Фондът за гарантиране на влоговете върна последните 0.5 млрд. лв. на бюджета

Институцията продължава да е на минус пет години след изплащането на депозитите в КТБ

През декември 2019 г. приключи изплащането на гарантираните влогове в КТБ, като общо сумата е 3.687 млрд. лв.
През декември 2019 г. приключи изплащането на гарантираните влогове в КТБ, като общо сумата е 3.687 млрд. лв.    ©  Велко Ангелов
През декември 2019 г. приключи изплащането на гарантираните влогове в КТБ, като общо сумата е 3.687 млрд. лв.
През декември 2019 г. приключи изплащането на гарантираните влогове в КТБ, като общо сумата е 3.687 млрд. лв.    ©  Велко Ангелов

Около Коледа Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е изплатил малко над 500 млн. лв. на Министерството на финансите. Така институцията окончателно е погасила заема, който получи от бюджета преди пет години, за да изплати гарантираните депозити в КТБ, чийто лиценз бе отнет на 6 ноември 2014 г.

След тази операция обаче ФГВБ продължава да е на минус. Той е длъжник по два заема за по 300 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната банка за възстановяване и развитие, докато наличните му средства са малко над 700 млн. лв., които почти изцяло се държат на депозит в БНБ.

Хронология на дълговете

Преди отнемането на лиценза на КТБ фондът разполагаше с 2.1 млрд. лв., събирани с години от вноските на всички банки. Гарантираните влогове до 196 хил. лв. в банката обаче бяха за над 3.6 млрд. лв., а и освен това част от средствата на ФГВБ бяха вложени в ДЦК, чиято ударна продажба би могла да внесе трусове на финансовите пазари. Това наложи фондът да бъде дофинансиран със заем от Министерството на финансите. Неговият разрешен размер е до 2 млрд. лв., като са усвоени около 1.7 млрд. лв. Заемът беше с 2.95% годишна лихва, като трябваше да бъде изплатен най-късно до 15 април 2020 г.

В последствие през 2016 г. ФГВБ сключи споразумения с ЕБВР и МБВР за два заема от по 300 млн. евро с държавна гаранция, като със средствата от тях беше погасена голяма част от заема от бюджета. Последно по данни към ноември фондът дължи 509 млн. лв. на Министерството на финансите и по около 590 млн. лв. към двете международни институции.

Освен това през 2015-2019 г. общо постъпленията от вноски на банките във ФГВБ са 884.5 млн. лв. Те са различни за всяка банка в зависимост от сумата на депозитите и рисковия й профил, като последно за 2019 г. общо за системата вноската е 164 млн. лв. През миналата година ФГВБ получи и 409 млн. лв. от първата частична сметка от масата на несъстоятелността на КТБ. Така към ноември 2019 г. фондът разполагаше с малко над 1.2 млрд. лв. средства (почти изцяло държани на депозит в БНБ при отрицателни лихви), докато задълженията му бяха 1.69 млрд. лв. Това означава, че нетно активите на фонда остават отрицателни и са -464 млн. лв.

Данните към декември още не са публикувани, но след изплащането на дълга към бюджета последната сума не би трябвало да се промени съществено. Срещу изчезналата графа задължения към МФ би трябвало да стоят по малко вложения в БНБ - около 700 млн. лв. Изплащането на дълга е видимо и от баланса на управление "Емисионно" на централната банка, където между 20 и 27 декември задълженията към други депозанти се понижават с 511.7 млн. лв.

Бавното пълнене

До 2015 г. ФГВБ се попълваше с по-големи вноски, но след създаването и на нов Фонд за преструктуриране на банките БНБ намали сумите, така че тежестта за банковия сектор да не се повиши рязко. Затова и събирането на достатъчно средства за покриването на дълговете на фонда вероятно ще отнеме още поне няколко години, ако попълването му става само от по този канал.

По принцип като най-голям кредитор на КТБ от осребряването на масата на несъстоятелността й фондът ще има да получава и още средства, но засега няма публична информация какви суми има събрани за последващо разпределяне и кога се планира такова. След първата сметка синдиците на банката продадоха дъщерната й банка "Виктория", както и друго имущество, имат да получават и блокирани суми покрай кредитите за БТК, но перспективите са максимум за няколкостотин милиона лева общо за всички кредитори.

Кой взел - взел

Изплащането на гарантираните влогове в КТБ започна на 4 декември 2014 г. и по закон срокът за това е петгодишен. Това означава, че от 4 декември 2019 г. ФГВБ вече няма ангажимент да изплаща повече средства.

По данни от фонда за петте години изплатената сума е общо 3.687 млрд. лв., което представлява 99.8% от общата сума, подлежаща за изплащане, което означава, че около 7 млн. лв. са останали непотърсени и те ще останат в масата на несъстоятелността на КТБ.

Според данните на ФГВБ своите гарантирани депозити са получили 112 хил. вложители в КТБ, докато бройката на сметките в банката беше над 500 хил. По голяма част от тях обаче имаше минимални наличности и остатъци от по няколко лева. Отделно и фондът води редица дела срещу клиенти на КТБ, на които според него са изплатени неправомерно средства.


4 коментара
 • 1
  snedev avatar :-|
  Стойчо Недев

  Колко реална е гаранцията на депозитите в банките?
  Подробно обяснение до колко сигурна е гаранцията на депозитите и в каква степен депозитите са обезпечени от средствата във ФГВБ, може да прочетете подробно в статията от септември 2018. Данните от отчетите на ФГВБ показват, че в началото на 2019 в него има малко под 670 милиона депозирани в БНБ. В същото време има 1,68 милиарда заеми от МФ, ЕБВР и МБВР, следствие от фалита на КТБ. Депозитите към края на 2018 са над 85 милиарда лева, от тях сумата на негарантираните е около 5 милиарда.

  Вижда се, че с наличните 2,3 млрд. лева, ФГВБ не би могъл да гарантира изцяло депозитите до €100,000, на стойност над 80 милиарда лева. Разбира се, не е и нужно фондът да гарантира всички депозити във всички банки, тъй като те едва ли ще фалират едновременно, освен при настъпване на банкова паника. Лошото е, че сумата във ФГВБ не е достатъчна да гарантира сумата на депозитите на нито една от десетте големи банки в България. Не са ясни и перспективите фондът да си осигури заем при нужда, тъй като вече има над 1,68 млрд. заем от институциите, които могат да му отпуснат такъв.

  При евентуален фалит на голяма банка, най-вероятно правителството би подпомогнало ФГВБ, но това съвсем не е сигурно. Много са неизвестните. Зависи каква ще е политическата ситуация и какво биха предпочели управляващите в един такъв момент. Цената да не бъде изпълнена гаранцията по депозитите е много висока, тъй като почти сигурно ще доведе до банкова паника. Не е ниска, обаче и политическата цена на решението да се плати за глупостта на група вложители с парите на всички данъкоплатци. Най-вероятно, по-малкото зло ще е да се плати гаранцията по депозитите. Но това не е гарантирано. Хубаво е да го знаете.
  https://www.vivainvest.eu/banki-visoki-lihvi-depoziti-2019/

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  В навечерието на новата финансова криза, ФГВБ е на минус. Духът на Цв. Василев е още жив в банковата ни система.

  ГЕРББСПДПС ограбиха България и българския бизнес с тази банка, после я фалираха предсрочно, а накрая могат да оставят всички други българи без спестяванията им (при банкова паника).

  После иди обяснявай, че гласуването няма значение. Сами се поставихме в тази ситуация, и само ние можем да се измъкнем от нея. Електорално.

 • 3
  wtg1556983158608818 avatar :-|
  Ivailo Ivanov

  До коментар [#2] от "Георги Георгиев":

 • 4
  syq39620164 avatar :-|
  syq39620164

  До коментар [#1] от "Стойчо Недев":

  Няма как да се очаква Фондът да има налични средства да изплати всички гарантирани депозити толкова скоро след като е бил опразнен след КТБ. Това би могло да стане и да се очаква, ако беше увеличена вноската на търговските банки в него, нещо напълно излишно, което щеше да оскъпи ресурса им и респективно щеше да бъде прехвърлено към крайните клиенти. И да, със сигурност всяко едно правителство ще подкрепи изплащането на гарантираните депозити, всяко друго действие би било равносилно на политическо и последващо икономическо самоубийство.

  Доста дълго мнение за нещо толкова тривиално. Хората тук са икономически грамотни, няма нужда от линкове към статия for dummies. Защо държавните бондове се считат за "безрискови"? A знаете ли колко % покритие има EU фонда за гарантиране на депозитите в Еврозоната? Could we panic now ?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход