Виенският икономически институт понижи прогнозата си за БВП на България до 1.4%

Източна Европа е изправена пред най-лошата си година от финансовата криза насам заради коронавируса

Регистрираните случаи в Европа се увеличават ежедневно и икономическият живот е силно нарушен
Регистрираните случаи в Европа се увеличават ежедневно и икономическият живот е силно нарушен    ©  Юлия Лазарова
Регистрираните случаи в Европа се увеличават ежедневно и икономическият живот е силно нарушен
Регистрираните случаи в Европа се увеличават ежедневно и икономическият живот е силно нарушен    ©  Юлия Лазарова

Виенският институт за международни икономически изследвания (wiiw) понижава прогнозата си за 23 държави в Централна, Източна и Югоизточна Европа. Влошената перспектива - една от първите за региона, е отражение на разпространението на коронавируса на Стария континент.

"Последствията от коронавируса вече са видими в производството, значително е ограничена дейността в сектори като туризма, авиацията, енергетиката и промишлеността. Регистрираните случаи в Европа се увеличават ежедневно и икономическият живот е силно нарушен", посочват експертите.

Институтът залага на икономически ръст от 1.4% в България през тази година при 2.8% в предходната прогноза от есента. Подобни ревизии надолу могат да се очакват и от международни институции през следващите месеци. ЕК например вече заяви, че очаква свиване на европейската икономика с между 1 и 2.5% тази година (виж карето).

Първа оценка за България и региона

"Източноевропейските икономики са изправени пред най-лошата си година от световната финансова криза", започва прессъобщението на икономическия институт wiiw. В отговор на високата степен на несигурност експертите са изготвили три нови сценария на развитие - лек, среден и тежък.

Към момента са публикувани изчисленията от най-лошия сценарий, според който разпространението на вируса ще бъде ограничено до средата на тази година и големите икономики в света ще изготвят и въведат "силна и координирана" политика и мерки. "Имайки предвид събитията от последните дни, "тежкият" сценарий се превърна в най-вероятния. Като цяло при "тежкия" сценарий ръстът на Централна, Източна и Югоизточна Европа ще бъде 1.1% тази година. Това са най-лошите 12 месеца за региона след световната финансова криза", посочват от института в прессъобщение в понеделник.

Според този сценарий икономическите последствия от коронавируса ще са най-негативни за държави като Армения, Беларус, Русия и Турция, докато страните - ленки на ЕС, имат повече възможности за развързване на коланите от гледна точка на фискална и монетарна политика и като цяло по-добре подготвени здравни системи.

ЕК очаква свиване на европейската икономика през 2020 г.

Икономиката на ЕС вероятно ще се свие с 1% през тази година в резултат на коронавируса, показва документ на Европейската комисия, съобщава Reuters. Официални лица казват, че вътрешните оценки на комисията са по-песимистични и посочват рецесия дори от 2.5%. Това е драстична промяна спрямо последните очаквания за ръст от 1.4%.

В документа, цитиран от агенцията, се казва: "Кризата от COVID-19 се очаква да има много голям отрицателен икономически ефект върху ЕС и еврозоната. (...) Директните последици ще са по всички канали и се изчислява, че ще намалят растежа на реалния БВП с 2.5 процентни пункта в сравнение със ситуация, ако нямаше пандемия." Според експертите на комисията рецесията може и да е малко повече от -1% "със значително, но не пълно, възстановяване през 2021 г."

Принудителната карантина поставя нашите икономики в ситуация, сравнима с война, заяви снощи председателят на Еврогрупата Мариу Сентену преди видеоконферентно заседание на 27-мината министри на финансите от ЕС. "Знаем, че вирусът не е достигнал пик. Не би трябвало да си затваряме очите", предупреди Сентену.