Собствениците на имоти в AirBNB ще могат да плащат патентен данък

Към момента този вариант изглежда по-изгоден в сравнение с данък общ доход

Само в София регистрираните в AirBnB имоти са над 2 хиляди
Само в София регистрираните в AirBnB имоти са над 2 хиляди    ©  Анелия Николова
Само в София регистрираните в AirBnB имоти са над 2 хиляди
Само в София регистрираните в AirBnB имоти са над 2 хиляди    ©  Анелия Николова

Хората, които се занимават с краткосрочно отдаване под наем чрез платформите за споделени услуги, ще дължат патентен данък, ако имотите им са регистрирани по Закона за туризма. Това предлага председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова с промяна в Закона за местните данъци и такси. Текстът е вмъкнат като преходна и заключителна разпоредба в друг данъчен закон, който се гледа на второ четене в парламентарната Комисия по бюджет и финанси - ДОПК. Днес той беше приет и вероятно скоро ще мине и окончателно гласуване в зала, където не се очакват изненади.*

Промяната засяга около 14 хил. имота в страната, които са регистрирани в платформата AirBNB, както и тези, които използват посредническите услуги на Booking и други подобни онлайн платформи, за да отдават имотите си под наем.

Каква е промяната

Сега патентен данък се дължи за места за настаняване, които са категоризирани с една или две звезди и са с не повече от 20 стаи. Размерът му е от 25 до 250 лв. на стая според местонахождението на обекта, като точната сума се определя всяка година от всяка община.

Новият момент е, че патентен данък ще се дължи и от местата за настаняване с до 20 стаи, които са регистрирани по Закона за туризма, т.е. от собствениците на имоти, които се отдават през онлайн платформи като AirBnB и Booking. Какво точно ще се изисква, за да може да се регистрират тези обекти, трябва да стане ясно до края на март, когато трябва да е готова наредбата за тях. След това собствениците им ще имат три месеца, в които да се регистрират, като обещанието на депутатите е това да може да става по електронен път.

Условие - специална регистрация по ДДС

За да се плаща патент, има две изисквания - приходите от дейността по краткосрочно отдаване под наем през предходната година да са били под 50 хил. лв., както и да няма регистрация по ДДС. Изключение са само случаите по чл. 97а от Закона за ДДС, с който се въвежда специален режим на регистрация. При него не се чака натрупването на 50 хил. лв. облагаем оборот, а ДДС регистрацията трябва да се направи преди започване на дейността по отдаване под наем. При този специален режим ставката също е 20%. С нея се облагат обаче само комисионите, които собственикът на имота дължи на Booking или Airbnb за посредническата услуга по намиране на наемател (клиент). Airbnb удържа 3% от стойността на нощувките, a собственикът на имота – физическо лице, трябва да начисли върху тази удържана сума 20% ДДС и да го внесе в държавния бюджет.

При достигане на прага от 50 хил. лв. оборот обаче собствениците на подобни апартаменти за краткосрочни наеми минават на регистрация по ДДС по общия ред. Тогава полученият доход от дейността се облага с 10% данък общ доход.

При сегашните нива на патентния данък плащането му към общините изглежда по-изгодният вариант в сравнение с облагането с данък общ доход. В София например патентът е 250 лв. на година, а при доход от краткосрочно отдаване под наем от 5 хил. лв. на година дължимият данък общ доход ще е 500 лв.

*Статията е допълнена в 17:09 ч.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Както правилно предвидих, работата е да оскубем едни пари, пък наемодателите да си вадят както могат и както искат......

 • 2
  grayeagle avatar :-|
  grayeagle

  Не е редно да плащат толкова малък данък, а всичките останали да плащат общ доход. Безобразие е при толкова лесен бизнес, да се плаща толкова малко. Защо да не плащат 10% , след приспадане на нормативно признати разходи и платени осигуровки.

 • 3
  sf avatar :-|
  sf


  До коментар [#] от "
  grayeagle
  ":

  Как разбра, че е лесен бизнеса Ганьо? И защо ДДС на хотелите е 9%, а тук е 20%. +Разходите приспадане на разходи за инвестиции и амортизация при хотелския бизнес. И двата създават добавена стойност, като имат различни таргет групи, които не се препокриват. И със закон да се забранят, няма да се напълни Маринела

 • 4
  grayeagle avatar :-|
  grayeagle

  В този бизнес, няма нищо, освен почистване на имота/което става за половин- един час/ и предаването и връщането на ключа/което вече често става в пощенска кутия с код и дори вече не е необходимо страните по договора да се срещат. Няма задължение за застраховка на имота, няма задължение за спазване на правилата на кооперацията.
  Само вижте разликата при хотел:
  -официална регистрация/което изисква потвърждаване на договора между страните писмено, а и опазване на лични данни и т.н./
  - постоянно присъствие на персонал, като това е задължително на рецепцията, към който можеш да се обръщаш 24 часа
  - отговорност на хотела при щети на клиента- падане, травми, кражби и т.н.
  - разходи за застраховка на хотела
  - лицензиране и данъчно "следене" на хотела

  За AirBNB дори няма изискване за съгласие от другите хора в етажната собственост/когато имота е апартамент, а не еднофамилна къща , да речем/, понеже те може да не са съгласни чужди хора да им ползват входа и общите части, без каквато и да е отговорност и регистрация.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход