България или влиза със сегашния валутен курс в еврозоната, или изобщо не влиза

Това заявиха управителят на БНБ Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов във вторник

"Преекспонирането и дискусиите за това как протичат разговорите ще подкопаят нашата позиция, и то на много важен етап от процеса на присъединяване към европейския валутен механизъм и банковия съюз", предупреждава управителят на БНБ Димитър Радев
"Преекспонирането и дискусиите за това как протичат разговорите ще подкопаят нашата позиция, и то на много важен етап от процеса на присъединяване към европейския валутен механизъм и банковия съюз", предупреждава управителят на БНБ Димитър Радев    ©  Надежда Чипева
"Преекспонирането и дискусиите за това как протичат разговорите ще подкопаят нашата позиция, и то на много важен етап от процеса на присъединяване към европейския валутен механизъм и банковия съюз", предупреждава управителят на БНБ Димитър Радев
"Преекспонирането и дискусиите за това как протичат разговорите ще подкопаят нашата позиция, и то на много важен етап от процеса на присъединяване към европейския валутен механизъм и банковия съюз", предупреждава управителят на БНБ Димитър Радев    ©  Надежда Чипева

Няма да има промяна на сега действащия валутен курс нито при влизането на България във валутния механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната), нито при приемане на еврото, като страната ще запази сега действащия режим на валутен борд. България е на финалната права на преговорите по присъединяване към Банковия съюз и валутнокурсовия механизъм и има реален шанс това да се случи до края на април тази година. Това стана ясно от изказванията на управителя на БНБ Димитър Радев и на финансовия министър Владислав Горанов по време на традиционната "Годишна среща на бизнеса с правителството", организирана от вестник "Капитал".

Темата има ли опасност курсът на лева да бъде променен възникна преди дни, след като станаха известни внесени промени в Закона за БНБ, свързани с процедурата по влизане в т.нар. чакалня на еврозоната. Те не бяха комуникирани от управляващите и създадоха предпоставки за интерпретации.

Сега Радев подчерта, че тези законодателни промени са чисто технически, съгласувани са с ЕЦБ и са предложени от управляваната от него институция . "По никакъв начин не означава промяна в режима на валутния борд, промяна на валутния курс, промяна на позицията на правителството и страната", коментира управителят на БНБ.

"Или влизаме със сега съществуващия курс, или изобщо няма да влизаме", увери и Горанов.

Курсът евро - лев остава

Димитър Радев подчерта, че темата за промяна на валутния курс лев - евро никога не е поставяна под въпрос или предлагана за дискусия от началото на преговорите по присъединяване на България към Банковия съюз и валутнокурсовия механизъм преди три години. "Спекулира се, че има възможност да се поиска промяна във валутния курс. Дори да има подобно искане, то няма как да се реализира, защото решенията в рамките на валутнокурсовия механизъм се вземат с консенсус, който няма как да бъде постигнат. България има два гласа - на министъра на финансите и на управителя на централната банка", допълни той.

Радев казва, че в края на миналата година България е получила информация от страна на юристите на ЕЦБ и на ЕК за несъответствия в националната и европейската законодателна рамка, а това е един от най-важните фактори в процеса на присъединяване на лева към ERM II. Европейската рамка изключва фиксирането на валутните курсове в националното законодателство - нещо, което е известно от години и е задължително условие за всяка страна - членка на еврозоната.

Промяната е от технически, процедурен характер, съгласувана е с ЕЦБ, която вероятно до края на седмицата ще публикува положителното си становище по тази промяна, обясни управителят на БНБ. Според Радев това е последната юридическа пречка пред присъединяването на лева към ERM II и страната към банковия съюз. "Това означава, че действително се намираме на финалната права за присъединяването към валутния механизъм", допълни той. "Преекспонирането на темата и дискусиите за това как протичат разговорите ще подкопаят нашата позиция, и то на много важен етап от процеса на присъединяване към европейския валутен механизъм и банковия съюз", предупреди още Димитър Радев.

ERM II още тази година

"България ще влезе (в ERM II и банковия съюз - бел. ред) с този курс и бордът ще отпадне, когато левът бъде заменен от еврото", заяви и финансовият министър Владислав Горанов. Според него начинът, по който промените в Закона за БНБ се правят - през българския парламент, е единствения легален и възможен начин, тъй като БНБ няма право на законодателна инициатива като институция. И че дори и текстът да е бил публикуван за обществено обсъждане (което обикновено трае един месец), щеше да предизвика същите спекулации.

"Сроковете, които сме си поставили шеговито до края на април, са реалистични", потвърди отново финансовият министър по отношение на заложената от него преди половин година дата за отговор на амбициите на България за присъединяване към ERM II и Банковия съюз. "Дневният ред е насочен към тази дата - края на април и дори малко преди това", допълни той.

Финансовият министър също така предупреди, че опитите на някои държави да влияят на бизнес цикъла пораждат неблагоприятни решения. В тази връзка отново изтъкна, че правителството залага на балансиран бюджет и стабилна данъчна система. "Докато зависи от мен, нито един елемент от данъчната система няма да бъде променен", твърди Горанов.