Кои работодатели и как ще получат компенсация от 60% от брутните заплати на служители

В момента правилата се дискутират и ще са готови във вторник или в сряда, обяви социалният министър Деница Сачева

Кои работодатели и как ще получат компенсация от 60% от брутните заплати на служители

Проектът на правителството засега е за подкрепа само на пряко забранен бизнес като хотели, ресторанти, кина, транспорт

90307 прочитания

В момента правилата се дискутират и ще са готови във вторник или в сряда, обяви социалният министър Деница Сачева

© Велко Ангелов


Право на компенсация от бюджета на социалното осигуряване ще получат работодателите, които въз основа на нареждане от държавен орган заради извънредното положение са преустановили работата на предприятието, на част от него или на отделни работници или служители, но не са уволнили хората. Помощта ще е 60% от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за засегнатото лице и ще е за максимум три месеца. Условието - служителят да бъде запазен на работа за поне 3 месеца след субсидията.

Това предвиждат текстовете на проекта на Постановление на Министерския съвет за условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявено извънредно положение, с което "Капитал" разполага.

Според социалния министър Деница Сачева текстовете в момента се обсъждат с работодатели и синдикати и ще бъдат гласувани окончателно вторник или сряда.

От текста на проекта става ясно, че за компенсации няма да могат да кандидатстват работодатели в сектори, които са спрели дейността си поради извънредното положение, без това да е наредено с акт на държавен орган. Предвидено е постановлението да влезе в сила от 13 март - деня на обявяване на извънредното положение. (Пълния текст на проекта вижте в прикачения файл.)

Условия за получаване на компенсации

За компенсации могат да кандидатстват:

 • Работодателите, които са местни физически или юридически лица, както и чуждестранни фирми с дейност в България
 • За месеца преди въвеждането на извънредното положение повече от половината от работниците и служителите им са наети в сектори, за които е наложена забрана или ограничение на дейността за този период. Дейностите, за които е наложена забрана, са изброени в списък - приложение към постановлението. Това са:

- Търговци на дребно в молове, но без търговците на хранителни стоки, напитки и цигари

- Различни видове пътнически транспорт - Хотели и други подобни места за настаняване
- Туристическо и друго краткосрочно настаняване - Ресторанти и заведения за бързо обслужване - Питейни заведения
- Прожектиране на филми - Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности свързани с пътувания и резервации - Артистична и творческа дейност
- Други дейности в областта на културата - Спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих

- Поддържане на добро физическо състояние.

 • Със заповедта за преустановяване на дейността е спряна работата на минимум половината от списъчния състав на персонала
 • Нямат задължения към държавата или към общината за данъци и задължителни осигурителни вноски, както и лихви по тях
 • Не са обявени в несъстоятелност или не се намират в производство по несъстоятелност или ликвидация
 • В периода на изплащане на компенсациите не получават финансиране от държавния бюджет, ЕСФ или други публични средства за заетостта същите работници и служители, чиято дейност е спряна
 • Запазват на работа хората, за които са получили компенсация, за не по-малко от 3 месеца след приключване на изплащането им
 • За периода, за който получават компенсации, не уволняват работници и служители поради: закриване на предприятието или на част от него, съкращаване на щата, намаляване обема на работа и спиране на работа за повече от 15 дни
 • През последните шест месеца нямат установено с влязло в сила наказателно постановление или съдебно решение за нарушение на трудовото договаряне, задължението за уведомяване на НОИ, поддържането на ведомостите за заплати, изплащането на възнаграждения и обезщетения по Кодекса на труда и др. (чл. 61, ал. 1, чл. 62, ал. 1 или 3, чл. 63, ал. 1 или 2, чл. 118, чл. 128, чл. 228, ал. 3, чл. 245 и чл. 301 - 305 от Кодекса на труда или чл. 13, ал. 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност).

Кандидатстване

Кандидатстването за изплащане на компенсации ще става в съответното бюро по труда по месторабота на съответните работници и служители, за които се иска компенсация със заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта. Заявлението и документите към него се разглеждат от комисия, определена от директора на бюрото, в срок до 7 дни от подаването му, като декларираните обстоятелства се проверяват служебно през НАП и инспекцията по труда.

Задължение за изплащане на брутната заплата

Работодател, получил право на компенсации, е длъжен за този период да изплаща на съответните работници и служители пълното брутно трудово възнаграждение, като така разликата от 40% остава за негова сметка. В гласувания в петък закон за извънредното положение е записано, че ако работодателят не плати пълния размер на брутната заплата на работниците, за които са предоставени тези средства, той ще трябва да ги възстанови на ДОО. В проекта на постановление се добавя също, че работодател, който е получил компенсации, но не изпълни задължението си да запази на работа хората, за които са получени плащанията, включително и до 3 месеца след приключване на плащанията, ще трябва да възстанови получените суми със законната лихва от момента на получаването до окончателното им изплащане. Ако те не бъдат внесени доброволно към държавния бюджет, ще бъдат събрани принудително по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Ако искате да получавате правния бюлетин на мейла си, направете безплатен абонамент тук:

Искам да получавам бюлетина Легал Компас

Какво предвиди законът

Законовото основание за издаване на това постановление все още не е влязло в сила. То се съдържа в гласувания в петък закон за извънредното положение, където бе записана нова преходна разпоредба в Кодекса за социално осигуряване, според която: "По време на действие на този закон Националният осигурителен институт превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за лица, осигурени по чл. 4, ал.1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване от осигурители, отговарящи на критерии, определени с акт на Министерски съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация."

В неделя президентът наложи частично вето върху закона за извънредното положение, което осуети намерението за бързото му обнародване в извънреден брой на Държавен вестник.

За другите опции в закона за извънредното положение, свързани с новите възможности за работодателите да реагират на кризата, вижте тук

Право на компенсация от бюджета на социалното осигуряване ще получат работодателите, които въз основа на нареждане от държавен орган заради извънредното положение са преустановили работата на предприятието, на част от него или на отделни работници или служители, но не са уволнили хората. Помощта ще е 60% от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за засегнатото лице и ще е за максимум три месеца. Условието - служителят да бъде запазен на работа за поне 3 месеца след субсидията.

Това предвиждат текстовете на проекта на Постановление на Министерския съвет за условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявено извънредно положение, с което "Капитал" разполага.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


18 коментара
 • 1
  bae1584954409644106 avatar :-|
  Nikolay Stoyanov

  В законопроекта не става дума за ясли, детски градини, училища както и частните такива. А техният работен проект е затворен от ден 1.

 • 2
  bborisov9 avatar :-|
  Borislav Borisov

  Не очаквах нищо от държавата и не разочароваха! 95% от приходите във фирмата ми е от фирми, които попадат под забраната и в момента не работят. Според правилата ние не се класираме за тези 60%, не сме засегнати, няма проблеми :).

 • 3
  vgt1489706978519402 avatar :-|
  Margarita Shuleska

  Има и други икономически области, които са пряко засегнати от мерките и не са предвидени за компенсация. В същото време засягат хиляди служители, които утре пак ще легнат на плещите на държавата като безработни! Да се мисли малко преди да се взимат окончателни решения.

 • 4
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  За съжаление мерките и начина на прилагането им повтарят едно към едно това, което се случи миналата година с африканската чума по свинете - ситуация, която трябваше да е прекрасна тренировка за сегашната. Ще се опитам да направя паралела:
  1. И в двата случая реакцията на държавата, беше изпълнена от хаос - имахме 3 заповеди в първите 24 часа на обявяването на извънредното положение, при АЧС никой не знаеше какво се случва, докато гърмяха комплекси.
  2. И в двата случая липсата на превенцията и чувството за "то ще ни се размине" беше предхождаща - при АЧС се проспаха 2 години, при корона вируса - 2 месеца;
  3. И в двата случая, когато ни сполита се премина към крути мерки, които са по-скоро продиктувани от паника, а не от следване на процедури;
  4. И в двата случая се оказа, че нямаме законодателна готовност поради подценяване и неприлагане на съществуващото законодателство;
  5. Финансовия въпрос се отлага във времето;

  До тук изброеното ме кара да предполагам как ще се развият нещата:
  1. На първо време ще компенсираме неадекватно пряко засегнатите, а всички косвено засегнати - да се оправят(заявките за момента са такива);
  2. Липсата на адекватно говорене води до липсата на адекватно прилагане на мерките - хората къде от страх за работа си, къде от недоверие, ще отказват да спазват разпоредбите(това се вижда вече);
  3. При леко облекчение на ситуацията ще се въведат безумни изисквания, които ще водят до безумна финансова тежест на стандартния вече принцип - оправяйте се;
  4. Една не малка част от оцелелите ще затворят, просто защото не могат да се оправят с новите глупости;
  5. Една огромна част от парите ще отидат за купуване на избори и кражби - така както използваха парите за домашните свине, за да се купят местните избори - около 2/3 от средствата бяха предоставени неправомерно на хора с любезното съдействие на кметове и официални ветеринари.
  6. Както и при АЧС, така и сега, всичко ще отшуми след известно време и никой няма да се опита да приложи разумни мерки, така че това да не се повтори;

 • 5
  zun59432773 avatar :-|
  zun59432773


  До коментар [#] от "
  Borislav Borisov
  ":

  Точно казано! Ние работим, но какво от това? Клиенти няма, някои от тях дори и не могат да стигнат до нас, защото за да влезеш в София не е достатъчно да идкаш да го сториш, а някой е определил що е неотложна причина. Същото гледам е и в хранителните магазини, по странично мое наблюдение те едва ли правят и 1/2 от оборота който иначе са имали.

 • 6
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  До коментар [#5] от "zun59432773":

  Според мен това беше и причината за началните промени на заповедта на здравния министър - вече голяма част от фирмите не са затворени от органите, т.е. "проблема си е ваш, че нямате клиенти и ние не ви дължим компенсации".

 • 7
  mohito avatar :-|
  mohito

  Като гледам и за някой малък самоосигуряващ се, дето си бачка сам, и за него няма обезщетение.

 • 8
  odysey avatar :-|
  тракиец

  Кой работодатели ? Отговорът е елементарен!
  Разбира се НАШИТЕ ( политически назначените).

 • 9
  batekozo avatar :-|
  Georgi Stoilov

  а какво правим със спедиторските фирми и фирмите за товарни превози?? Тя търговията спря, никой не вози и тези фирми какво да правят... да държат и да плащат на работници които нищо не правят или да освобождават работници. ами ще освобождават разбира се. и кой ще организира транспорта, когато му дойде времето??

 • 10
  veu31642454 avatar :-|
  veu31642454

  Добре де хубаво гледате осигуровките от месец януари, ами ако тогава не сме били във същата фирма?! заради друг наложен закон от държавата който забрани частните лотарии.. при което загубих работата си отново?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал