ЕЦБ ще влее още 120 млрд. евро в икономиката на еврозоната до края на 2020 г.

Кристин Лагард призова за общи действия от страна на правителства и институции под заплахата от коронавируса и настъпващата рецесия

Кристин Лагард
Кристин Лагард    ©  Reuters
Кристин Лагард
Кристин Лагард    ©  Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви пакет от мерки в подкрепа на икономиката на еврозоната, за да преодолее шока от коронавируса. Финансовата институция обаче не понижи рекордни ниските си лихви и те се запазват на нива от -0.5%.

ЕЦБ ще отпуска евтини заеми за банките при лихвени проценти, по-ниски от 0.75%. Тя реши временно да увеличи покупките на облигации по програмата си за купуване на облигации, чийто общ размер е 2.6 трлн. евро. В момента банката изкупува облигации за 20 млрд. евро на месец, а до края на годината общият обем на програмата ще нарасне със 120 млрд. евро.

Инвеститорите очакваха с интерес решението на ЕЦБ, но при отрицателен основен лихвен процент тя разполага с малко останали муниции за действие. Пакетът на ЕЦБ показва ясно, че банката няма широко пространство за действие именно защото лихвата по депозитите е отрицателна от години. Така еврозоната почти със сигурност ще влезе в следващата рецесия без едно от най-силните си оръжия - свалянето на лихвите, което се случи в САЩ, Япония и Великобритания през последните дни.

След обявяването на решението еврото поевтиня спрямо долара с почти 1% до 1.1160.

Шок за всички

По време на пресконференцията след заседанието на управителния съвет президентът на ЕЦБ Кристин Лагард коментира, че усилията на банката ще бъдат насочени към домакинствата и малките и средните бизнеси. "Коронавирусът шокира всички и вдигна волатилността на пазарите. Макар да е ограничен във времето ефект, вирусът се отразява на веригите за доставки и поточните линии. Ще подкрепяме домакинства и фирми чрез по-голяма ликвидност, която да доведе до по-лесен достъп до кредитиране от реалната икономика", каза Лагард.

Тя добави, че правителствата трябва да вземат моментални мерки за справяне с проблемите в сферата на общественото здраве, както и да помогнат на служителите, които са под риск. Лагард е начело на ЕЦБ от ноември 2019 г., но вече се среща с по-тежък сценарий, отколкото нейният предшественик Марио Драги по време на осемгодишния си мандат начело на банката.

"Мисля, че е ясно за всички нас, че световната икономика и икономиката на еврозоната преживяват огромен шок. Отговорът на въпроса дали можем да се разминем с рецесия се крие в това дали ще можем всички да работим заедно и да се справим с трудните времена и несигурността около коронавируса. Надяваме се на амбициозен и координиран фискален отговор", каза още Лагард.

В края на пресконференцията тя добави, че очаква много правителства да се насочат към дълговия пазар през идните месеци, за да могат по този начин да финансират стимулите към икономиката на национално ниво.

"Централните банки не трябва да са първата линия на защита. Това трябва да са фискалните мерки на правителствата. Ако съберете всички обявени мерки досега, както направихме ние, се получава сума, равна на четвърт процент от икономиката на еврозоната. Това очевидно не е достатъчно", завърши пресконференцията Лагард.