Външната търговия през октомври се свива

Продажбите на български стоки в чужбина падат с 0.8%, а на вносни в България - с 11.2% на годишна база

Износът към трети страни намалява с над 10% до 1.77 млрд. лв. през октомври
Износът към трети страни намалява с над 10% до 1.77 млрд. лв. през октомври    ©  Pixabay.com
Износът към трети страни намалява с над 10% до 1.77 млрд. лв. през октомври
Износът към трети страни намалява с над 10% до 1.77 млрд. лв. през октомври    ©  Pixabay.com

Продажбите на български стоки в чужбина намаляват с 0.8% през октомври спрямо същия период на миналата година. Още по-голям е минусът при вноса - с 11.2%. Спадовете идват от слабата търговия с държави извън ЕС през десетия месец на годината, основно с Турция и Русия, показват данните на националната статистика.

Стойността на българския износ през октомври достига 5.4 млрд. лв., а от началото на годината - 48.7 млрд., което е с 4.2% над миналогодишното ниво. Продажбите на вносни стоки обаче намаляват от началото на годината, като стойността им към октомври е 51.1 млрд. лв., което е с 2.2% по-малко спрямо същия период на миналата година. Общото външнотърговско салдо на страната обаче остава отрицателно.

Слабите продажби в чужбина

Износът към трети страни намалява с над 10% до 1.77 млрд. лв. през октомври в сравнение с продажбите преди година. Докато експортът на житни растения нараства пет пъти, продажбите на горива падат с 18.6% до 277.6 млн. лв. Тук основен фактор са по-слабите продажби на горива в Турция.

Износът на стоки от групата "Специфични стоки и движения", където влизат продукти като канцеларски материали и оръжия, също намалява - с 82% до 34.5 млн. лв. през октомври на годишна база.

Още по-голямо е понижението при износа на стоки от чугун, стомана и желязо - от 240 млн. лв. през октомври 2018 г. до 27 млн. тази година. Тук обаче има малка особеност - миналата година в тази графа беше отчетена продажбата на тръби за газопроводи към Турция от неслучилия се "Южен поток" за бъдещия "Турски поток". Спадът е видим и в подробната разбивка за търговията с Турция. По-притеснително обаче е понижение с 25% до 34.3 млн. лв. на продажбите на български електрически машини и апарати в Турция през октомври.

Горива за 60 млн. лв. пък са продадени в Египет, докато експорта на медни стоки, машини и апарати намалява - от общо над 15 млн. лв. до 6.5 млн. лв. през октомври спрямо година по-рано.

От друга страна, износът към Русия нараства от 69.6 млн. лв. до 130 млн. на годишна база. До голяма степен увеличението се дължи на почти четири пъти по-големи продажби на фармацевтични продукти (54.4 млн. лв.).

Вносните продукти

През октомври тази година в България са продадени чужди стоки от държави извън ЕС на обща стойност 1.6 млрд. лв., което е с 36% по-малко от същия месец на 2018 г. Докато миналата година само от Русия са внесени сурови нефтени масла за над половин милиард лева, тази година в общата графа сумата е едва 175 млн. лв., а от Русия е нула. Този минус сам по себе си е отговорен за 26.3 пр. п. от общото понижение на вноса през октомври.

Друго намаление е видимо при импорта на руди, шлаки и пепели - от 287 млн. лв. миналата година до 39 млн. лв. през октомври 2019 г. Пада и вносът на чугун, желязо и стомана, на автомобили и части за мотори и велосипеди.

Търговията с ЕС

Износът към ЕС и вносът от държавите членки нарастват през октомври - със съответно 4.7% и 6%, но подробна разбивка ще бъде налична след месец. От началото на годината до септември продажбите на български стоки в ЕС се увеличават с 3.3% до 29 млрд. лв. При повечето от най-големите стокови групи - с продажби от над един милиард за деветмесечието, има ръст спрямо същия период на миналата година. Износът на електрически машини и части например се увеличава с над 10% до 3.5 млрд. лв., а на други машини и апарати - със 7.8% до 2.9 млрд. лв.

Понижение има при експорта на мед и медни стоки - с 26.7% спрямо деветте месеца на 2018 г., като така тази година сумата пада с над 600 млн. до 1.68 млрд. лв. Понижението идва както от по-ниската цена на медта на международните пазари, така и от спад на количествата.


1 коментар
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Всичко това значи, че БВП-то ни силно нараства благодарение на повишението на показателя за нетна търговия.

    Нямам търпение да доживея България да излезе на позитивен търговски баланс!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал