След успешното пласиране на петгодишни ДЦК България ще опита и десетгодишни

Аукционът е насрочен за 27 януари, като отново ще бъдат предложени 200 млн. лв.

В бюджета за 2020 г. е заложен лимит от 2.2 млрд. лв. нов дълг
В бюджета за 2020 г. е заложен лимит от 2.2 млрд. лв. нов дълг    ©  Николай Николов
В бюджета за 2020 г. е заложен лимит от 2.2 млрд. лв. нов дълг
В бюджета за 2020 г. е заложен лимит от 2.2 млрд. лв. нов дълг    ©  Николай Николов

Министерството на финансите планира до края на януари да пласира още 200 млн. лв. дълг след вече продадените през седмицата петгодишни облигации за същата сума. Аукционът е насрочен за 27 януари, като на него ще бъдат предложени от миналогодишната емисия десетгодишни книжа с 0.5% купон.

Така при успех правителството ще набере 400 млн. лв. в рамките на януари от заложените в бюджета общо до 2.2 млрд. лв. нов дълг за годината. В първите два месеца на 2020 г. са струпани основните падежи по ДЦК, така че активността с нови емисии за финансирането им е обяснима. Допълнително и обявените намерения за скоростно създаване на нов "Български ВиК холдинг" с 1 млрд. лв. капитал вероятно ще изтънят фискалния резерв.

Вероятно без проблем

Пласирането на още 200 млн. лв. дълг вероятно няма да е трудно предвид големия интерес към тазседмичния аукцион на петгодишни облигации. На него бяха подадени поръчки за 497 млн. лв. при предложени 200 млн. лв., като постигнатата доходност беше отрицателна -0.11%. По данни на финансовото министерство 64% от обема на емисията са записани от банки, 26.5% от застрахователи и останалите 9.5% от пенсионни фондове. Банките разполагат с излишен ресурс, който алтернативно те депозират в БНБ, но при -0.7% лихва.

През миналата година правителството на два пъти вече пласира по 200 млн. лв. от същата емисия десетгодишни облигации. През юни постигнатата доходност беше 0.41%, а през юли 0.32%. Сега е възможно да бъдат постигнати дори по-ниски стойности, след като през декември S&P повиши рейтинга на България. Също така вече има и доста по-ясна перспектива за влизането на страната във валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Освен това вече и срочността на облигациите е по-малка - оригинално емисията е за 10.5 години, но сега до падежа на 21 декември 2029 г. остават под 10 години.

На вълната на интереса

В момента България се възползва от изключително благоприятни условия на дълговите пазари като цяло. Дори и държави от еврозоната, преминали през сериозни кризи в последните годни, сега безпроблемно пласират ДЦК. През седмицата при огромен интерес Испания получи рекордни като обем поръчки от 53 млрд. евро за предложена от нея емисия 10 млрд. евро десетгодишни облигации. Италия пък успя да пласира 7 млрд. евро тридесетгодишен дълг, като търсенето беше за 47 млрд. евро. Белгия, Кипър и Ирландия също се радваха на рекордно по обем търсене.

Инвеститорите като цяло залагат ЕЦБ под командването на Кристин Лагард да продължи ултраразхлабената си политика на отрицателни лихви и покупки на вторичния пазар от по 20 млрд. евро месечно, заложена от предшественика й Марио Драги. При дълбоко отрицателните доходности по дълга на Германия и други страни от ядрото на еврозоната нормално интересът се фокусира към тези от периферията, където все още се виждат положителни проценти. Отделно и отслабването на напрежението в Близкия изток и деескалирането на търговските войни намалява търсенето за най-сигурни книжа.