Експериментална ваксина за икономиката

Обявените от правителството икономически мерки за 2.2 млрд. лв. от бюджета изглеждат тромави и недостатъчни за фирмите, а без промени схемата за субсидирана заетост няма да проработи

Финансовият министър Владислав Горанов обеща допълнителни мерки ако се прецени, че има нужда
Финансовият министър Владислав Горанов обеща допълнителни мерки ако се прецени, че има нужда
Финансовият министър Владислав Горанов обеща допълнителни мерки ако се прецени, че има нужда    ©  Надежда Чипева
Финансовият министър Владислав Горанов обеща допълнителни мерки ако се прецени, че има нужда    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
 • Правителството обяви пакет от икономически мерки за 2 млрд. лв. от бюджета, който да тушира негативните ефекти от коронавируса.
 • Те обаче изглеждат тромави и недостатъчни за фирмите.
 • Ако не се промени, схемата за субсидирана заетост няма да проработи.

Неефективни, недостатъчни, неясни. Това са част от оценките за икономическите мерки на правителството ден след като бяха представени официално на 24 март. Те идват две седмици след като беше обявено извънредно положение, а бизнес активността в страната, с малки изключения, започна да замира.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  rka44622423 avatar :-|
  Бланш

  Яяя бедняк, отвсякъде.

  Нередност?
 • 2
  uid28575369 avatar :-|
  Ивайло Московски

  Ето защо даването на пари няма как да съживи икономиката:
  1.Икономиката, която вече беше в предкризисно състояние и преди възникването на пандемията .
  2.Хеликоптерни пари-тъй като, ако търсенето нарасне изведнъж с размера на отпуснатата сума, то моментното предлагане ще остане същото. Това означава, че хеликоптерните пари просто могат да доведат до поскъпване на стоките и услугите и подриване на стойността на валутата, не до стимулиране на икономиката.
  В крайна сметка, покупателната способност на индивидите ще намалее..
  3.Финансиране на проблемни компании-това е удар срещу нормалното функциониране на свободния пазар. Фалитът на една компания означава, че потребителите нямат нужда от нейните услуги или продукти. Когато това е така, банкрутът е не просто напълно нормален феномен в условията на пазарната икономика, а е нещо полезно. Той позволява да се освободят ресурси, включително и човешки такива, за дейностите, от които потребителите се нуждаят повече.
  Когато възможността за фалит бъде ограничена, компаниите, изпитващи проблеми, се превръщат в зомбита - за техните продукти и услуги все пак няма търсене, но те продължават да съществуват.Подобна мярка, макар и да печели симпатии води до удължаване на кризите, защото пречи на естествените пазарни сили .

  4.Дотиране на заплатите на служителите:
  Тук обаче икономическите последици ще са сходни с предишния пункт. Задържането на високата заетост е за сметка на понижения брой работещи бизнесичрез дотацията на заплатите се спира краткосрочното увеличаване на цикличната безработица, за сметка на дългосрочното поддържане на субсидираните компании. Така на практика "ножицата" между приходи и разходи се увеличава изкуствено - държавата по презумпция ще събере по-малко средства, тъй като някои компании работят на намалени обороти или почти не функционират, докато се въвежда изцяло нова програма за подпомагането им.Също така се превъзмогва и възможността човешкият капитал да се насочи към по-необходими дейности, защото той се оказва задържан в изпитващите проблеми компании. Така вместо пазарът сам да коригира търсенето и предлагането, работата на неговите механизми се преустановява

  5.Национализиране на предприятияНационализиране на предприятия-щом те са фалирали, значи потребителите нямат нужда от техните услуги или продукти в момента. Така отново държавата прехвърля издръжката на не толкова продуктивни компании върху данъкоплатците.Това означава, че национализираните компании ще станат още по-непродуктивни.

  6.Спиране на запор на заплати и индивидуални банкови сметки-държавата с едната ръка връща доходите на хората, а с другата ги спира(спекула). https://money.bg/economics/ikonomikata-v-tragediyata-na-koronavirusa-i-sled-tova.html

  Нередност?
Нов коментар