ГБС спечели новата стара детска болница, но конкурент ще обжалва

Очаквано "Климатроник" са класирани на второ място, а "Трейс" са отстранени заради липса на опит

Търгът за детската болница започна през лятото и сега отново ще стига до съд
Търгът за детската болница започна през лятото и сега отново ще стига до съд    ©  Цветелина Белутова
Търгът за детската болница започна през лятото и сега отново ще стига до съд
Търгът за детската болница започна през лятото и сега отново ще стига до съд    ©  Цветелина Белутова

Бързането с изграждането на детска болница ще се окаже неизпълнена задача, защото строителството ще се забави заради обжалване. "Главболгарстрой" (ГБС) е класирана на първо място в обществената поръчка за дострояване на националната детска болница в София. Това показва протокол от решението на оценителната комисия към здравното министерство с председател Антон Господинов. Но вторият класиран ще обжалва, което значи месеци за произнасяне на КЗК и съд.

Поръчката е спорна в самата си същност - достроява се суперстара конструкция срещу 100 млн. лв., вместо да се проектира модерна болница.

Офертите в търга бяха отворени преди десетина дни, като ГБС предложи почти максималната цена, зададена от здравното министерство - 77.8 млн. лв. без ДДС, или 93.4 млн. лева.

ГБС с двете си свързани фирми, обединени в консорциум "Детско здраве", получиха и най-висока техническа оценка за изпълнение на заданието - 50 точки.

На второ място е класирано обединението "Детска болница - София", в което влизат българската "Климатроник", мексиканската "Иновасионес техникас ен симентасион СА ДЕ СВ" и испанската "Проес консулторес". Те дадоха цена от 79.5 млн. лв. без ДДС, но получиха значително по-ниска техническа оценка.

Пред "Капитал" управителят на "Климатроник" Цветан Кордев заяви, че все още се запознава с протокола на оценителната комисия, но ще обжалва процедурата.

В търга за националната детска болница участва и обединение на "Трейс груп холд", но то бе отстранено на по-ранен етап от процедурата, тъй като не е успяло да докаже, че през последните пет години е работило по сходни проекти. Все още не е ясно дали и "Трейс" ще се възползват от правото си да обжалват търга.