свият с по-дълбок анализ в кои фирми или институции се прекалява с дните и контролът да се насочи към тях.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  Slick avatar :-|
  Slick

  Не съм взимал болничен от години. Не бих влязъл в болница на преглед при лекар – допълнителното здравно дава шанса да ходя в частни болници. Само там може да се получи адекватна грижа.
  Да се направи проверка кои взимат най-много - ще се окажат държавните служители. "Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя"
  Българинът е мързелив тарикат на дребно. Докато всички не си станат от седалищата и не започнат да работят сериозно, все ще има пробойни.

 • 2
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi

  След като плащам очаквам да получавам услуга. Контрол спокойно може да се приеме като се сложи таван. 3.5% на 3 млн работещи са 1260000 болнични дни годишно, тоест на всеки работещ се падат 2.4 дни на година ако се плаща 100% от брутната средната заплата за страната. Та ако кажем, че държавата е социална нека да даде 3 дни годишно и от там насетне всяка година да актуализира. Ако много хора искат да се вдигне тавана ок, но да са наясно, че трябва да се вдигнат тия 3.5%

 • 3
  hou1510481221539200 avatar :-|
  Stoyan Dimitrov

  А какво ще кажете за нормална, платена, 30-дневна отпуска, та всеки, който иска да слее почивните дни да го направи без проблеми. Както е в ... други държави. Ха-ха, че как тогава чорбаджията ще се покаже чорбаджия, ако не ти навре главата в кенефа ако не му се покажеш като доброаъвестен роб? И какво - болничен: "имаш право" да си поне болен - без да ти държат сметка, без да трябва да стоиш с телефона в ръката и т.н. Да, тарикатлъци. Но кой уважава работодател, който самият не ги уважава?

 • 4
  owen avatar :-|
  owen

  големият проблем зад болничните е съвсем друг - хората не са мотивирани да работят, защото заплащането е ниско и защото труда не води до издигане. в този смисъл, ми ще си вземат болнични що да не си вземат. от една седмица не на работа у нас нищо не следва. и за децата трябва да се погрижиш, за родителите, щото тези системи не ряботят добре. не знам по каква причина децата в българия боледуват толкова.
  другото е, че сме си мърчеливички.

 • 5
  owen avatar :-|
  owen

  До коментар [#2] от "Batezuzi":

  или да не се плаща 100%, а по-малко - 80% като при майчинските

 • 6
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename


  До коментар [#] от "
  owen
  ":
  Причината е, че една и съща фирма, работеща едно и също с еднакви системи - в дания работехме с 30 календарни дни (6 седмици работни) отпуска. В България е 20.
  В Дания се работи 09:00 - 17:00, като в петък е 09:00 -16:00.
  В България отпуската е 20 дни и се работи от 09:00 до 18:00

 • 7
  owen avatar :-|
  owen

  До коментар [#6] от "realismisthename":

  по закон отпуската в дания е пет седмици, а не шест. на някои места е повече, както е бил вашия случай, както и в българия на някои места е повече от 4 седмици. ако е била същата фирма, защо в софия не сте си поискали повече? работното време е помалко, но в това време повече се рботи отколкото у нас.
  отпуската никога не стига, при все че според мен пет седмици трябва да е стандартното, вкл. и в българия. по цял свят се злоупотребява, просто в страни като дания имат по-малко причини да го правят. болничните у нас са свързани с много проблеми, вкл. и демотивацията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход