България по вълните на глобалното забавяне
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България по вълните на глобалното забавяне

Shutterstock

България по вълните на глобалното забавяне

Едно по-дългосрочно забавяне може да разклати всички експортно ориентирани браншове в страната

6252 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Темата накратко
  • Забавянето на икономическия растеж в основния търговски партньор на България - Европейския съюз, крие рискове за местния бизнес.
  • В краткосрочен план негативен ефект ще усети тази част от индустриалния сектор, която е силно свързана с европейските вериги за доставки.
  • Едно по-дългосрочно забавяне обаче може да разклати всички експортно ориентирани браншове.

Статията представя част от изводите в годишния доклад KReport на Института за пазарна икономика, за предизвикателства пред икономиката на България в предстоящите години на очакван застой в глобалната икономика. Вижте още тук »

Преди две години светът празнуваше най-силната икономическа активност от финансовата криза насам. Оттогава обаче перспективите, изглежда, се влошават все повече с всеки нов бизнес индикатор, който бъде публикуван. Много е вероятно правилата на международните търговски отношения да бъдат пренаписани за следващото десетилетие, а слабият икономически ръст и несигурността да са новата реалност в Европа. Липсата на ясен поглед за дори година напред превръща бизнес планирането в трудоемка задача, особено за фирми в малка и отворена държава като България, която е силно зависима търговски от тенденциите в най-големия си пазар - Европейския съюз.

Опит да внесе малко ред в несигурността прави Институтът за пазарна икономика (ИПИ) в специален доклад за ефектите върху водещи сектори на българския бизнес при забавяне на външните пазари. Анализът беше представен на традиционната Годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от вестник "Капитал", която беше посветена на перспективите пред глобалната икономика, рисковете за България и как могат да бъдат избегнати. В краткосрочен план негативни ефекти ще усетят основно сектори, които са силно интегрирани в европейската верига за доставки, но ако забавянето се окаже не циклично, а структурно, риск има за всички експортно ориентирани браншове и българската икономика.

Звездите в износа

През последното десетилетие структурата на българския износ бавно се променя, отразявайки динамиката в местната индустрия като цяло. Делът на горива, метали и някои потребителски стоки като облекла и обувки в експорта намалява за сметка на стоки с по-висока добавена стойност.

Износът на машини и части за превозни средства например нараства 2.5 пъти между 2010 и 2018 г., като тук води производството на машини, електрически съоръжения, компоненти за автомобилната индустрия. Секторите са дълбоко интегрирани в международните вериги за доставки - 87% от българските продажби на авточасти например се реализират в ЕС, а при машини и електрически съоръжения делът е съответно 80% и 71%.

"Тези индустрии все още не са основен работодател в българската икономика - малко под 100 хил. са заетите там. Но за сметка на това са индустриите, които най-бързо създаваха нови работни места. Те ще бъдат ударени в краткосрочен план", коментира главният икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ) Лъчезар Богданов.

Химия, хартия и стъкло

Производството на химически продукти и подобни индустрии увеличава обема на продажбите в чужбина повече от двойно от 2010 г., като така делът им в българския износ надвишава 10% през 2018 г.

Браншовете са относително силно зависими от динамиката на глобалната промишленост, но не са толкова дълбоко свързани с еврозоната, тъй като пазарите им са диверсифицирани и има и голяма тежест на региона - Румъния, Турция и Сърбия. "Това може да облекчи потенциално свиване на поръчките от външни партньори в случай на краткосрочен шок в глобалното търсене, но дългосрочно забавяне на европейската промишленост ще афектира тези индустрии негативно", пишат експертите.

Хранителни продукти, напитки и тютюн

Един от секторите, които се намират в относително благоприятна позиция, е хранително-вкусовата промишленост, тъй като производството на храни обикновено не е силно зависимо от икономическия цикъл. Българските продажби на храни, напитки и тютюневи изделия в чужбина нарастват от малко над 2 млрд. евро през 2010 г. до 3.3 млрд. евро през 2018 г. по данни на Евростат.

Според данните в доклада на ИПИ в сектора са заети около 75 хил. души, което е с 10% под нивото преди десетилетие. Тютюнопроизводството обаче губи най-голяма част от работната си сила - спадът от 2009 г. е с над 60%, като сега отговаря за едва 1.5 хил. служители. Добавената стойност в бранша също намалява наполовина от 2009 г. насам. "Това е очаквано предвид резкия спад на производството в сектора", пишат от института.

Облекла и мебели

В някои сектори на леката промишленост като производството на облекла, обувки, кожи и мебели едно от най-големите предизвикателства не е свързано с фазата на икономическия цикъл, а с дългосрочни трендове. А именно - натиск за увеличаване на заплатите, съответно и на разходите за труд.

Възнагражденията на работещите в производството на мебели се равняват на малко над 10 хил. лв. годишно през 2017 г., а при облекла и текстил - около 9 хил. лв. Броят на заетите в секторите намалява съответно с над 30% в производството на дрехи и на кожи през последните десет години и с 20% при мебелите.

При производството на облекла и обувки може да се очаква свиване на броя на работещите - или компаниите ще се изместят към по-евтини дестинации, или фирмите ще заменят във все по-голяма степен труда с машини. Бързият ръст на продажбите на мебели в чужбина засега компенсира натиска за увеличаване на възнагражденията в сектора в България, но по-продължителна стагнация на европейската икономика би потиснала търсенето.

Информационни и комуникационни технологии

Безспорно един от най-динамичните сектори на българската икономика през последното десетилетие е ИКТ и растежът тук вероятно ще продължи предвид конкурентните предимства на България, считат от ИПИ. "Инвестициите в човешки капитал ще са от ключово значение, тъй като недостигът на кадри е най-съществената пречка пред бъдещото развитие на сектора", предупреждават експертите.

Същевременно и тук има рискове. Секторите на информационните технологии и бизнес услугите обслужват основно външни пазари и по-конкретно основно САЩ, Великобритания, Германия и Нидерландия. "В резултат на тази зависимост всякакъв значителен обрат на икономиките в тези страни, особено от спукването на балон в технологичния сектор, ще има съществени последствия за българския ИКТ и аутсорсинг сектор, дори и местната икономика да не е в криза", казват от ИПИ. Според последни данни в тези сегменти заетите са вече 200 хил. Рискът тук има и още едно измерение - българските институции, реалистично погледнато, не могат да помогнат - нямат влияние върху ставащото на чужди пазари, нито капацитет в технологичната сфера.2020: Bulgaria and the Global Economic Slowdown
➤ Bulgaria's exports structure is changing towards higher value-added goods
➤ Risks are visible to the IT sector as the local companies are mainly linked to the USA, UK and Germany
➤ Employment is still dominated by traditional sectors

Вижте още » Купете »

Темата накратко
  • Забавянето на икономическия растеж в основния търговски партньор на България - Европейския съюз, крие рискове за местния бизнес.
  • В краткосрочен план негативен ефект ще усети тази част от индустриалния сектор, която е силно свързана с европейските вериги за доставки.
  • Едно по-дългосрочно забавяне обаче може да разклати всички експортно ориентирани браншове.

Статията представя част от изводите в годишния доклад KReport на Института за пазарна икономика, за предизвикателства пред икономиката на България в предстоящите години на очакван застой в глобалната икономика. Вижте още тук »


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.