Ден по-късно Министерството на финансите се отказа от по-ниската хазартна такса

Ведомството на Владислав Горанов предлагаше лотарии и букмейкъри да плащат 25%, но върху по-ниска база. Сега остави ставката на 15% от приходите

Министър Горанов прередактира проекта си за хазарта за ден
Министър Горанов прередактира проекта си за хазарта за ден    ©  Надежда Чипева
Министър Горанов прередактира проекта си за хазарта за ден
Министър Горанов прередактира проекта си за хазарта за ден    ©  Надежда Чипева

Ден, след като изненадващо предложи организаторите на лотарии, тото, лото и игри със залаганията върху спортни събития да се облагат по нов, по-изгоден за тях начин, Министерството на финансите се отказа от тази идея.

"Предвид че облагането на хазартната дейност винаги е във фокуса на общественото внимание и всяка промяна в модела на облагане подлежи на различни интерпретации дали това е най-подходящият и справедлив модел за хазартния пазар в страната, Министерството на финансите запазва действащия модел на облагане на традиционния хазарт", посочиха в петък от ведомството.

Първоначалното им предложение, оформено като преходни и заключителни разпоредби, беше за тези игри да се дължи държавна такса в размер на 25% върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби. В момента за този вид игри се дължи 15% върху приходите от залози, т.е. облагаемата база е по-широка. Ако приемем, че средно около 60% от получените суми от играчите се връщат обратно под формата на печалби (по закон тото-то и лотариите са длъжни да раздават поне 50%), реално тежестта за компаниите намалява и ще е равносилна на около 10% от приходите. Горе-долу такъв процент реално плащаше "Национална лотария" чрез спорното използване на алтернативната по-ниска такса - 20% върху получените такси и комисиони.

Сега в проекта на ведомството на Горанов се уточнява, че 20% върху стойността на получените такси и комисиони ще се дължат само за игри, при които участниците играят един срещу друг, а организаторът на хазартни игри само организира провеждането им. Такъв пример са покер турнирите на живо, които се организират в казината.

От финансовото министерство посочват, че първоначалното им предложение за смяна на модела на облагане е целяло равнопоставеност между начина на определяне на държавната такса за онлайн залаганията (която е твърда еднократна сума плюс такса от 20% върху разлика между направени залози и изплатени печалби) и за традиционния офлайн хазарт с цел "въвеждане на добрите европейски практики". Това предложение за промяна в закона обаче не беше аргументирано, нямаше и оценка на въздействието как ще се отрази на приходите от хазартна дейност.