Икономически мерки 2021

Как да се разпределят помощите за бизнеса

През втората пандемична година властта ще има поне 2 млрд. лв., които да насочи за съживяване и развитие на компании

Shutterstock/Капитал
Shutterstock/Капитал    ©  Shutterstock/Капитал
Shutterstock/Капитал
Shutterstock/Капитал    ©  Shutterstock/Капитал
Темата накратко
  • Дотук финансовите мерки бяха бавни и често неработещи.
  • Те имат и друг голям минус - на практика много от тях са недостъпни за самоосигуряващите се и за семейните микропредприятия, които най-бързо изпадат в ликвидна криза
  • Малките компании и производствените, технологични и "зелени" проекти са сочени от икономисти като най-подходящи за подкрепа от държавата в бъдеще.

Твърде късно, твърде малко, често недобре обмислени. Това е общата оценка за икономическите мерки на правителството година след началото на корона кризата. В движение някои от тях бяха прекроени, други стартират тепърва, но реалността е, че голяма част от засегнатия бизнес, и то основно малките и микрофирмите, минаха през трудната 2020 г. на мускули, без особена държавна подкрепа. Но засегнати от пандемията продължава да има, а е важно и оцелелите да излязат от кризата в добра кондиция - за да имат стимул да инвестират в нови производства, да наемат нови служители и да са по-конкурентни на външните пазари. Така икономиката ще расте по-бързо от очакваните 2-3% през тази година.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал