Бизнесът иска още по-облекчен режим за внос на работници

Работодателските организации предлагат повишаване на квотата за чужди работници и по-ниски заплати за тях

Работодателските организации отбелязват, че държавната политика подхожда неадекватно към проблема с недостига на кадри, а ниските заплати "изключват перспективата българският пазар на труда да стане интересен за граждани на ЕС в обозримо бъдеще". Затова насочват мерките за облекчаване на вноса на работници от държави извън ЕС
Работодателските организации отбелязват, че държавната политика подхожда неадекватно към проблема с недостига на кадри, а ниските заплати "изключват перспективата българският пазар на труда да стане интересен за граждани на ЕС в обозримо бъдеще". Затова насочват мерките за облекчаване на вноса на работници от държави извън ЕС    ©  Цветелина Белутова
Работодателските организации отбелязват, че държавната политика подхожда неадекватно към проблема с недостига на кадри, а ниските заплати "изключват перспективата българският пазар на труда да стане интересен за граждани на ЕС в обозримо бъдеще". Затова насочват мерките за облекчаване на вноса на работници от държави извън ЕС
Работодателските организации отбелязват, че държавната политика подхожда неадекватно към проблема с недостига на кадри, а ниските заплати "изключват перспективата българският пазар на труда да стане интересен за граждани на ЕС в обозримо бъдеще". Затова насочват мерките за облекчаване на вноса на работници от държави извън ЕС    ©  Цветелина Белутова

Половин година след последните промени в процедурите за внос на чуждестранни работници в България бизнесът предлага допълнително олекотяване на процеса. Идеите са квотата за чужди работници от държави извън ЕС в български компании да се повишат, да бъдат занижени до минимум таксите за издаване и продължаване на разрешение за работа и по-ниски заплати за чужденците. Това са предложенията на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), изпратени в писмо до председателя на тристранния съвет Марияна Николова.

Исканията на работодателите са в контекста на исторически ниска безработица, която отчита националната статистика. От другата страна обаче са синдикатите, според които единствената цел на бизнеса е да внесе евтина работна ръка с цел да се задържи увеличението на заплатите в страната.

Предложенията на представителите на бизнеса са свързани с нарастващите оплаквания на работодатели в страната в резултат на недостига на кадри в количествено и качествено отношение. "Необходим е квалифициран технически персонал, оператори на машини, инженери, IT специалисти, счетоводители, мениджъри продажби, шофьори, работници в туристическия бранш (хотелиерство и ресторантьорство), неквалифицирана работна ръка, продавачи", пишат в мотивите си работодателските организации. Те допълват, че държавната политика подхожда неадекватно към проблема, а ниските заплати "изключват перспективата българският пазар на труда да стане интересен за граждани на ЕС в обозримо бъдеще".

По-евтин чужд труд

Едно от предложенията на работодателските организации е да отпадне изискването чужди работници да се наемат на брутна заплата, най-малко 1.5 пъти по-висока от средната за страната през последната година. Така бизнесът ще може да наема чужд персонал на същото или дори по-ниско ниво на възнагражденията в страната. Трябва да се отбележи, че към момента единствено възнагражденията в София са над националната средна заплата, а в останалите региони са значително по-ниски.

В допълнение бизнесът посочва, че таксите за издаване и преиздаване на разрешение за продължително пребиваване на чужди служители трябва да бъдат понижени. Сега например цената за издаване и продължаване на разрешение на работодател да приеме на работа служител от държава извън ЕС струва 400 лв., а за преиздаване на това разрешение - 200 лв. Тук влизат и чужденци, които искат да извършват дейност на свободна практика. АОБР предлага тези такси да бъдат свалени съответно до 50 и 20 лв.

По-леки квоти и без пазарен тест

От АОБР предлагат още да бъдат облекчени допълнително квотите за наемане на чужди работници в компаниите в България. В момента служителите в дадена фирма, които са граждани на трети страни, не могат да надхвърлят 20% от общия брой на заетите в нея, а за компании с персонал под 250 души и оборот под 100 млн. лв. ограничението е 35%. Представителите на бизнеса залагат нови лимити - 50% за малки и средни предприятия и 35% за останалите фирми в страната, с аргумента че в други държави - членки на ЕС, няма подобни рестрикции.

Друго изискване при наемането на чужди работници касае висококвалифицираните специалисти от трети страни, за които местният работодател трябва да изготвя предварително проучване - т.нар. пазарен тест. От това изискване към момента са изключени само професии в специален списък, в който влизат например ИТ и инженерни специалисти. Според АОБР пазарният тест трябва да отпадне като цяло.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Противоречиво е, но това е най-лесния начин да борим демографската криза. Едва ли при нашите заплати може да се подбие особено цената на труда. Освен това - при наличие на достатъчно работна ръка и ниски данъци държавата ще е по-атрактивна за инвеститори.

  Важно е да се намери начин да се приоритизират култури, по-близки до нашата. Стандарта на живот в България расте по-бързо от този в другите балкански държави (с изключение на Хърватия и Румъния. Спокойно можем да използваме това като предимство.

 • 2
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  Живях в чужнина. Имах 25 работни дни отпуска от държавата. Бизнеса даваше още 5. 30 дни отпуска.
  Никой не задължаваше бизнеса за тоя 5 дни екстра. Но беше решил, че така ще са му по мотивирани работиниците.
  Носталгия, върнах се.
  Носталгията изчезва лека по лека.
  Бизнеса ни не става, държавата и тя.
  ИТ се държи само защото всичко друго е толкова зле, че като работиш за чужда фирма, с чужди клиенти и получаваш 50% от това което плаща чуждата фирма на работниците в тяхната страна - се чувстваш що-годе приемливо в София.

 • 3
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  В допълнение мога да кажа, че от както сме обратно в България - и моята и на жената продуктивността ни падна поне 50%. Не че ме спират да работя, но след като така и така получавам 50% от това което мога да получа като пари и 60% от това което мога да получа като отпуска - не виждам причина да работя повече от минималното.
  Но дори и с това посредствено бачкане от кумова срама - пак няма много хора по-продуктивни от мен в офиса, жената казва че е същото и при нея. Не е да кажеш да сме кой знае колко умни. Явно всеки си е направил същата сметка.

 • 4
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  В допълнение към 15 600-те лева, който внасям годишно като данъци и осигуровки - не мога дори да разчитам, че за тези 4 дни болничен дето имах тая година - ще си получа заплатата. Получавам нещо, ама какво е даже не се знае - дали е 60% или 70% от заплатата не знам. Но знам, че не е сто. Как да стане, бизнес?държава?

 • 5
  ias21554266 avatar :-|
  Darulio

  До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

  В Македония безработицата е над 15%. Вместо да се напълним с макета и да почнем да преодоляваме пропастта, която един век Сърбия прокопава между нас, ние се правим на луди и въвеждаме квоти, ограничения и такси. А по-близък културно с нас народ от българите в Македония просто няма как да намерим.
  За сметка на това приоритет на Бойко е да се прегръща с Вучич, докато сръбските министри му плюят в гърба.

  До коментар [#4] от "realismisthename":

  Просто единствената функция на държавата е да те дои до дупка. От нея нищо не очаквай да получиш, без значение колко са те издоили преди това.
  Не стига, че внасям по 3 хил. лв. здравни осигуровки годишно, ами като ми се наложи да се подложа на определена манипулация, изведнъж се оказа, че трябва да платя 2000 лв. на място. Смятай за каква наглост става дума.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход