Новата програма за регионално развитие ще цели да финансира повече проекти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Новата програма за регионално развитие ще цели да финансира повече проекти

В началния етап на разработване на програмата са предвидени три приоритетни оси - градско развитие, регионално развитие и техническа помощ

Новата програма за регионално развитие ще цели да финансира повече проекти

Ще има нов подход при разработване на документите за развитие на районите в страната

3525 прочитания

В началния етап на разработване на програмата са предвидени три приоритетни оси - градско развитие, регионално развитие и техническа помощ


Авторът Силвия Тодорова е консултант, член на БАКЕП

В края на декември миналата година Министерският съвет прие промени в Закона за регионалното развитие (ЗРР), които бяха дълго обсъждани и предстои да бъдат гласувани от парламента. Измененията в закона са пряко свързани с програмирането и реализирането на Оперативната програма за развитие на регионите 2021 - 2027 г. с общ ресурс от 1.464 млрд. евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).

Заедно с изготвянето на вариант на промените на ЗРР през 2018 г., на сайта на регионалното министерство беше публикуван и проект на методически насоки за разработване на стратегическите документи на регионално и местно ниво, които предстои да бъдат финализирани. Към настоящия момент все още на европейско ниво няма готови документи относно програмния период 2021 – 2027 г., но българските институции подготвят новите оперативни програми.

Новата регионална програма

Отговорно за разработване на Оперативната програма за развитие на регионите 2021 - 2027 г. е отново Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а програмата ще бъде изцяло финансирана от ЕФРР. Основен фокус на новата програма е европейската цел на политиката 5 – Европа по-близо до гражданите чрез насърчаване на устойчиво и интегрирано развитие на градските, селските и крайбрежните райони и местните инициативи. Това е единствената териториална цел на политиката от дефинираните 5 за този програмен период.

В началния етап на разработване на програмата са предвидени три приоритетни оси с цел концентрация на ресурсите. Първата е Градско развитие, втората - Регионално развитие, и третата - Техническа помощ.

Условие за достъп до финансиране за целенасочени инвестиции в големите градове по първата приоритетна ос е наличие на Интегрирана градска стратегия, като за такава се приема Общински план за развитие (ОПР) с включен в него Интегриран план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР). Предвижда се изпълнението да се осъществява от общините, запазена е ролята на междинните звена, които ще бъдат отговорни и за публичните консултации на проектните идеи. ОПР и ИПГВР за периода 2021 - 2027 г. се разработват заедно в рамките на един общински документ, като ИПГВР следва да бъде интегриран като неразделна част в ОПР за градовете от 1-во, 2-ро и 3-то йерархично ниво съгласно Националната концепция за пространствено развитие (НКПР) 2013 - 2025 г.

В рамките на втората приоритетна ос попадат всички градски общини на територията на България, обособени в 6 района на ниво NUTS2 (Nomenclature of Territorial Units for Statistics). Финансирането ще бъде на базата на изготвените регионални схеми за пространствено развитие на районите от ниво NUTS2 и на секторни програми, а отговорните териториални звена ще са регионалните съвети за развитие.

Тези стратегически документи за регионално и пространствено развитие ще изпълняват ролята на интегрирани стратегии за териториално развитие, които ще послужат за основа за изпълнение на инструментите за интегрирано териториално развитие за периода 2021 – 2027 г.

Наличието на споменатите териториални стратегически документи с анализ, приоритети и списък с операции за финансиране и териториални органи, включен в процеса на подбор на проекти, е свързано с интегрираното териториално развитие, което държавите от ЕС подпомагат в рамките на всяка от следните форми:

  • интегрирани териториални инвестиции – когато стратегията съдържа инвестиции, по които се предоставя подпомагане от един или няколко фонда, от една или няколко програми или от един или няколко приоритета на една и съща програма. Действията могат да се изпълняват като интегрирана териториална инвестиция;
  • водено от общностите местно развитие;
  • друг териториален инструмент – когато подкрепата е структурирана само по линия на териториалната цел на политиката 5. Освен задължителното наличие на териториални стратегии тази част от регламента поставя като изискване наличието и на териториален орган, който трябва да участва в подбора на операции.

Предвижда се всяка оперативна програма за новия програмен период с изключение на тези за транспортна свързаност и за храни и/или основно материално подпомагане, да задели ресурс в размер на поне 10% от финансовата си алокация за осъществяване на интегрирани подходи за териториално развитие.

Основни промени

Основен нов момент при разработването на програмата е фокус върху територията на страната, без да се дефинират стриктни административни граници. Предвижда се също така да няма дефинирани средства за определен бенефициент и проект. Новият подход предвижда разширяване на крайния брой бенефициенти в програмата с цел насърчаване на партньорства между различни групи бенефициенти и заинтересувани страни на местно и регионално ниво за комплексно решаване на проблеми и обхващане на по-голям брой крайни ползватели. Досега основни получатели на средства по ОПРР бяха общините и различни публични институции, изпълняващи секторни политики.

Част от тези стратегическите документи, които са основа за финансиране по Оперативната програма за развитие на регионите 2021 - 2027, се разработват в момента от Националния център за териториално развитие. Това са Актуализирана концепция за пространствено развитие, на чиято база ще бъдат определени градовете за подпомагане по приоритетна ос 1, и регионални схеми за пространствено развитие на райони на ниво 2. Обособяването на територии със специфични характеристики е предвидено при изработването на стратегическите документи на регионално ниво. Една от основните цели на тези документи е именно отчитането на спецификата на всеки от районите от ниво 2, в т.ч. определянето на по-слаборазвити и периферни район.

В измененията ЗРР, ОПР и ИПГВР се заменят с термина план за интегрирано развитие на община, който определя средносрочните цели и приоритети за устойчиво развитие на общината и връзките й с други общини в съответствие с интегрираната териториална стратегия за развитие на статистическия район от ниво 2 и общия устройствен план на общината. В структурата на плана има нова част - зони за прилагане на интегриран подход за удовлетворяване на идентифицираните нужди и за подкрепа на потенциалите за развитие и на възможностите за коопериране със съседни общини.

Предстои общините да разработят своите стратегически документи за предстоящия седемгодишен период. Добре е този процес да започне, когато има сравнителна готовност с регионалните схеми за пространствено развитие, защото трябва да се осигури обвързаност между документите от различен йерархичен порядък. Също така е добре да бъде изяснено кои ще бъдат градовете/общините - бенефициенти по първата приоритетна ос, както и да се финализира Правилникът за прилагане на ЗРР и методическите указания към него.

Нов момент е, че предварителна социално-икономическа оценка на стратегическите документи на регионално и общинско ниво не са задължителни, а ще бъдат прилагани по преценка на компетентния орган.

С приетите промени в ЗРР, както и с подхода за разработване на ОПРР 2021 - 2027 се въвежда облекчение в системата от стратегически документи за регионално развитие, но и се увеличава отговорността за правилното и фокусирано дефиниране на предизвикателства и интегрирани решения за тяхното решаване в контекста на политиката за териториално сближаване.

* Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП)

Авторът Силвия Тодорова е консултант, член на БАКЕП

В края на декември миналата година Министерският съвет прие промени в Закона за регионалното развитие (ЗРР), които бяха дълго обсъждани и предстои да бъдат гласувани от парламента. Измененията в закона са пряко свързани с програмирането и реализирането на Оперативната програма за развитие на регионите 2021 - 2027 г. с общ ресурс от 1.464 млрд. евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK